Μελέτη του Ευαγγελίου της Παρασκευής 33ης Εβδομάδας του Έτους

MΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 33ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

19 Νοεμβρίου 2021

 

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

 Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (19, 45-48)

Τον καιρό εκείνο, όταν ο Ιησούς πήγε στο ναό, άρχισε να βγάζει έξω τους πωλητές. Και τους έλεγε: “Λέει η Γραφή: Ο οίκος μου θα είναι οίκος προσευχής, αλλά εσείς τον κάματε σπήλαιο ληστών!”.

Κάθε μέρα ο Ιησούς βρισκόταν στο ναό διδάσκοντας. Αλλά οι αρχιερείς και οι γραμματείς και οι προύχοντες του λαού ήθελαν να τον σκοτώσουν, αλλά δεν έβρισκαν τον τρόπο, επειδή ο λαός που τον άκουγε, κρεμόταν απ’ τα χείλη του.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Πριν από κάποιες ημέρες μελετήσαμε ξανά αυτήν την περικοπή, από την εκδοχή του Ευαγγελίου του Ιωάννη. Αναρωτήθηκα, λοιπόν, γιατί σήμερα ο Ιησούς μας την προτείνει και πάλι. Ανατρέχοντας στην εμπειρία μου ως παιδαγωγός είπα στον εαυτό μου: «Συνειδητοποιώ πόσες φορές προσκαλώ τους ανθρώπους που συναντώ να ξαναβάλουν σε τάξη τη ζωή τους, εξηγώντας τους διαρκώς ότι αν μάθουν να έχουν τάξη θα ωφεληθούν σε οποιοδήποτε τομέα της ζωή τους;» Εδώ, λοιπόν, είναι η απάντηση. Πιθανόν ο Ιησούς, τουλάχιστον σε μένα, θα πρέπει να προτείνει ξανά αυτόν τον Λόγο κάθε μέρα, για να έχω μια καρδιά σε τάξη.

Σήμερα μας υπενθυμίζει ότι η καρδιά μας είναι ο τόπος της προσευχής, της συνάντησης με τον Θεό. Και το Θεό εκεί, τον συναντάμε πάντα. Αλλά σε ποιον θεό ανήκει η καρδιά μας; Σε αυτόν του χρήματος; Σε αυτό των αγορών; Σε αυτό του “κάνε ό, τι θέλεις, διασκέδασε όσο μπορείς, μην αναλαμβάνεις ευθύνες, κοίτα τον εαυτό σου;”

Αγαπητοί αδελφοί, αδελφές, κανένας από αυτούς τους θεούς δεν σώζει. Κανένας από αυτούς δεν προσφέρει ειρήνη. Δεν απελευθερώνουν, αλλά σκλαβώνουν. Δεν είναι καν “θεοί”. Είμαστε εμείς που τους δίνουμε αυτή την θέση.

Ο Ιησούς έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι το “σπίτι Του θα είναι σπίτι προσευχής”, ένα καθαρό σπίτι, ένας ιερός χώρος, όπου ο Άγιος έρχεται να κατοικήσει. Αυτές είναι ιδιαίτερες στιγμές. Και πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Ας βάλουμε το χέρι στην καρδιά μας, ας βάλουμε ένα τέλος στην αταξία, ας βάλουμε το καθετί στη θέση του. Ας πετάξουμε έξω καθετί που δεν είναι Εκείνος. Ας αφήσουμε να μπει ο Ιησούς μέσα και ας τον αφήσουμε να βασιλεύσει ως Βασιλιάς των πάντων. Από σήμερα και για πάντα, κάθε χτύπος της καρδιάς μας ας είναι ένας έπαινος γι ‘Αυτόν.

Ας είναι ευλογημένος ο Ιησούς, η καρδιά μας.

Στοχασμός του don Pino Terranova

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ…

Ναι, Κύριε, η καρδιά μου είναι ναός του Θεού.

Δεν το ονειρεύομαι!

Ο Άγιος Παύλος μου το λέει:

«Ο ναός του Θεού είναι Άγιος και αυτός ο ναός είστε εσείς».

Αλλά δυστυχώς ,συχνά, στην καρδιά μου

υπάρχει θόρυβος εμπορίου και ανησυχίες

για υλικά πράγματα: χρήματα, αντικείμενα, επιτυχία, δόξα…

Κύριε, Ιησού, γλίτωσέ με

από το να κάνω την καρδιά μου χώρο εμπορίου.

Αποκατάστησέ την Εσύ, σ’  εκείνη την ιερότητά της,

ώστε να είναι ναός του Θεού: βαθιά ελεύθερη και σιωπηλή,

να είναι αληθινή,

να κατοικείται από Εσένα,

να είναι σημείο συνάντησης, αγάπης και ειρήνης. Αμήν.

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 28 Μαΐου  2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου