Μελέτη του Ευαγγελίου της Παρασκευής 32ης Εβδομάδας του Έτους

MΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 32ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

 12 Νοεμβρίου 2021

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν 

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (17,26-37)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές του: «όπως συνέβηκε στις μέρες του Νώε, έτσι θα συμβεί και στις μέρες του Υιού του ανθρώπου: έτρωγαν, έπιναν, άνδρες και γυναίκες παντρεύονταν, μέχρι την ημέρα που ο Νώε μπήκε στην κιβωτό και ήλθε ο κατακλυσμός και τους εξαφάνισε όλους.

Κατά παρόμοιο τρόπο, όπως συνέβηκε στις μέρες του Λωτ: έτρωγαν, έπιναν, αγόραζαν, πουλούσαν, φύτευαν, οικοδομούσαν. Αλλά εκείνη την ημέρα που βγήκε ο Λωτ απ’ τα Σόδομα, έβρεξε φωτιά και θειάφι απ’ τον ουρανό και τους εξαφάνισε όλους.

Κατά τον ίδιο τρόπο θα συμβεί εκείνη την ημέρα που θα αποκαλυφθεί ο Υιός του ανθρώπου. Εκείνη την ημέρα, όποιος βρίσκεται πάνω στο δώμα και τα πράγματά του είναι στο σπίτι, να μη κατεβεί να τα πάρει. Κι αυτός που βρίσκεται στο χωράφι, παρομοίως να μην επιστρέψει πίσω. Θυμηθείτε τη γυναίκα του Λωτ. ‘Όποιος τυχόν ζητήσει να σώσει τη ζωή του, θα τη χάσει. Ενώ εκείνος που θα τη χάσει, θα τη σώσει.

Σας λέω: εκείνη τη νύκτα δυο άτομα θα βρίσκονται πάνω σ’ ένα κρεβάτι. Ο ένας θα αρπαχθεί κι ο άλλος θα αφεθεί. Δυο γυναίκες θα αλέθουν μαζί. Η μια θα αρπαχθεί κι η άλλη θα αφεθεί”. Κι οι μαθητές τον ρώτησαν και του είπαν: “Πού, Κύριε;”

Κι εκείνος τους είπε: “‘Όπου είναι το σώμα, εκεί θα συγκεντρωθούν κι οι αετοί”.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Ο Νώε τραβά την προσοχή μου σήμερα. Τον βλέπω να κατασκευάζει μια κιβωτό, με κόπο και ιδρώτα. Να τοποθετεί το ένα κομμάτι μετά το άλλο, κάτω από το ειρωνικό χαμόγελο εκείνων που τον παρατηρούν. Έκανε την πίστη του μια κιβωτό, ικανή να προσφέρει καταφύγιο όχι μόνο σ’ αυτόν, αλλά και στην οικογένειά του. Και ενώ τα νερά αφάνιζαν τη γη, η κιβωτός γλιστρούσε πάνω τους, παρέχοντας ασφάλεια σ’ εκείνους που είχαν καταφύγει εκεί, προστατεύοντάς τους μέχρι τα ύδατα να υποχωρήσουν, και να δώσουν τη θέση τους στην ξηρά. Οι άνθρωποι και τότε έτρωγαν, εργάζονταν, έπαιρναν γυναίκες, έπαιρναν άντρες, διασκέδαζαν. Όλα πράγματα επιτρεπτά. Η πρόσκληση, ωστόσο, ήταν να μην παραμελούν τα βαθύτερα πράγματα, αλλά να τα διερευνούν.

Ο κόσμος σήμερα είναι όπως στις μέρες του Νώε. Εργάζεται, τρώει, διασκεδάζει, παντρεύεται. Συμπεριφέρεται σαν η ζωή να μην τελειώνει ποτέ, σαν να μην υπάρχει Θεός. Και καταδιώκει όποιον προσκαλεί στην ισορροπία, στην επιστροφή στο Θεό. Αλλά είναι μια εξαπάτηση του διαβόλου. Μας περνούν για τρελούς, γιατί στη ζωή μας ξεκινήσαμε να χτίζουμε μια κιβωτό. Μας προκαλούν να σταματήσουμε για να διασκεδάσουμε, να απολαύσουμε τη ζωή. Αλλά το να φτιάξουμε μια κιβωτό δεν μας κάνει λυπημένους, αλλά ευτυχείς. Δεν μας κάνει σκλάβους αλλά ελεύθερους και κυρίως προετοιμασμένους.

Προετοιμάσου να αντιμετωπίσεις τις διάφορες εποχές της ζωής. Να θυμάσαι ότι πέρα από τη γήινη ζωή υπάρχει μια αιώνια ζωή στην οποία θέλουμε να εισέλθουμε. Ας αφήσουμε τον κόσμο στους συλλογισμούς του. Ας συνεχίσουμε τη δουλειά μας. Αν ξαφνικά ο γαλάζιος ουρανός γίνει σκοτεινός, δεν θα φοβηθούμε. Η καταιγίδα δεν θα μας εκπλήξει. Θα έχουμε μια κιβωτό που θα μας προστατεύει. Η πίστη μας θα είναι το ασφαλές καταφύγιο μας.

Ας είναι ευλογημένος ο Ιησούς, το καταφύγιό μας. Ο Θεός μου, στον οποίο εμπιστεύομαι.

Στοχασμός του don Pino Terranova

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ……

Παντοδύναμε και πολυεύσπλαχνε Πατέρα,

Εσύ έπλασες τον άνθρωπο με τρόπο θαυμαστό

και με ακόμη θαμαστότερο τρόπο τον απολύτρωσες.

Εσύ δεν εγκαταλείπεις τον αμαρτωλό,

αλλά τον αναζητάς με αγάπη, ως Πατέρας.

Δώρισέ μου, Κύριε,

μια καρδιά γενναιόδωρη και μεγάλη,

ώστε να δωρίζω με γενναιοδωρία

τα αγαθά που Εσύ θέτεις στα χέρια μου.

Ελευθέρωσε με, Κύριε,

από την πλεονεξία της κατάκτησης. Αμήν.

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 18-19.5.2024

Οικισμός Ενορία  18 -19 Μαΐου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 18/5 Σάββατο   18.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 18/5 Σάββατο   09.00 Θεία

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 17 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου