Μελέτη του Ευαγγελίου της Παρασκευής 31ης Εβδομάδας του Έτους

MΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 31ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

5 Νοεμβρίου 2021

 

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

 

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΊΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (16,1-8)

Τον καιρό εκείνο, έλεγε ακόμα ο Ιησούς στους μαθητές: “Κάποιος πλούσιος άνθρωπος είχε ένα διαχειριστή, τον οποίο του κατηγόρησαν ότι διασκορπίζει τα υπάρχοντά του.

Τον φώναξε τότε και του είπε: `τι είναι αυτά που ακούω για σένα; Δώσε λογαριασμό για τη διαχείρισή σου, διότι δεν μπορείς να είσαι άλλο διαχειριστής μου’.

Τότε, είπε μέσα του ο διαχειριστής: `τι να κάμω, αφού ο κύριός μου μού αφαιρεί τη διαχείριση; Να σκάβω, δεν έχω τη δύναμη. Να ζητιανεύω, ντρέπομαι. Ξέρω τι θα κάμω, ώστε, όταν θα φύγω απ’ τη διαχείριση, να με δεχθούν στα σπίτια τους’.

Κάλεσε τότε όλους των χρεοφειλέτες του κυρίου του και είπε στον πρώτο: `πόσα χρωστάς στον κύριό μου;’ Εκείνος του είπε: `εκατό βαρέλια λάδι’. Του λέει ο διαχειριστής: `πάρε τα γραμμάτιά σου και κάθισε γρήγορα να γράψεις πενήντα’. Μετά είπε στον άλλο: `κι εσύ πόσα του οφείλεις;’ Κι αυτός του είπε: `εκατό σακιά σιτάρι’. Λέει ο διαχειριστής και σ’ αυτόν: `πάρε τα γραμμάτιά σου και γράψε ογδόντα’.

Κι ο κύριος επαίνεσε τον άδικο διαχειριστή, επειδή ενήργησε έξυπνα. Διότι τα τέκνα αυτού του κόσμου, στις σχέσεις τους με τη γενιά τους, είναι εξυπνότερα απ’ τα τέκνα του φωτός.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Μέσα από αυτήν την παραβολή ο Ιησούς, μιλώντας στους μαθητές του, τους διδάσκει σχετικά με τη νέα ζωή, τη ζωή του Πνεύματος.

Είναι μια προειδοποίηση για τη στιγμή του θανάτου, κατά την οποία όλοι θα βρεθούμε καλεσμένοι να λογοδοτήσουμε για τις πράξεις μας. Μας παρουσιάζεται η σχέση ανάμεσα στο Θεό (= πλούσιος άνθρωπος, ιδιοκτήτης), στον οποίο τα πάντα ανήκουν και τον άνθρωπο (άδικος διαχειριστής). Θυμάστε τη στιγμή της δημιουργίας του άνδρα και της γυναίκας, όταν ο Θεός θέτει όλη τη δημιουργία στα χέρια τους;

Όπως ο άδικος διαχειριστής, κάπως έτσι συμπεριφερόμαστε και εμείς μπροστά στα δώρα που ο Θεός έχει θέσει στα χέρια μας, για να τα διαχειριστούμε σωστά. Εμείς, αντίθετα, τα συγκεντρώνουμε για τον εαυτό μας, εξαπατώντας τους αδελφούς και τον ιδιοκτήτη. Γιατί, όταν συσσωρεύουμε αγαθά δεν το κάνουμε από πραγματική αγάπη για το Θεό και τον πλησίον. Και η προειδοποίηση του Κυρίου: εμείς οι μαθητές του οφείλουμε να ζούμε χωρίς εγωισμό, επειδή τα αγαθά του Κυρίου είναι για να τα μοιραζόμαστε με τους αδελφούς μας.

Η απαίτηση προς το διαχειριστή να αποδώσει λογαριασμό είναι εκείνος ο καιρός της ευσπλαχνίας που ο Θεός μας χορηγεί, ώστε να ξαναδούμε τη ζωή μας και να επιστρέψουμε στη «δίκαιη διαχείριση».

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να θυμίσω εκείνον τον ανόητο πλούσιο, που νόμιζε ότι είχε ένα ασφαλές μέλλον, επειδή είχε συσσωρεύσει μεγάλο πλούτο, αλλά πέθανε εκείνη τη νύχτα. Ανόητος!

Τώρα είμαστε μπροστά στον άδικο διαχειριστή, τον οποίο επαινεί ως σοφό ο κύριός του, διότι άρχισε να δωρίζει. Ξεκίνησε μια άλλη σχέση με τα αγαθά: η απληστία της κατοχής δίνει τη θέση της στη διάθεση προσφοράς, για να δημιουργήσει αδελφοσύνη. Τα αγαθά υπάρχουν για να δωρίζονται.

Το να ξέρω να χρησιμοποιώ τα αγαθά έξυπνα, δωρίζοντας γενναιόδωρα, θα μου επιτρέψει να ζήσω όταν πλέον θα μου έχει αφαιρεθεί η διαχείριση (με το θάνατο).

Όποιος συγκεντρώνει για τον εαυτό του βρίσκει το θάνατο. Όποιος δίνει ό,τι ο Κύριος του επιτρέπει να διαχειρίζεται κερδίζει την αιώνια ζωή.

Έχουμε να διαχειριστούμε το χρόνο που μας απομένει για να κερδίσουμε τη ΖΩΗ. Γνωρίζουμε ότι “η αγάπη καλύπτει ένα πλήθος αμαρτιών” (1 Πέτρου 4,8).

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ……

Παντοδύναμε και πολυεύσπλαχνε Πατέρα,

Εσύ έπλασες τον άνθρωπο με τρόπο θαυμαστό

και με ακόμη θαμαστότερο τρόπο τον απολύτρωσες.

Εσύ δεν εγκαταλείπεις τον αμαρτωλό,

αλλά τον αναζητάς με αγάπη, ως Πατέρας.

Δώρισέ μου, Κύριε,

μια καρδιά γενναιόδωρη και μεγάλη,

ώστε να δωρίζω με γενναιοδωρία τα αγαθά

που Εσύ θέτεις στα χέρια μου.

Ελευθέρωσέ με, Κύριε,

από την πλεονεξία της κατάκτησης. Αμήν.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου