Μελέτη του Ευαγγελίου της Παρασκευής της 24ης Εβδομάδας του Έτους

MΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 24ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

17 Σεπτεμβρίου 2021

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν 

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (7,36-50)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς περιόδευε τις πόλεις και τα χωριά κηρύττοντας και αναγγέλλοντας το χαρμόσυνο άγγελμα της βασιλείας του Θεού. Και οι δώδεκα ήταν μαζί του και κάποιες γυναίκες που είχαν θεραπευθεί από πονηρά πνεύματα και από ασθένειες: η Μαρία η λεγόμενη Μαγδαληνή, απ’την οποία βγήκαν επτά δαιμόνια, η Ιωάννα η γυναίκα του Χουζά που ήταν επίτροπος του Ηρώδη και η Σουσάννα και άλλες πολλές οι οποίες τους εξυπηρετούσαν απ’ τα υπάρχοντά τους.

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Ο Ιησούς είναι ένας ακούραστος ταξιδιώτης. Την ζωή του την περνά στο δρόμο. Περνά μέσα από μικρές και μεγάλες πόλεις. Το Ευαγγέλιο πρέπει να βαδίσει σε όλους τους δρόμους του κόσμου. Στην περιπλάνησή του συνοδεύεται από τους Αποστόλους, οι οποίοι είναι ο πυρήνας του λαού του Θεού. Αλλά υπάρχουν και γυναίκες που ακολουθούν τον Ιησού. Αυτές οι σύντροφοι, συνεργάτες, ευεργέτες του Ιησού διεξάγουν μια βοηθητική υπηρεσία, μια στήριξη. Θέτουν σε διάθεση τα αγαθά τους και την εργασία τους.

Το κοινό χαρακτηριστικό αυτών των γυναικών που ακολουθούν τον Ιησού είναι η εμπειρία της φροντίδας που ο Ιησούς έδειξε σε αυτές. Έκαναν την εμπειρία του δώρου και της συγχώρεσης: αισθάνθηκαν πως ο Ιησούς τις αγάπησε και για αυτό τον αγάπησαν. Η Αγάπη εκδηλώνεται στην εξυπηρέτηση του άλλου, ελευθερώνοντάς τον από τις ανάγκες του. Αυτή η αγάπη εκδηλώνεται περισσότερο με πράξεις παρά με λόγια. Το πνεύμα υπηρεσίας αυτών των γυναικών τις φέρνει μέχρι τα πόδια του σταυρού και, μπροστά στον τάφο, θα τις κάνει να μπουν σ’ αυτόν και να γίνουν οι πρώτες που θα δώσουν μαρτυρία για τον Αναστημένο. Οι απόστολοι και αυτές οι γυναίκες είναι το μικρό κοπάδι στο οποίο ο Πατέρας έθεσε την ευαρέσκεια του να δώσει τη βασιλεία του (Λκ. 12,32), δηλαδή τον ίδιο τον Ιησού Χριστό τον Κύριο.

Χαρακτηριστικό αυτών των πρώτων χριστιανών είναι πως: ακούνε τον Ιησού και μένουν μαζί του. Αυτό το «να ακούν τον Ιησού» και να είναι μαζί του είναι το πιο όμορφο και πιο βαθύ προσόν του μαθητή: υπογραμμίζει την προσωπική πτυχή της αγάπης που τον συνδέει με τον Κύριό του.

Μέσα από την αγγελία του Λόγου και τα θαύματα που ο Ιησούς πράττει, ο κόσμος κάνει εμπειρία της καλοσύνης, της ευσπλαχνίας και της χάρης του Θεού για αυτούς. Η Βασιλεία του Θεού (εδ.1) είναι το νέο κοινωνικό και θρησκευτικό πλαίσιο στο οποίο όλοι καλούνται να ζήσουν ελεύθερα μακριά από τον φόβο του Θεού, ενάντια σε κάθε μορφή του κακού.

Προσευχήσου……

Καλεσμένος να κηρύξω το Λόγο σου,

βοήθησέ με, Κύριε, να ζήσω από σένα

και να είμαι όργανο της ειρήνης σου.

Υποστήριξέ με, με το φως σου

ώστε η κοινότητα που μου εμπιστεύτηκες

να βρει σε μένα έναν έμπιστο μάρτυρα του Ευαγγελίου.

Άγγιξε την καρδιά μου και κάνε διάφανη τη ζωή μου,

ώστε τα λόγια μου, όταν μεταδίδουν το δικό σου Λόγο,

να μην ηχούν ψεύτικα στα χείλη μου.

Άσκησε πάνω μου γοητεία τόσο δυνατή,

έτσι ώστε να μπορώ να αγαπήσω τον κόσμο όπως εσύ,

να κρίνω την ιστορία όπως εσύ.

Χορήγησέ μου τη χάρη να συνεργάζομαι αρμονικά,

και πλημμύρισέ με θλίψη

κάθε φορά που, απομονωμένος από τους άλλους,

απαιτώ να τρέξω το δρόμο μου μόνος.

Φοβάμαι, Κύριε, την φτώχεια μου.

Γι’αυτό, δώρισέ μου,

την παρηγοριά να βλέπω να μεγαλώνουν τα αδέλφια μου

στη γνώση και στην υπηρεσία σου,

Άνθρωπε ελεύθερε και ακαταμάχητε εραστή της ζωής. Αμήν.

πνρ

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

7η Κυριακή του Πάσχα (B)

7η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (Β)               ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ.27(26),7-9                     ΕΙΣΑΚΟΥΣΕ, Κύριε, τη φωνή μου, με την οποία κραυγάζω. Για Σένα είπε η καρδία

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου