Μελέτη του Ευαγγελίου της Πανήγυρης της Αμιάντου Συλλήψεως της Μακαρίας Αειπάρθενου Μαρίας

ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021
ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΣΥΛΛΗΨΕΩΣ
ΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΑΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ

 

 

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν 

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 
+ Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (1,2-38)

Κατά τον έκτο μήνα, ο Θεός έστειλε τον άγγελο Γαβριήλ σε μια πόλη της Γαλιλαίας που ονομάζεται Ναζαρέτ, σε μια παρθένο αρραβωνιασμένη με άνδρα, που λεγόταν Ιωσήφ από τη γενιά του Δαβίδ. Το όνομα της παρθένου ήταν Μαριάμ. Και όταν ο άγγελος μπήκε στο σπίτι της, είπε: “Χαίρε, χαριτωμένη, ο Κύριος μαζί σου”. Αλλά εκείνη ταράχθηκε απ’ αυτό το λόγο και σκεπτόταν τι είδους χαιρετισμός ήταν αυτός. Και ο άγγελος της είπε: “Μη φοβάσαι Μαριάμ, διότι βρήκες χάρη κοντά στο Θεό. Και να, θα μείνεις έγκυος και θα γεννήσεις ένα γιο, που θα τον ονομάσεις Ιησού. Αυτός θα γίνει μέγας και θα ονομασθεί Υιός του Υψίστου και θα του δώσει ο Κύριος ο Θεός το θρόνο του Δαβίδ του πατέρα του, και θα βασιλεύσει για πάντα πάνω στη γενιά του Ιακώβ και η βασιλεία του δεν θα έχει τέλος”.

Είπε τότε η Μαριάμ στον άγγελο: “Πώς θα γίνει αυτό, αφού δε γνωρίζω άνδρα;” Κι ο άγγελος απαντώντας της είπε: ” Το Άγιο Πνεύμα θα έλθει πάνω σου και η δύναμη του Υψίστου θα σε επισκιάσει. Για τούτο, και το παιδί που θα γεννηθεί, θα ονομασθεί άγιο, Υιός Θεού. Και η Ελισάβετ η συγγενής σου, συνέλαβε γιο στα γηρατειά της και αυτός είναι ο έκτος μήνας της εγκυμοσύνης, αυτής που την αποκαλούσαν στείρα. Διότι, για το Θεό κανένας λόγος δεν είναι αδύνατος για να πραγματοποιηθεί”.

Είπε τότε η Μαριάμ: “Εγώ είμαι η δούλη του Κυρίου. Ας γίνει σε μένα σύμφωνα με το λόγο σου”. Κι αναχώρησε απ’ αυτήν ο άγγελος.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Την πορεία μας προς τα Χριστούγεννα έρχεται να ενισχύσει η Πανήγυρη της Αμιάντου Συλλήψεως της Θεοτόκου. Σ’ αυτήν βρίσκουμε ένα παράδειγμα και μια βοήθεια για μια αυθεντική πορεία πίστης, που έχει ως στόχο να δεχτούμε τον Ιησού, «τον Ενσαρκωμένο Λόγο».

“Ο άγγελος πήγε σ’ αυτήν.” Μπήκε στο σπίτι της, στην εσωτερική ζωή της, στο βάθος της ύπαρξής  της. Και την βρήκε φωτισμένη από πίστη, γεμάτη με γνήσια ταπεινοφροσύνη, ολοκληρωτικά διαθέσιμη στο σχέδιο του Θεού. Για αυτό της λέει: «ΧΑΙΡΕ» !  Να είσαι πλήρης από τη χάρη του Θεού!

Και εμείς είμαστε σπίτι του Θεού (βλ. Εβρ 3,5β), αλλά ας αναρωτηθούμε: Πώς είναι η καρδιά μας;

Η Παναγία, σήμερα, μας διδάσκει και μας βοηθά να βάλουμε τάξη στην καρδιά μας, για να μπορέσουμε να δεχτούμε  το “Θεό που έρχεται.” Για να έχουμε και εμείς την αληθινή «χαρά», ας απελευθερώσουμε τη ζωή μας από ψεύτικες σιγουριές, υπερηφάνεια και ό,τι άλλο επιπόλαιο.

Εάν κάνουμε συγκεκριμένα βήματα ταπεινότητας, αν αφήσουμε τους εαυτούς μας να τους διαπεράσει ο δημιουργικός Λόγος του Θεού, θα δούμε τη χαρά στις μέρες μας, που συχνά καταπιέζονται από τα σκοτεινά σύννεφα της απαισιοδοξίας και της δυσαρέσκειας. Όπως η Παναγία, θα γίνουμε σπίτι ανοιχτό  στα δώρα του Θεού, για να δεχόμαστε τ’ αδέλφια μας.

Ναι, αυτή είναι η “κεχαριτωμένη”, αλλά και σ’ εμάς η ζωή του βαπτίσματος είναι χάρη. Και όταν είπε ο Άγγελος στη Μαρία «ο Κύριος είναι μαζί σου», κατά κάποιο τρόπο το είπε και σε εμάς!

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Ω! Αειπάρθενε Μαρία,
Παρθένε της Ενσάρκωσης,
Εσύ η γεμάτη Χάρη,
οδήγησέ με στην πορεία
της εσωτερίκευσης του Λόγου
και βοήθησέ με να γεννώ κάθε ημέρα τον Ιησού
για τους αδελφούς μου, που συναντώ. Αμήν.

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 28 Μαΐου  2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου