Μελέτη του Ευαγγελίου της Πέμπτης της 4ης Εβδομάδας του Έτους

MΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

3 Φεβρουαρίου 2022

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (6, 7-13)

Κατ’ εκείνο τον καιρό, κάλεσε ο Ιησούς τους Δώδεκα και άρχισε να τους στέλνει δύο δύο και τους έδινε εξουσία πάνω στα ακάθαρτα πνεύματα. Τους παράγγειλε να μην σηκώνουν τίποτα στο δρόμο, παρά μόνο το ραβδί: ούτε ψωμί, ούτε σακίδιο, ούτε χάλκινα νομίσματα στη ζώνη, αλλά να φορούν σανδάλια στα πόδια και να μη φορούν δυο χιτώνες. Και τους έλεγε: “Σε όποιο σπίτι και αν μπείτε, εκεί να μένετε εωσότου βγείτε απ’ την πόλη. Και όποιο μέρος δε σας δεχθεί ούτε σας ακούσουν, φεύγοντας από εκεί να αποτινάξτε και το χώμα κάτω από τα πόδια σας, για να είναι μαρτυρία εναντίον τους”. Κι εκείνοι έφυγαν και κήρυξαν στους ανθρώπους να μετανιώσουν. Έβγαζαν πολλά δαιμόνια και άλειφαν με λάδι πολλούς αρρώστους και θεράπευαν.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς η αποστολή για την αναγγελία του Ευαγγελίου, όπως την αντιλαμβάνεται ο Ιησούς, δεν είναι ποτέ ένα μοναχικό και ηρωικό έργο που κάνει ο καθένας μόνος του, αλλά πάντα σε κοινωνία με τουλάχιστον έναν ακόμη. Η θεολογία ονομάζει αυτή την αρχή «εκκλησιαστική αρχή».

Πάρα πολλές φορές ξεχνάμε ότι η εμπειρία της πίστης δεν είναι ποτέ ένα κλείσιμο στον εαυτό μας και σε θέματα που πιστεύουμε ότι δεν αφορούν τους άλλους. Η πίστη, για να είναι αυθεντικά χριστιανική και καθολική είναι πάντα μια πίστη που περνά μέσα από την Εκκλησία, δηλαδή μέσα από την προσπάθεια να είμαι σε μια σχέση κοινωνίας. Χωρίς τον άλλο, δεν μπορώ να διακηρύξω κανένα αξιόπιστο Ευαγγέλιο.

Πράγματι, η δύναμη να αντισταθούμε ενάντια στο κακό προέρχεται από αυτή τη μεγάλη δύναμη που είναι η κοινωνία. Πράγματι, η κοινωνία είναι το μυστικό όπλο κάθε αληθινού ευαγγελισμού. Η κοινωνία είναι ο πιο ισχυρός εξορκισμός ενάντια στο κακό. Δεν είναι τυχαίο ότι τα μεγάλα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν ως πιστοί είναι σχεδόν πάντα προβλήματα κοινωνίας.

Πρέπει επομένως να πάρουμε τη μεγάλη απόφαση να υπερασπιστούμε την κοινωνία με όλες μας τις δυνάμεις.

Το να επινοούμε νέες στρατηγικές για την αναγγελία του Ευαγγελίου δίχως να λαβαίνουμε υπόψιν μας το μεγάλο θέμα της κοινωνίας, σημαίνει πως πέφτουμε στην παγίδα του διαβόλου και παίζουμε το παιχνίδι του που μας αφήνει όλη τη θρησκευτικότητα, όλα τα ποιμαντικά μας σχέδια, όλους τους σκοπούς μας, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι θα μας κρατήσει όλους διχασμένους. Η Κοινωνία είναι η μοναδική πανοπλία που μπορούμε να έχουμε μαζί μας, για τα υπόλοιπα ο Ιησούς είναι ξεκάθαρος: «Τους παρήγγειλε να μην πάρουν μαζί τους τίποτα στο δρόμο, παρά μόνο το ραβδί, ούτε ψωμί, ούτε σακίδιο, ούτε χάλκινα νομίσματα στη ζώνη, αλλά να φορούν σανδάλια στα πόδια και να μην φορούν δυο χιτώνες».

Αν εσύ έχεις δίπλα σου κάποιον που σε αγαπάει πραγματικά, τι άλλο μπορείς να χρειαστείς;

Στοχασμός: don Luigi Maria Epicoco

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ……

Κύριε Ιησού,

ο οποίος θέλησες όσοι σε ακολουθούν

να είναι ελεύθεροι

και να απαρνηθούν τα υλικά αγαθά,

να ζουν φτωχά και με διαθεσιμότητα,

βοήθησέ με να ακούω την κραυγή

εκείνων που έχουν ανάγκη από βοήθεια,

από ένα χαμόγελο,

από το χρόνο μου για να τους ακούσω

και κατέστησε με έτοιμο να ξεκινήσω

για μια συνάντηση με τον άλλο

εκεί όπου Εσύ πάντα βρίσκεσαι. Αμήν.

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

19 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΚΡΙΝΗΣ

Ήταν το πρωτότοκο παιδί του Βασίλειου και της Εμμέλειας και καταγόταν από τον Πόντο. Η οικογένειά της ήταν ευλογημένη αφού τα αδέλφια της είναι ο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου