Μελέτη του Ευαγγελίου της Πέμπτης 32ης Εβδομάδας του Έτους

MΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 32ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

11 Νοεμβρίου 2021

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (17, 20-25)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς ρωτήθηκε απ’ τους Φαρισαίους για το πότε έρχεται η βασιλεία του Θεού, τους απάντησε και είπε: “Η βασιλεία του Θεού δεν έρχεται με τρόπο που να μπορείς να την παρατηρήσεις. Ούτε θα πουν: `εδώ είναι’ ή `εκεί είναι’, διότι, ιδού, η βασιλεία του Θεού βρίσκεται μέσα σας”.

Και είπε προς τους μαθητές: “Θα έλθουν μέρες που θα επιθυμήσετε να δείτε μια από τις μέρες του Υιού του ανθρώπου και δεν θα τη δείτε. Και θα σας πουν: εκεί είναι ή εδώ είναι. Μην πάτε ούτε να τους ακολουθήσετε. Διότι, όπως αστράφτει η αστραπή απ’ τη μιαν άκρη του ουρανού και λάμπει μέχρι την άλλη, έτσι θα είναι και ο Υιός του ανθρώπου κατά την ημέρα του.

Αλλά ο Υιός του ανθρώπου πρέπει πρώτα να πάθει πολλά και να αποδοκιμασθεί απ’ αυτή τη γενιά.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Υπάρχουν πολλοί που θεωρούν επικείμενη την έλευση του Ιησού μέσα σε νεφέλη και σίγουρα μια μέρα, δεν ξέρουμε το πότε, αυτό θα συμβεί. Ο ίδιος μας το είπε και επομένως έτσι θα είναι, αλλά αυτό δεν με κάνει να αισθάνομαι αγχωμένος. Προσπαθώ καθημερινά να ζω ως χριστιανός για να είμαι πάντα έτοιμος, κάθε στιγμή, προσπαθώντας να αλλάξω τη συμπεριφορά μου, να διορθώσω τα ελαττώματα, να βγάλω τον καλύτερο εαυτό μου.

Δεν πιστεύω ότι η Βασιλεία των Ουρανών είναι μόνο κάτι παθητικό, κάτι που πρέπει να περιμένω “να έρθει”, να πέσει από ψηλά. Πιστεύω ότι η Βασιλεία των Ουρανών είναι κάτι ενεργό, ότι είναι και δική μου υπόθεση και ότι η έλευσή της εξαρτάται και από μένα. Είμαι βέβαιος, πραγματικά το πιστεύω, ότι η Βασιλεία του Θεού βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Ο Ιησούς το είπε όταν μας είπε την παραβολή του “σπόρου”. Είτε βρέχει είτε έχει ήλιο, στη σιωπή, στα κρυφά, δουλεύει, μεγαλώνει. Και γίνεται ένα δέντρο τόσο μεγάλο που τα πουλιά του ουρανού βρίσκουν καταφύγιο.

Είμαι βέβαιος ότι είναι έτσι. Πιστεύω ότι αυτός ο σπόρος φυτεύεται σε πολλές καρδιές, ακόμα και στη δική μου και την δική σου. Καρδιές που πολλοί έχουν δουλέψει και δουλεύουν, ώστε να είναι ένα φιλόξενο και κατάλληλο μέρος, για να μεγαλώνει η Βασιλεία του Θεού. Πιστεύω πράγματι, ότι ο σπόρος ήδη ανθίζει. Σιγά-σιγά, με τρόπο που δεν γίνεται αντιληπτός στον κόσμο, όπως ένα δάσος που μεγαλώνει. Έξω, ο κόσμος είναι ένα μεγάλο χάος, και φαίνεται ότι όλα αντιστρέφονται. Εν τω μεταξύ, αυτός ο σπόρος είναι εκεί στην καρδιά πολλών και σιωπηλά αναπτύσσεται. Είμαι βέβαιος ότι είναι έτσι, επειδή το αισθάνομαι σε μένα. Είμαι επίσης σίγουρος, πως και πολλοί από εσάς το αισθάνονται μέσα τους. Πιστεύω ότι όσοι με γνωρίζουν έχουν μια άποψη για μένα. Ποιος όμορφη, ποιος λιγότερο όμορφη. Εγώ όμως μέσα μου αισθάνομαι κάτι καινούργιο. Οι άλλοι, αυτό δεν μπορούν να το δουν ακόμα, αλλά εγώ ήδη το αντιλαμβάνομαι, όπως μια μητέρα ακούει το βρέφος της στα σπλάχνα της. Και το αντιλαμβάνομαι στην ειρήνη που νιώθω. Σκέφτομαι: “Η Βασιλεία του Θεού και τώρα, αυτή τη  στιγμή, σε όλο τον κόσμο αναπτύσσεται, και στην κατάλληλη στιγμή θα φανερωθεί”. Και αυτό μου δίνει μεγάλη χαρά.

Η Βασιλεία των Ουρανών είναι μέσα μας, αγαπητέ αδελφέ και αδελφή μου. Έχουμε μια καρδιά ικανή να κάνει πολύ περισσότερα από ό, τι πιστεύουμε. Έχουμε μια καρδιά ικανή να δημιουργήσει “τη Βασιλεία των Ουρανών”. Γι ‘αυτό στο ερώτημα: “Πότε θα έρθει;”, νομίζω ότι μπορούμε να απαντήσουμε, “εξαρτάται και από εσένα”, από αυτό που αποφασίζεις να κάνεις σήμερα.

Φέρε σήμερα τη «Βασιλεία των Ουρανών» που είναι μέσα σου, στη γη, με τις πράξεις σου, με την προσευχή σου. Ο κόσμος θα ωφεληθεί, και ίσως και κάποιος άλλος, να σε ακολουθήσει σ’ αυτό. Ένα δάσος αποτελείται από δέντρα που κάποτε ήταν σπόροι. Ας μην αφήσουμε ο δικός μας σπόρος να πάει χαμένος.

Ας είναι ευλογημένος ο Ιησούς, ο ουρανός μας.

Στοχασμός του don Pino Terranova

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ……

Δεν σε ρωτώ, Κύριε,

πότε θα έρθεις,

αλλά πώς θέλεις να προετοιμαστώ για τον ερχομό σου.

Εσύ θέλεις να βάψω με ελπίδα

την καθημερινότητά μου,

να ενεργώ με αγάπη,

και να πεθαίνω κάθε μέρα ως προς τον εαυτό μου,

για να έχω ζωή μέσα μου,

τη δική σου αληθινή ζωή. Αμήν.

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 29 Μαρτίου 2023      Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου