Μελέτη του Ευαγγελίου της Πέμπτης του Πάσχα

 

ΠΕΜΠΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 28 Απριλίου 2022

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (24,35-48)

Τον καιρό εκείνο, οι μαθητές του Ιησού εξηγούσαν όσα συνέβησαν στο δρόμο και πώς τον αναγνώρισαν στον τεμαχισμό του άρτου.

Ενώ ακόμη έλεγαν αυτά, ο ίδιος ο Ιησούς στάθηκε ανάμεσά τους και τους λέει: «Ειρήνη σε σας!». Ταραγμένοι και γεμάτοι φόβο, εκείνοι νόμισαν ότι έβλεπαν φάντασμα. Και εκείνος τους είπε: «Γιατί είστε ταραγμένοι και γιατί ανεβαίνουν στην καρδιά σας αμφιβολίες; Κοιτάξτε τα χέρια μου και τα πόδια μου, είμαι εγώ ο ίδιος. Ψηλαφίστε με και δείτε, διότι το φάντασμα δεν έχει σάρκα και οστά, όπως βλέπετε να έχω εγώ». Και αφού είπε αυτό τους έδειξε τα χέρια και τα πόδια. Ενώ ακόμη αυτοί δεν πίστευαν από τη χαρά κι ήταν έκθαμβοι, τους είπε: «Έχετε εδώ κάτι το φαγώσιμο;». Κι εκείνοι του έδωσαν ένα κομμάτι ψητό ψάρι. Και πήρε κι έφαγε ενώπιόν τους.

Τους είπε τότε: «Αυτά είναι εκείνα τα λόγια που σας έλεγα ενόσω ήμουν μαζί σας, ότι πρέπει να εκπληρωθούν όλα όσα είναι γραμμένα στο νόμο του Μωυσή και στους προφήτες και στους ψαλμούς για μένα». Τότε άνοιξε το νου τους για να καταλαβαίνουν τις Γραφές. Και τους είπε: «Αυτά έλεγαν οι Γραφές, ότι πρέπει να πάθει ο Χριστός και να αναστηθεί την τρίτη ημέρα και να κηρυχτεί στο όνομά του μετάνοια σε όλα τα έθνη για την άφεση των αμαρτιών, αρχίζοντας από την Ιερουσαλήμ. Εσείς θα είστε οι μάρτυρες όλων αυτών».

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Είναι και πάλι ο Ευαγγελιστής Λουκάς που μας διηγείται μια ακόμη εμφάνιση του Αναστημένου. Δεν έχει σημασία αν είσαι στο δρόμο της επιστροφής για το σπίτι όπως οι μαθητές της Εμμαούς στο χθεσινό Ευαγγέλιο, ή αν είσαι κλεισμένος στο σπίτι στην Ιερουσαλήμ, όπως στη σημερινή διήγηση: ο Ιησούς είναι ελεύθερος από τον χώρο και τον χρόνο, και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι συνεχώς σύγχρονος με μας στο εδώ και στο τώρα. Και το δώρο Του είναι η ειρήνη. Ένας άνθρωπος νιώθει ειρήνη όταν βρει αυτό που έψαχνε. Να γιατί ο Ιησούς χαιρετά συνεχώς με τη λέξη «Shalom» ειρήνη. Όποιος βρει τον Χριστό έχει βρει αυτό που έψαχνε.

Η αντίδραση των μαθητών είναι η αντίδραση κάποιου που αναστατώνεται από κάτι απροσδόκητο. Αυτό που μας δίνει η χριστιανική πίστη είναι κάτι απροσδόκητο. Ο Ιησούς δεν είναι προϊόν κάποιας ανάγκης μας, είναι ένα απροσδόκητο γεγονός που αναστατώνει τη ζωή. Αυτός είναι ο λόγος που ο φόβος και ο ενθουσιασμός κυριεύουν τους μαθητές που είναι παρόντες εκεί. Ωστόσο, ο Ιησούς τους δείχνει πώς υπάρχει μεγάλη συνέχεια μεταξύ του Σταυρού και της Ανάστασης. Τα χέρια, τα πόδια και τα πλευρά του είναι απόδειξη ότι είναι πραγματικά Αυτός και ότι δεν πρόκειται για συλλογική ψευδαίσθηση.

Η πίστη δεν μπορεί να είναι απλώς ένα εσωτερικό, συναισθηματικό, ψυχολογικό γεγονός. Η πίστη είτε είναι γεγονός, είτε δεν αλλάζει τη ζωή μας. Ο Ιησούς είναι πράγματι γεγονός, τόσο  αληθινό γεγονός που μπορεί ακόμη και να φάει. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από τους ευαγγελιστές για να μας μεταφέρουν αυτή τη βασική αλήθεια: η Ανάσταση είναι γεγονός, όχι η απλή ερμηνεία ενός γεγονότος.

Στοχασμός: don Luigi Maria Epicoco

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Πόσο θα ήθελα να σε δω αναστημένο όπως σε είδαν οι ίδιοι οι μαθητές! Πόσο θα ήθελα να σε δω να μιλάς και να ακούω όλη την σοφία του Θεού. Θα στεκόμουνα δίπλα Σου, τρώγοντας μαζί Σου. Θα απορροφούσα σαν σφουγγάρι όλα όσα θα έλεγες. Θα έβλεπα το χαμόγελο Σου, το γέλιο Σου, την διαπεραστική ματιά Σου και θα χαιρόμουν διότι θα είχα βρει την αληθινή ευτυχία μου, τον σκοπό της ζωής μου. Μέχρι να εκπληρωθεί αυτός ο πόθος μου όταν θα συναντηθούμε, έχω τις γραφές και τον λόγο Σου για να μου συμπαραστέκονται. Φώτισε, Κύριε, την καρδιά μου για να εισχωρήσουν τα λόγια Σου μέσα βαθιά, ώστε να αναγεννηθεί πλήρως. Στήριξε το πνεύμα μου για να αναζητά πάντοτε την πνευματική του τροφή από τον λόγο Σου. Γέμισε πλουσιοπάροχα τις χάρες Σου και την παρουσία Σου για να είμαι πάντα έτοιμος να αγωνιστώ για τα συμφέροντα Σου.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

πηγή: episkopisyrou.gr

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου