Μελέτη του Ευαγγελίου της Πέμπτης της 3ης Εβδομάδας του Έτους

MΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 3ΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (4, 21-25)

Κατ΄ εκείνο τον καιρό, έλεγε ο Ιησούς σας πλήθη: “Μήπως φέρνουν το λυχνάρι για να το βάλουν κάτω από το μόδιο ή κάτω απ’το κρεβάτι; Ή μήπως για να το τοποθετήσουν πάνω στο λυχνοστάτη; Διότι δεν υπάρχει κάτι κρυφό παρά για να φανερωθεί ούτε κάτι είναι μυστικό, παρά για να γίνει φανερό. Αν κάποιος έχει αυτιά για να ακούει, ας ακούει”. Και τους έλεγε: “Προσέχετε αυτό που ακούτε. Με εκείνο το μέτρο που μετράτε, θα μετρηθείτε κι εσείς και θα σας προστεθεί κι άλλο. Πράγματι, όποιος έχει, θα του δοθεί. Και όποιος δεν έχει, και αυτό που έχει θα του αφαιρεθεί”.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Τι είναι πιο δυνατό από την εικόνα του φωτός; Τίποτα, γιατί μόνο το φως έχει τη δύναμη να αλλάξει ριζικά την αντίληψη για τα πράγματα γύρω μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το σημερινό Ευαγγέλιο έχει ως επίκεντρο το φως: «Μήπως φέρνουν το λυχνάρι για να το βάλουν κάτω από το μόδιο ή κάτω απ’το κρεβάτι; Ή μήπως για να το τοποθετήσουν πάνω στο λυχνοστάτη; Διότι δεν υπάρχει κάτι κρυφό παρά για να φανερωθεί ούτε κάτι είναι μυστικό, παρά για να γίνει φανερό. Αν κάποιος έχει αυτιά για να ακούει, ας ακούει”».

Πράγματι, δεν θα είχε κανένα νόημα να ανάψεις ένα φως για να το κρύψεις. Ο σκοπός του φωτός είναι να φωτίζει. Με τον ίδιο τρόπο και η εμπειρία της πίστης, δεν μπορεί να κλειστεί σε ένα συρτάρι κρύβοντάς την μόνο για τον εαυτό μας. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα του σύγχρονου πολιτισμού: είσαι ελεύθερος να πιστεύεις, αλλά στην ιδιωτική σου σφαίρα, στα βάθη της δικής σου καρδιάς, στα βάθη των εμπειριών σου.

Με αυτό δεν εννοώ φυσικά πως πρέπει να αναστήσουμε θριαμβευτικές, αυταρχικές εμπειρίες πίστης, ώστε να κάνουμε μια επίδειξη της πίστης.

Τι σημαίνει, λοιπόν, να τοποθετήσουμε το φως της πίστης ψηλά ώστε να φωτίσει ολόκληρο το δωμάτιο; Πρώτα από όλα, σε προσωπικό επίπεδο, σημαίνει να κάνω την εμπειρία της πίστης να είναι το κριτήριο εκείνο που φωτίζει κάθε τομέα της ζωής μου: τις σχέσεις μου, τη δουλειά μου, τις επιλογές μου. Σε κοινοτικό επίπεδο σημαίνει να αναρωτιόμαστε πώς η κοινωνία μας μπορεί να λάβει φως έχοντας ως κριτήριο την αγάπη που μας δίδαξε ο Ιησούς και μας δίνει να βιώνουμε με το Ευαγγέλιο.

Σημαίνει ακόμη να σκεφτόμαστε τους τελευταίους, εκείνους που παλεύουν περισσότερο, εκείνους που έχουν οικογένεια στην πλάτη τους, εκείνους που αναζητούν ελπίδα σε μια εργασία, εκείνους που έχουν το δικαίωμα να σπουδάσουν, εκείνους που πρέπει να φτάσουν στο τέλος του μήνα με πολλές δυσκολίες. Μήπως δεν είναι αυτό που φέρνει το Ευαγγέλιο στην κοινωνία μας; Φαίνεται προφανές να το πούμε αυτό, αλλά ο κόσμος μας είναι διαποτισμένος από ατομικισμό, και όχι από αγάπη.

Στοχασμός: don Luigi Maria Epicoco

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ

Πόσο αγάπησα το νόμο σου, Κύριε!

Ολημερίς είναι η μελέτη μου.

Σοφό με κατέστησε η εντολή σου,

επάνω από τους εχθρούς μου,

επειδή για πάντα είναι κοντά μου.

Έγινα συνετότερος από όλους τους δασκάλους μου,

επειδή μελέτη μου είναι οι αποφάσεις σου.

Έγινα συνετότερος από τους γέροντες,

επειδή φύλαξα τις εντολές σου.

Εμπόδισα τα πόδια μου

να πορευθούν σε κακό δρόμο,

για να φυλάξω τους λόγους σου.

Δεν παρεκτράπηκα από τις κρίσεις σου,

επειδή εσύ νομοθέτησες.

Πόσο γλυκά στο λάρυγγά μου είναι τα λόγια σου,

περισσότερο από το μέλι στο στόμα μου.

Έγινα συνετός από τις εντολές σου,

γι’ αυτό και μίσησα κάθε δρόμο ψέματος.

Λυχνάρι για τα πόδια μου είναι ο λόγος σου,

και φως για στην πορεία της ζωής μου.

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου