Μελέτη του Ευαγγελίου της Πέμπτης της 3ης Εβδομάδας της Παρουσίας

ΠΕΜΠΤΗ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021
της 3ης Εβδομάδας της Παρουσίας

 

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
+ Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (7, 19-23)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιωάννης φώναξε δυο μαθητές του και τους έστειλε στον Κύριο, λέγοντας: “Εσύ είσαι αυτός που πρόκειται να έλθει ή άλλον να περιμένουμε;” Όταν εκείνοι έφθασαν στον Ιησού, είπαν: “Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής μας έστειλε σε σένα και ρωτά: Εσύ είσαι αυτός που πρόκειται να έλθει ή άλλον να περιμένουμε;”

Εκείνη την ώρα ο Ιησούς είχε θεραπεύσει πολλούς από αρρώστιες, από επιδημίες, από πονηρά πνεύματα και σε πολλούς τυφλούς είχε χαρίσει το φως. Τους απάντησε τότε και τους είπε:

“Πηγαίνετε και αναφέρετε στον Ιωάννη όσα είδατε και ακούσατε: τυφλοί αναβλέπουν, κουτσοί περπατούν, λεπτοί καθαρίζονται και κουφοί ακούνε, νεκροί ανασταίνονται, φτωχοί ακούνε το χαρμόσυνο άγγελμα. Κι είναι μακάριος όποιος δεν σκανδαλισθεί εξαιτίας μου”.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Είναι τόσο διαφορετικός ο Θεός από ότι τον φανταζόμαστε, τόσο διαφορετική η παρουσία του, πρωτότυπη και απρόσμενη, που ακόμη και ένας προφήτης όπως ο Ιωάννης μένει έκπληκτος.

Ο Ιωάννης γεννήθηκε και μεγάλωσε με μια συγκεκριμένη αποστολή: να προετοιμάσει το δρόμο για το Μεσσία, να αναγγείλει τον ερχομό Του, να ξυπνήσει τον Ισραήλ, ώστε να μη χάσει αυτό το τελικό και οριστικό κάλεσμα.

Και όμως, ο Ιησούς έρχεται σε αντίθεση με την ιδέα του Μεσσία που είχε ακόμη και ο Ιωάννης: δεν έρχεται για να χωρίσει τους καλούς από τους κακούς, δεν έρχεται να στείλει στη φωτιά τους κακούς.

Ο Ιωάννης Βαπτιστής, κακοποιημένος στη φυλακή, στέλνει από ‘κει τους μαθητές του να ρωτήσουν τον Ιησού: Είσαι πραγματικά Εσύ;

Και εμείς, πολύ συχνά εγκλωβιζόμαστε σ’ αυτή την αμφιβολία: είναι πράγματι ο Ιησούς αυτός ο οποίος μπορεί να με σώσει, ή πρέπει να περιμένω κάποιον άλλο;

Η απάντηση του Ιησού είναι μια πρόσκληση στην πίστη, να ανοίξουμε το μάτια της καρδιάς μας, να αναγνωρίσουμε τα σημάδια της παρουσίας του Θεού στη ζωή μας.

Ο Θεός δεν είναι ποτέ εύκολα διακριτός, δεν είναι ποτέ όπως εμείς θα θέλαμε να είναι. Γι’ αυτό, μόνο αν μάθουμε να ανοίγουμε τα μάτια μας, θα μπορέσουμε να τον αναγνωρίσουμε.

Κουράγιο, σε όλους εσάς που αναζητάτε το Θεό και προσμένετε τη σωτηρία! Δεν έχουμε να περιμένουμε κανέναν άλλο Μεσσία, γιατί ο Μεσσίας έχει ήδη έρθει και το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τον αναγνωρίσουμε σήμερα, γιατί κάθε μέρα μας δωρίζει τον ίδιο του τον εαυτό.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Κύριε, Εσύ μας δωρίζεις τη ζωή κάθε μέρα.
Βοήθησέ μας να μάθουμε να τη ζούμε με πληρότητα,
κάθε στιγμή, κάθε λεπτό,
τόσο στην κούραση όσο και στην ξεκούραση,
τόσο στις δεσμεύσεις όσο και στη διασκέδαση.
Άνοιξε τα μάτια μας στις καθημερινές χαρές,
οι οποίες, ενώ περνούν,
μας αφήνουν αδιάφορους.
Φανερώσου σ’ εμάς στις στιγμές της διασκέδασής μας,
άφησε να σε συναντήσουμε μέσα
από τα πράγματα που αγαπάμε,
να είσαι παρών τις στιγμές της  χαράς μας.

Έλα και κατοίκησε μέσα μας με τη γενναιοδωρία σου,
ώστε να μάθουμε και εμείς να σου δίνουμε
τη θέση που σου ανήκει στις απαραίτητες στιγμές της ελευθερίας μας,
ώστε ακόμη και αυτές, χάρη
στην παρουσία σου, να είναι ωφέλιμες. ΑΜΗΝ

(πηγή: https://episkopisyrou.gr/)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 1-2 Απριλίου 2023

Οικισμός Ενορία 1–2 Απριλίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Σάββατο 19.30 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου