Μελέτη του Ευαγγελίου της Πέμπτης 29ης Εβδομάδας του Έτους

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας.

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 29ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

 21  Οκτωβρίου 2021

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (12,49-53)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς: «’Ηλθα για να φέρω τη φωτιά πάνω στη γη. Και τι θέλω; Να είχε κιόλας ανάψει! ‘Εχω να βαφτιστώ με ένα βάφτισμα και τι ανυπομονησία έχω μέχρις ότου συντελεστεί!

Νομίζετε ότι ήλθα στη γη για να φέρω την ειρήνη; ‘Οχι, σας λέω, αλλά τις διαιρέσεις. Από τώρα, σε ένα σπίτι πέντε ατόμων θα χωριστούν σε τρεις εναντίον δύο και δύο εναντίον τριών. Θα χωριστούν ο πατέρας κατά του γιου και ο γιος κατά του πατέρα, η μητέρα κατά της κόρης και η κόρη κατά της μητέρας, η πεθερά κατά της νύφης και η νύφη κατά της πεθεράς”.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός

«Φωτιά ήρθα να βάλω στη γη». Μήπως και ο Ιησούς είναι ένας πυρομανής; Η «πυρομανία» του έχει αγκαλιάσει όλο τον κόσμο: από. δυο χιλιάδες χρόνια συνεχίζει να δίνει αυτή την αγγελία και δεν το έχει ακόμη επιτύχει απολύτως. Όμως, τι είδους φωτιά ήρθε να φέρει ο Ιησούς στη γη; Υπάρχει και μια άλλη φωτιά για την οποία μας μιλάει η Αγία Γραφή, εκείνη η περίφημη Καιόμενη Βάτος που «φλεγόταν» δίχως να καταστρέφεται. Υπάρχει επίσης η φωτιά που κατέβηκε επάνω στους Αποστόλους την Πεντηκοστή. Μια φωτιά ικανή να φλογίσει εκείνη τη χούφτα ανθρώπων ώστε να φλογίσουν με το Ευαγγέλιο κάθε γωνιά της γης. Λοιπόν, για ποια φωτιά πρόκειται; Ο Ιησούς ήρθε να βάλει φωτιά στη γη με τη φωτιά της ΑΓΑΠΗΣ και μας το απέδειξε δίνοντας τη ζωή του για μας, πεθαίνοντας στον Σταυρό από αγάπη.

Ο ίδιος ο Ιησούς αισθάνθηκε την επείγουσα ανάγκη να φθάσει αυτή η φωτιά στον καθένα: «Πόσο θα ήθελα να έχει κιόλας ανάψει». Είναι όπως ο ερωτευμένος που πλημμυρίζει με την αγάπη του την αγαπημένη του: δεν βλέπει την ώρα να της εκδηλώσει την αγάπη του, βιάζεται, δεν μπορεί να περιμένει, κάθε δευτερόλεπτο είναι μια αιωνιότητα.  Ο Ιησούς θέλει να μας αγγίξει και να μας πεί πόσο μας αγαπάει. Ήδη στο Άσμα Ασμάτων ο Θεός είχε χρησιμοποιήσει την εικόνα της φωτιάς για να μιλήσει για την αγάπη προς την αγαπημένη του ανθρωπότητα: “… ισχυρή όσο και ο θάνατος είναι η αγάπη, αμείλικτο όπως ο Άδης είναι το πάθος του: οι φλόγες της, είναι φλόγες φωτιάς, μια φλόγα του Κυρίου! “

Αφήστε να σας φλογίσει αυτή την ημέρα η πυρκαγιά της αγάπη του.

Βάλε φωτιά στον κόσμο με την αγάπη σου, αρκεί μόνο μια μικρή χειρονομία … όπως η φλόγα ενός σπίρτου. Δεν το πιστεύεις; Διαβάστε αυτήν την ιστορία:

«Αυτό είναι καλό», είπε ο οδοιπόρος. Πεθαίνω από την επιθυμία να καπνίσω και δεν μου μένει παρά μονάχα ένα σπίρτο.  Μετά αν θέλω να ξανακαπνίσω δεν θα έχω άλλο. Αλλά, όπως συνέχισε να μουρμουρίζει άναψε το σπίρτο και άρχισε να καπνίζει πίπα του, είχε τελειώσει το κάπνισμα και οι στάχτες έπεσαν στο γρασίδι. Το χορτάρι ήταν ξερό και έπιασε φωτιά. Όμως, ενώ προσπαθούσε να τη σβήσει πλήθαιναν  οι φλόγες μπροστά του, μια φλόγα έφθασε σε ένα θάμνο λίγο πιο πέρα. Προτού να μπορέσει να κάνει οτιδήποτε, όλα ήταν ήδη μέσα στις φλόγες. Οι φλόγες είχαν γίνει μια τεράστια δάδα. Ξαφνικά, στην κοιλάδα  άρχισε να φυσά και η φωτιά εξαπλώθηκε ακόμη περισσότερο , ώσπου έκαψε όλο το δάσος. …

Πραγματικά οτιδήποτε μπορεί να γίνει με ένα σπίρτο.

Προσευχήσου……

Ιερά Καρδία του Ιησού,

επιθυμώ και εγώ να φλέγομαι

από αγάπη για σένα

και για όλα τα αδέλφια μου.

Βοήθησε με στην καθημερινότητά μου

να ζω την αγάπη που σώζει

και που οδηγεί στην ανάσταση.

Κύριε Ιησού,

Εσύ δεν μου δώρισες ένα Πνεύμα χλιαρότητας

αλλά το Πνεύμα της δύναμης.

Μην επιτρέψεις λοιπόν να πέσω στον πειρασμό

να ζω την πίστη μου χλιαρά,

αλλά δώσε μου το κουράγιο να είμαι

πραγματικά παιδί του φωτός. Αμήν.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 3 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου