Μελέτη του Ευαγγελίου της Πέμπτης της 24ης Εβδομάδας του Έτους

MΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΕΜΠΤΗΣ ΤΗΣ 24ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

16 Σεπτεμβρίου 2021

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (7,36-50)

Τον καιρό εκείνο, κάποιος Φαρισαίος ζήτησε στον Ιησού να φάει μαζί του κι εκείνος πήγε στο σπίτι του Φαρισαίου και κάθισε στο τραπέζι. Τότε, μια γυναίκα αμαρτωλή, που ζούσε σ’ εκείνη την πόλη, όταν έμαθε ότι τρώει στο σπίτι του Φαρισαίου, έφερε ένα αλαβάστρινο δοχείο με μύρο. Στάθηκε πίσω του, κοντά στα πόδια του και έκλαιγε κι άρχισε να βρέχει με τα δάκρυά της τα πόδια του και να τα σπογγίζει με τα μαλλιά της. Και φιλούσε τα πόδια του και τα άλειφε με το μύρο.

Βλέποντας αυτό το πράγμα ο Φαρισαίος που τον είχε προσκαλέσει, έλεγε μέσα του: “Αυτός, αν ήταν προφήτης, θα γνώριζε ποια και τις είδους γυναίκα είναι αυτή που τον αγγίζει, γιατί είναι αμαρτωλή”.

Απαντώντας του ο Ιησούς του είπε: “Σίμωνα, έχω κάτι να σου πω”. Κι εκείνος του είπε: “Διδάσκαλε, πες”. “Δυο άνθρωποι χρωστούσαν σε ένα δανειστή. Ο ένας του όφειλε πεντακόσια δηνάρια, κι ο άλλος πενήντα. Επειδή αυτοί δεν είχαν να τα επιστρέψουν, χάρισε το χρέος και στους δυο. Ποιός, λοιπόν, απ’αυτούς θα τον αγαπήσει περισσότερο;”

Απάντησε ο Σίμωνας και είπε: “Νομίζω ότι αυτός στον οποίο χάρισε τα περισσότερα”. Κι ο Ιησούς του είπε: “‘Ορθά έκρινες”. Γυρίζοντας τότε προς τη γυναίκα, είπε στο Σίμωνα: “Βλέπεις αυτή τη γυναίκα; Μπήκα στο σπίτι σου και νερό για τα πόδια μου δεν έδωσες. Αυτή όμως με τα δάκρυά της έβρεξε τα πόδια μου και τα σκούπισε με τα μαλλιά της. Φίλημα δε μου έδωσες. Αυτή, όμως, απ’τη στιγμή που μπήκα δε σταμάτησε να μου φιλά τα πόδια. Με λάδι δεν άλειψες το κεφάλι μου. Αυτή, όμως, με μύρο άλειψε τα πόδια μου. Γι’ αυτό σου λέω: συγχωρούνται οι πολλές της αμαρτίες, επειδή αγάπησε πολύ. Σ’ εκείνον που συγχωρούνται λίγα, λίγο αγαπά”.

Και είπε στη γυναίκα: “Σου συγχωρούνται οι αμαρτίες”. ‘Αρχισαν τότε αυτοί που κάθονταν στο τραπέζι να λένε μέσα τους: “Ποιός είν’ αυτός που συγχωρεί και αμαρτίες;” Αλλά ο Ιησούς είπε στη γυναίκα: “Η πίστη σου σε έσωσε. Πορεύου στην ειρήνη”.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Μια γυναίκα που ήταν δημόσια αμαρτωλή, τρύπωσε στην αίθουσα δεξιώσεων όπου ένας Φαρισαίος κάλεσε τον Ιησού σε γεύμα. Με μια κίνηση γεμάτη ομορφιά και πνευματικότητα αλείφει με αρωματισμένο λάδι τα πόδια του Κυρίου. Και ο Φαρισαίος σκέφτεται αμέσως: «Αν αυτός ο άνθρωπος ήταν προφήτης, θα γνώριζε τι είδους γυναίκα είναι αυτή που τον αγγίζει.” Η μικρή παραβολή που ο Ιησούς αμέσως διηγείται είναι για να κάνει το Φαρισαίο να κοιτάξει βαθιά μέσα του τον εαυτό του. Αυτό το οποίο ο Φαρισαίος αλλά και ο καθένας από εμάς πρέπει να έχει ξεκάθαρο είναι ότι η αγάπη του Θεού έρχεται πάντα πρώτη, είναι πάντοτε πριν από μας. Δεν μπορούμε να δώσουμε τίποτα το καλό, αν πριν δεν το έχουμε λάβει από Εκείνον. Έτσι τώρα μπορούμε να καταλάβουμε. Ποιος αγαπάει πιο πολύ; Εκείνος στον οποίο ο Κύριος συγχώρησε περισσότερο. Θα ήταν μεγάλο λάθος να σκεφτούμε πως η αμαρτωλή συγχωρέθηκε για τη μεγάλη αγάπη της. Περισσότερο είναι αλήθεια και ωραίο και παρήγορο πως μέσα από την αγάπη που εξέφρασε η πράξη της αυτή, αποκαλύπτεται για αυτό που είναι: ένα πλάσμα που έχει αγγιχθεί από το μεγάλο μυστήριο της αγάπης, που είναι η συγχώρεση του Θεού. Πριν υπάρχει πάντοτε Εκείνος, η αγάπη του που συγχωρεί και καταστρέφει το κακό που είναι σε μας. Εν συνεχεία ως απάντηση στη έρχεται η δική μας αγάπη.

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ……

«Ιησού, Εσύ είσαι το φως του κόσμου, όποιος με ακολουθεί δεν θα πλανάται στο σκοτάδι, αλλά θα έχει το φως που οδηγεί στη ζωή. Συχνά Κύριε, βρίσκω τον εαυτό μου να πλανάται στο σκοτάδι να αναζητά ένα προορισμό μια διέξοδο, ένα νόημα στη ζωή. Έχω ανάγκη από το φως σου Κύριε, έχω ανάγκη να με πάρεις από το χέρι και να με οδηγήσεις στη ζωή. Αμήν.

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 29 Μαΐου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου