Μελέτη του Ευαγγελίου της Πέμπτης της 21ης Εβδομάδας του Έτους

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 21ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

 26 Αυγούστου 2021

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

 

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (24, 42-51).

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές του: Αγρυπνείτε, διότι δε γνωρίζετε σε ποια μέρα έρχεται ο Κύριός σας. Αυτό θα καταλάβετε: αν γνώριζε ο οικοδεσπότης σε ποια ώρα της νύκτας έρχεται ο κλέφτης, τότε θα αγρυπνούσε και δεν θα άφηνε να διαρρηχθεί το σπίτι του. Για τούτο κι εσείς να είσθε έτοιμοι, διότι την ώρα που δε νομίζετε, θα έλθει ο Υιός του ανθρώπου.

Ποιος άραγε να είναι ο πιστός και συνετός δούλος, τον οποίο ο κύριος του τον διόρισε επιστάτη των δούλων του, για να τους δίνει την τροφή στην κατάλληλη στιγμή; Μακάριος θα είναι εκείνος ο δούλος, που ο κύριός του θα τον βρει να συμπεριφέρεται μ’ αυτόν τον τρόπο. Αλήθεια σας λέω: θα τον διορίσει υπεύθυνο πάνω σε όλα τα υπάρχοντα του.

Αλλά αν εκείνος ο κακός δούλος σκεφθεί μέσα του: `Αργεί ο κύριός μου’, και αρχίσει να κτυπά τους συνδούλους του και να τρώει και να πίνει με μέθυσους, θα έλθει ο κύριος εκείνου του δούλου την ημέρα που δεν περιμένει και την ώρα που δε γνωρίζει και θα τον τιμωρήσει σκληρά και θα τον ρίξει στο μέρος που τιμωρούνται οι υποκριτές. Εκεί θα είναι ο θρήνος και το τρίξιμο των δοντιών.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Να είστε πάντα έτοιμοι.

Αυτή είναι η δυνατή προτροπή του σημερινού Ευαγγελίου: Αγρυπνείτε! Σε εμάς δεν έχει δοθεί να γνωρίζουμε πότε θα είναι η στιγμή κατά την οποία θα βρεθούμε ενώπιων του Κυρίου. Το μόνο βέβαιο, το οποίο μας λέει το Ευαγγέλιο, είναι πως η συνάντηση με τον Υιό του ανθρώπου θα έρθει. Και αυτό μας ωθεί στο να έχουμε μια ζωή σωστή και συνεχώς στραμμένη στον Χριστό. Η οδός που μας οδηγεί σ’ αυτή τη συνάντηση είναι η ιστορία που ζούμε πάνω στη γη, με τις αβεβαιότητές μας και τις ανησυχίες μας. Στο Χριστό πρέπει να βρούμε τη δύναμη να ξεπεράσουμε όλες αυτές τις στιγμές, να πλησιάσουμε σ’ Εκείνον με εμπιστοσύνη κάθε φορά που αισθανόμαστε αδύναμοι και αναζητούμε, και με τη βοήθεια της χάρης των μυστηρίων να βρούμε πνευματική ενέργεια.

Η ετοιμότητα στην οποία μας καλεί το Ευαγγέλιο, είναι πραγματικά μια πρόσκληση στη ζωή. Έχουμε και μια άλλη βεβαιότητα: η ανταμοιβή θα είναι μεγάλη. Όπως είναι δυνατή η επιθυμία μας, έτσι θα είναι και η χαρά στην αιώνια δόξα, όταν θα μπορούμε να γευθούμε ολοκληρωτικά την παρουσία του. Η πρόνοια και η ετοιμότητα του σήμερα θα μετατραπούν σε χαρά. Η ζωή μας, την οποία βιώνουμε εδώ στη γη, πρέπει να έχει πάντοτε ένα σημείο αναφοράς το οποίο να μην ανήκει σ’ αυτή τη γη και μια αιώνια επιθυμία που να στηρίζει όλα τα σχέδιά μας. Η ολοκλήρωση είναι η συνάντηση με τον Κύριο και τότε δεν θα υπάρχει φόβος, αλλά ικανοποίηση της επιθυμίας που εκφράσαμε, με τη ζωή μας πάνω στη γη.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ…

Κύριε μου, Ιησού,

γνωρίζω πως Εσύ είσαι αγάπη.

Θεράπευσε την καρδιά μου,

θεράπευσέ με από την αμαρτία.

Κύριε δώσε μου μια ειλικρινή καρδιά,

που να επιθυμεί τη μεταστροφή,

ικανή να εκμεταλλεύεται κάθε περίσταση

για να αλλάξει τη ζωή.

Και δώσε μου τη δύναμη

να μιλώ για Σένα, με Σένα. Αμήν.

πνρ

πηγή: episkopisyrou.gr

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου