Μελέτη του Ευαγγελίου της Πέμπτης της 2ης Εβδομάδας της Παρουσίας

MΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΕΜΠΤΗ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021


ΤΗΣ 2ΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

 

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
+ Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (11,11-15)

Εκείνο τον καιρό, έλεγε ο Ιησούς: «Αλήθεια σας λέω, δε γεννήθηκε, ανάμεσα σε όσους γεννήθηκαν από γυναίκα, μεγαλύτερος από τον Ιωάννη το Βαπτιστή. Αλλά αυτός που είναι μικρότερος στη βασιλεία των ουρανών, είναι μεγαλύτερός του. Κι από τις ημέρες του Ιωάννη του Βαπτιστή μέχρι τώρα, η Βασιλεία των ουρανών υποφέρει από βία και άνθρωποι βίαιοι την αρπάζουν. Πράγματι, όλοι οι προφήτες και ο Νόμος προφήτεψαν μέχρι τον Ιωάννη. Κι αν θέλετε να το παραδεχτείτε, ο Ιωάννης είναι ο Ηλίας που έμελλε να έλθει. Όποιος έχει αυτιά, ας ακούει.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

«Αλήθεια σας λέω: ανάμεσα σε όσους γεννήθηκαν από γυναίκα, κανένας δεν φανερώθηκε που να είναι πιο μεγάλος απ’ τον Ιωάννη το Βαπτιστή»

Η φιλοφρόνηση αυτή η οποία ειπώθηκε από το στόμα του Ιησού, μας κάνει να καταλάβουμε ότι η προσωπικότητα του Ιωάννη Βαπτιστή δεν είναι αμελητέα. Και πράγματι, ίσως ανάμεσα σε όλα τα πρόσωπα της Βίβλου ο Ιωάννης φαίνεται να συγκεντρώνει τα περισσότερα χαρίσματα. Άνθρωπος, προφήτης, συνεπής, φτωχός, αξιόπιστος, εντυπωσιακός, ειλικρινής, ελεύθερος, ουσιαστικός και τελικά μάρτυρας. Αλλά λέει ο Ιησούς: “κι όμως, ο μικρότερος στη βασιλεία των ουρανών είναι μεγαλύτερος από αυτόν”. Πώς είναι δυνατόν; Κι όμως είναι, επειδή η λογική της Βασιλείας δεν στηρίζεται πλέον στην ποιότητα της ανθρώπινης διάστασής μας, αλλά στην ικανότητα που έχει η αγάπη του Θεού να καθιστά άξιο αυτό που δεν είναι. Αν θα θέλαμε να απλουστεύσουμε θα έπρεπε να πούμε ότι ανάμεσα σε έναν πολύ καλό και σ’ έναν αγαπημένο ο αγαπημένος έχει το πλεονέκτημα. Και πράγματι αρκεί να κοιτάξουμε τη ζωή μας για να συνειδητοποιήσουμε ότι έτσι ακριβώς συμβαίνει. Πολύ συχνά είναι η αγάπη που νιώθουμε εντός μας, αυτή και μόνο αυτή, που κινεί τη ζωή μας. Αν η ζωή μας θα έπρεπε να στηριχτεί στις δυνάμεις μας, στην ικανότητά μας, στη συνέπειά μας, στην πιστότητα μας, θα έπεφτε αμέσως. Γι’ αυτό και πολλοί από εμάς πέφτουμε, επειδή συνεχίζουμε να ισχυριζόμαστε ότι είμαστε καλοί από μόνοι μας, ενώ το μυστικό είναι να γνωρίζουμε πως μας αγαπούν. Η αγάπη του Θεού δεν είναι κάτι που περιμένουμε να λάβουμε μια μέρα, αλλά κάτι που υπάρχει ήδη. Είμαστε ήδη αγαπημένοι, τώρα, αλλά το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει, δεν το αισθανόμαστε στα βάθη του είναι μας. Η ανακάλυψη της πνευματικής ζωής συμπίπτει με την συνειδητοποίηση του πόσο αγαπητοί είμαστε τώρα, ακόμη κι αν δεν το αξίζουμε, ακόμη κι αν δεν αξίζουμε τίποτα, ακόμη κι αν είμαστε στο βάθος της κόλασης. Η πίστη, πριν να είναι η ικανότητα να πιστεύω ότι ο Θεός υπάρχει, είναι πολύ περισσότερο η ικανότητα να πιστεύω ότι με αγαπά. Έτσι, το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι να κάνουμε το Θεό να μας αγαπά, αλλά να πείσουμε τον εαυτό μας να παραδοθεί σ’ αυτήν την αγάπη. Να αφαιρέσουμε τις αντιστάσεις μας και να του επιτρέψουμε να φτάσει στο βάθος του είναι μας.

Είναι σπουδαίο το έργο να επιτρέπω στον εαυτό μου να αφεθεί στην αγάπη του Θεού.

Στοχασμός του don Pino Terranova

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ…

Επέστρεψε, Κύριε!
Έλα να διατρέξεις και πάλι τους δρόμους
της δικής μου ερήμου.
Δρόσισέ την με το δικό σου νερό,
για να μπορέσει να ανθίσει σε αγάπη
για τη δική σου δόξα
και για τη χαρά όσων πλησιάζω.
Μαραναθά!
Έλα Κύριε, έλα. ΑΜΗΝ

(πηγή:episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

4η Κυριακή του Πάσχα (B)

4η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)        ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ.33(32),5-6         Από το έλεος του Κυρίου η γη είναι γεμάτη. Με το Λόγο του

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 25 Μαΐου  2024     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου