Μελέτη του Ευαγγελίου της Μεγάλης Τετάρτης

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

+ Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (26,14-25)

            Τον καιρό εκείνο, ένας από τους Δώδεκα, ο λεγόμενος Ιούδας Ισκαριώτης, πήγε στους αρχιερείς και τους είπε: «Τι θέλετε να μου δώσετε κι εγώ θα σας τον παραδώσω». Κι εκείνοι του μέτρησαν τριάντα αργύρια. Και από τότε ζητούσε ευκαιρία για να τον παραδώσει.

            Την πρώτη ημέρα της γιορτής των Αζύμων, πήγαν οι μαθητές στον Ιησού και του είπαν: «Πού θέλεις να σου ετοιμάσουμε να φας το Πάσχα;» Κι εκείνος είπε: «Πηγαίνετε στην πόλη, στον τάδε, και πείτε του: “Ο διδάσκαλος λέει: Πλησίασε ο καιρός μου και θα γιορτάσω το Πάσχα με τους μαθητές μου στο σπίτι σου”». Και οι μαθητές έκαμαν όπως τους διέταξε ο Ιησούς και ετοίμασαν το Πάσχα.

            Όταν βράδιασε, ο Ιησούς κάθισε στο τραπέζι μαζί με τους Δώδεκα. Κι ενώ έτρωγαν τους είπε: «Αλήθεια σας λέω: ένας από σας θα με προδώσει». Κι εκείνοι πολύ λυπημένοι, άρχισαν ένας – ένας να του λένε: «Μήπως είμαι εγώ, Κύριε;» Κι εκείνος απάντησε: «Αυτός που έβαλε μαζί μου το χέρι του μέσα στο πιάτο, αυτός θα με προδώσει. Ο Υιός του ανθρώπου πηγαίνει σύμφωνα με όσα λένε οι Γραφές γι’ αυτόν, αλλά αλίμονο σ’ αυτόν τον άνθρωπο, απ’ τον οποίο θα προδοθεί ο Υιός του ανθρώπου. Θα ήταν καλύτερο γι’ αυτόν αν δεν είχε γεννηθεί». Κι απάντησε ο Ιούδας, αυτός που τον πρόδωσε και είπε: «Μήπως είμαι εγώ, ραβί;» Κι ο Ιησούς του είπε: «Εσύ το είπες».

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

 

“Τριάντα αργύρια”

Σύντομος ο σημερινός τίτλος του στοχασμού. Το έκανα σκόπιμα, για να αφήσω χώρο και για άλλους. Τριάντα αργύρια είναι η αξία που αποδίδεται στον Ιησού. Ο Ιούδας την θεώρησε καλή. Ο Ιούδας θεώρησε αυτήν την αξία μεγαλύτερη από την αξία του Ιησού.

Και εμείς πόση αξία δίνουμε στον Ιησού; Υπάρχει μια «αξία» για την οποία είμαστε διαθέσιμοι να τον αφήσουμε; Να τον εγκαταλείψουμε;

Κάποιος μπορεί να πει: «Ιδού η κλασική ερώτηση του κατηχητικού». Πρόκειται για εκείνες τις καταστάσεις που μπορεί να είναι πιο κοντά μας από ότι εμείς νομίζουμε. Είμαστε πολύ συνηθισμένοι στο να κάνουμε υπολογισμούς. Να μεταφράζουμε σε αριθμούς και σε αξίες. Ο Ιούδας κρατούσε το ταμείο, το ίδιο και εμείς. Η επιθυμία να νιώσουμε αγαπητοί, να φαινόμαστε, να μπορέσουμε να πιάσουμε αυτό που δεν φτάνουμε, αφού το έχουμε ονειρευτεί για μια ζωή, ακόμη και αν ο τρόπος για να το αποκτήσουμε δεν είναι έντιμος, η επιθυμία για πλούτο. Και πολλά ακόμα μπορούν να μας οδηγήσουν να δεχθούμε την προσφορά του εχθρού, να είμαστε κάκιστοι λογιστές, που κάνουν λάθος στους υπολογισμούς, όπως ο Ιούδας που ήταν κάκιστος λογιστής. Με μας ας μην είναι έτσι.

Ιδού που και σήμερα ο εχθρός μας πλησιάζει, με το σάκο του γεμάτο από τα «τριάντα αργύρια». «Πάρε τα είναι δικά σου. Πάρε τα και θα έχεις ό,τι επιθυμείς». Ο εχθρός ξέρει τι κάνει. Εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες και τις πιο βαθιές μας επιθυμίες μας, για να μας πάρει μακριά και να αποκόψει από τον Ιησού. Θα είμαστε αρκετά δυνατοί να αρνηθούμε τα παζάρια του; Να τα θεωρήσουμε κατώτερης αξίας από την φιλία, την αγάπη, την ευσπλαχνία του Ιησού; Σε μας η απάντηση.

Το Πασχαλινό Τριήμερο πλησιάζει. Είναι ο καιρός των επιλογών. Τι θα κάνουμε με τον Ιησού; Θα τον πουλήσουμε ή θα τον διαφυλάξουμε; Είναι ιδιαίτεροι καιροί αυτοί που ζούμε. Η ερώτησή μου μπορεί να φανεί περίεργη, και εκτός τόπου. Είμαι πεπεισμένος όμως ότι σύντομα μπορεί να κληθούμε να διαλέξουμε πραγματικά. Ο Ιούδας σήμερα είναι ο δάσκαλός μας. Και μας διδάσκει πως δεν υπάρχει αξία μεγαλύτερη, που πρέπει να διαφυλάξουμε με κάθε κόστος, από τον Ιησού. Εκείνος δεν το κατάλαβε. Η ευτυχία που έψαχνε ήταν απατηλή. Η ιστορία του είχε άσχημο τέλος. «Για σας ας μην είναι έτσι», λέει το Ευαγγέλιο σήμερα.

 Πολλές φορές στη ζωή τείνουμε να κάνουμε την ίδια επιλογή με αυτόν τον άνθρωπο. Ο Κύριος ας μας βοηθήσει να κάνουμε τη σωστή επιλογή.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Θεέ Πατέρα, Εσύ που τόσο πολύ μας αγάπησες, έδωσες τα πάντα σ’ εμάς δίχως δεύτερες σκέψεις, όπως ένας γονιός που θυσιάζει τα πάντα για τα παιδιά του. Έτσι κι ο γιος Σου, η τέλεια έκφραση Σου, αυτός που σε γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, ρίχτηκες κι Εκείνος στη μάχη της αγάπης. Ω Κύριε Ιησού Χριστέ, ο ζήλος σου για τον Πατέρα σ’ έκανε εχθρό σε όσους εναντιώνονται σ’ Εκείνον. Ποτέ δεν κοίταξες πίσω από τη στιγμή που αποφάσισες να εκπληρώσεις την αποστολή του Θεού. Ότι είναι δικό του είναι και δικό Σου, ότι τον πονάει, πονάς κι Εσύ ο ίδιος. Την ημέρα του πάθους Σου παρηγοριά δεν βρήκες από πουθενά, ούτε στήριξη από κανέναν φίλο και άνθρωπο. Ως τον σταυρικό Σου θάνατο έζησες μόνο την πικρία της ζωής. Γι’αυτό σου ζητάμε κι εμείς να έχουμε τον ίδιο ζήλο σαν τον δικό Σου για να συνεχίζουμε το έργο Σου. Την ίδια αγάπη που είχες για τον Θεό Πατέρα. ώστε να φέρουμε τη βασιλεία του στον κόσμο αυτό, όπου θα επικρατεί ειρήνη, δικαιοσύνη και αλήθεια.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

(πηγή: episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

5η Κυριακή της Τεσσαρακοστής Α      

5η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ                (Α)                   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ                                  Πβ. Ψλ 43(42),1-2                     Κρίνε με, Κύριε, υπεράσπισε την υπόθεσή μου από ένα

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 1-2 Απριλίου 2023

Οικισμός Ενορία 1–2 Απριλίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Σάββατο 19.30 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου