Μελέτη του Ευαγγελίου της Μεγάλης Παρασκευής

 

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

22 Απριλίου 2022

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (18,1-40. 19.1-42)

Άνοιξέ την Αγία Γραφή στο Ευαγγέλιο κατά Ιωάννη και μελέτησε το Πάθος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στα κεφάλαια 18 και 19.

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Στην πραγματικότητα τα λόγια της διήγησης του Πάθους δεν έχουν ανάγκη από σχολιασμό αλλά μόνο μια απέραντη και γεμάτη σεβασμό σιωπή. Μερικά πράγματα είναι πέρα από κάθε εξήγηση, αντίθετα ζητούν μόνο αποδοχή.

Αυτός ίσως θα είναι ο λόγος που στην ιστορία του θανάτου του Ιησού δεν υπάρχουν λόγια παράταιρα, αλλά μόνο μεγάλες παύσεις. Η Παναγία δεν μιλάει. Ο Ιωάννης δεν μιλάει. Οι γυναίκες κάτω από τον Σταυρό δεν μιλούν. Όποιος μιλά εκείνη τη στιγμή το κάνει για να προσβάλει, να προκαλέσει, να βλασφημήσει.

Τότε κι εμείς, χωρίς πολλά λόγια, ας σταθούμε κάτω από το σταυρό και ας συγκεντρώσουμε τα τελευταία πολυπόθητα λόγια που προφέρει ο Ιησούς: «Είπε στη μητέρα του: «Γυναίκα, ιδού ο γιος σου!». Τότε είπε στον μαθητή: «Ιδού η μητέρα σου!» Και από εκείνη τη στιγμή, ο μαθητής την πήρε στο σπίτι του».

Μπορούμε να επιστρέψουμε σπίτι όχι μόνο με τον τεράστιο πόνο ενός θανάτου σαν κι αυτόν, αλλά και με μια μεγάλη συντροφιά. Η Παναγία είναι αυτή η συντροφιά που μας άφησε ο Κύριος στο τέλος της ζωής Του. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον Σταυρό μόνο με την προϋπόθεση ότι η Μητέρα είναι μαζί μας. Η Παναγία δεν είναι ποτέ διακοσμητική. Η Παναγία είναι ο τρόπος που επέλεξε ο Ιησούς για να μην επιστρέψει η ζωή μας στο συνηθισμένο της κενό.

Η ζωή μας δεν είναι ένα ακατοίκητο σπίτι. Η ζωή μας είναι ένα σπίτι στο οποίο σίγουρα υπάρχει η Παναγία. Εκείνη είναι εκεί γιατί αυτό είναι το κάλεσμά της. Υπάρχει όμως και μια άλλη λεπτομέρεια που φωτίζει το σκοτάδι εκείνης της τραγωδίας. Είναι η ευσέβεια που δείχνουν κάποιοι άνθρωποι μέσα σ’ εκείνο το σκοτάδι: ο Ιωσήφ από την Αριμαθαία και ο Νικόδημος. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να εναποθέσουν το σώμα του Ιησού στον τάφο. Αυτό είναι που μπορούν να κάνουν και το κάνουν μέχρι τέλους.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Αχ Κύριε, πόσο υπέφερες υπομονετικά για να μας ελευθερώσεις όλους από τις αμαρτίες μας, από τη σκλαβιά του κόσμου αυτού. Εσύ ως πρώτος μας έδειξες ότι εμπιστοσύνη πρέπει να έχουμε μόνο στον Θεό. Μόνο σ’ Εκείνον να ελπίζουμε και από Εκείνον μόνο να ζητάμε τη δικαίωση μας. Αν και στα μάτια των ανθρώπων τούτη την ημέρα ήσουν ολομόναχος, Εσύ είσαι ένας με τον Θεό. Όταν όλοι σε κατηγορούσαν ότι δεν ήσουν ο γιός του, Εσύ μέσα στην καρδιά Σου συνομιλούσες με τον Πατέρα Σου. Την ώρα που σε χτυπούσαν και σ’ έβριζαν, ο Θεός σε είχε στην αγκαλιά του. Στον σταυρό όπου όλοι σε είχαν παρατήσει, Εκείνος σου έκανε παρέα και σε κρατούσε όρθιο με τα δυο του τα χέρια. Με αυτόν τον τρόπο έδωσες μαρτυρία για τη δύναμη του Θεού. Είσαι ο γιος του ο αγαπητός που εκπλήρωσε όλες τους τις επιθυμίες. Είσαι γέννημα και θρέμμα της αγάπης του για εμάς. Αν και δεν είμαστε άξιοι, Κύριε, χορήγησέ μας τη χάρη να συμμετέχουμε στο πάθος Σου, στην ταφή Σου, στον θάνατο Σου, ώστε να σε ακολουθήσουμε σε αυτά τα βήματα Σου. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή από το να σε μιμηθεί κανείς με αυτόν τον τρόπο. Κι ας με αποκαλούν τρελό, παράλογο, ανόητο για χάρη Σου διότι η αγάπη Σου μου είναι ότι πιο ουσιαστικό στη ζωή μου

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΣΗΦ ΤΟΥ ΜΝΗΣΤΟΡΟΣ Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου