Μελέτη του Ευαγγελίου της Μεγάλης Πέμπτης

 

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο ( 13,1-15)

Πριν από την εορτή του Πάσχα, επειδή ο Ιησούς γνώριζε ότι έφθασε η ώρα για να περάσει απ’ τον κόσμο αυτό προς τον Πατέρα, αγάπησε τους δικούς του που βρίσκονταν στον κόσμο και τους αγάπησε ως το τέλος. Μετά το δείπνο και ενώ ο διάβολος είχε ήδη βάλει στην καρδιά του Ιούδα, του Σίμωνα του Ισκαριώτη να τον παραδώσει, ο Ιησούς γνωρίζοντας ότι όλα τα έχει δώσει ο Πατέρας στα χέρια του και πως απ’ το Θεό εξήλθε και στο Θεό πηγαίνει, σηκώνεται απ’ το τραπέζι, βγάζει τα ιμάτιά του, κι αφού πήρε μια πετσέτα, την έβαλε γύρω απ’ τη μέση του. Μετά έβαλε νερό σε μια λεκάνη κι άρχισε να πλένει τα πόδια των μαθητών και να τα σκουπίζει με την πετσέτα που ήταν περιζωσμένος.

Έρχεται, λοιπόν, στο Σίμωνα Πέτρο, κι εκείνος του λέει: “Κύριε, εσύ θα μου πλύνεις τα πόδια;”

Αποκρίθηκε ο Ιησούς και του είπε: “Αυτό που εγώ κάνω, εσύ τώρα δεν το καταλαβαίνεις.

Θα το καταλάβεις όμως μετά απ’ όλα αυτά”.

Του λέει ο Πέτρος: “Δε θα μου πλύνεις τα πόδια ποτέ”.

Του αποκρίθηκε ο Ιησούς: “Αν δε σε πλύνω, δε θα έχεις θέση μαζί μου”.

Του λέει ο Σίμων Πέτρος: “Κύριε, όχι μόνο τα πόδια μου, αλλά και τα χέρια και την κεφαλή”.

Του λέει ο Ιησούς: “Αυτός που έχει κάνει λουτρό, δεν έχει ανάγκη παρά να πλύνει μόνο τα πόδια του, διότι είναι όλος καθαρός. Κι εσείς είστε καθαροί, αλλά όχι όλοι”. Γνώριζε, πράγματι, εκείνον που θα τον παρέδινε. Γι’αυτό είπε: “Δεν είστε καθαροί όλοι”.

Όταν, λοιπόν, τους έπλυνε τα πόδια και πήρε πάλι τα ιμάτιά του, πήρε πάλι τη θέση στο τραπέζι και τους είπε: “Καταλάβατε τι έκανα σε σας; Εσείς με φωνάζετε `Διδάσκαλε’ και `Κύριε’ και σωστά το λέτε, γιατί είμαι. Αν λοιπόν εγώ, ο Κύριος και Διδάσκαλος, σας έπλυνα τα πόδια, κι εσείς οφείλετε να πλένετε τα πόδια ο ένας του άλλου. Παράδειγμα σας έδωσα, ώστε όπως έκανα εγώ σε σας κι εσείς να κάνετε.

Λόγος του Κυρίου.

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Είναι μια υπέροχη σελίδα αυτή της Μεγάλης Πέμπτης, μια οικία στιγμή. Συμβαίνει σε κλειστό μέρος, κατά τη διάρκεια ενός δείπνου.  Ένα δείπνο μεταξύ φίλων, οι οποίοι είναι κάτι παραπάνω από φίλοι, από τον Ιησού διαπαιδαγωγήθηκαν να είναι αδέλφια. Όλη η οικειότητα και ζεστασιά είναι φανερές σ’αυτό τον δείπνο. Είμαστε όλοι καλεσμένοι. Ανάμεσά τους είμαι και εγώ, και αν κοιτάξω προσεκτικά, ανάμεσα στους άλλους, διακρίνω  και εσένα.  Πόσες φορές έσκυψε επάνω μου και μου έπλυνε τα πόδια, στη ζωή μου, όπως κάνει απόψε!  Πόσες φορές το έκανε και σε σένα! Και με πολύ ανθρωπιά. Και αυτό γιατί «μας αγαπά μέχρι τέλους». Μας αγαπά με άπειρη αγάπη. Μια αγάπη που ξεπερνά τις προσωπικές μας ιστορίες, τα ελαττώματα μας τις αμαρτίες μας. Πόσο είναι «μανούλα» ο Θεός σε όλο αυτό! Ακόμη και σήμερα, αυτή την εποχή που δεν θέλουν να γνωρίζουν για τον Θεό, ο Ιησούς πλένει τα πόδια του καθενός από εμάς. Ακόμη ο Ιησούς πλένει τα πόδια στον κόσμο. Και το κάνει γιατί ο κόσμος έχει ανάγκη.  Ο κόσμος έχει ανάγκη ο Θεός να του πλύνει τα πόδια για να έχει τη δυνατότητα να ζει, να πάψει απλά να επιβιώνει. Είναι ένας δρόμος χαραγμένος για τους ακολούθους του, αυτός που υποδεικνύει ο Ιησούς. «Σας έδωσα ένα παράδειγμα ώστε και εσείς να κάνετε όπως έκανα εγώ». Είναι ένα παράδειγμα να ακολουθήσουμε. Μας υπενθυμίζει τη μεγάλη μας ευθύνη ως χριστιανοί, συχνά υπνωτισμένοι, πολύ συχνά, όπως ο Ιούδας, συμβιβασμένοι με τον κόσμο. Ο κόσμος έχει ακόμη ανάγκη από χριστιανούς, χριστιανούς αυθεντικούς. Υπάρχει πράγματι ανάγκη από αγίους, άλλους Αγίους Ιωάννη Παύλο Β, άλλες Μητέρες Τερέζα της Καλκούτας, άλλους Αγίους Ιωάννη Μπόσκο, άλλες Αγία Μαρία Γκορέττι….Υπάρχει ανάγκη από αγίους. Από άντρες και γυναίκες που στον χώρο της πολιτικής, της εκπαίδευσης, της ιατρικής, της εργασίας, και μέσα στα εργοστάσια και στις κουζίνες, πλένουν τα πόδια του κόσμου.  Αγίους που στο παράδειγμα του διδασκάλου, μπορούν να προωθούν το κοινό καλό και όχι το ατομικό, που στο παράδειγμα του διδασκάλου και Κυρίου, που είναι ο μεγαλύτερος, αλλά που περνά ακόμα, ως εκείνος που υπηρετεί.  Ας μπορέσει αυτή η μέρα να φέρει μι ανατροπή στη ζωή μας. να μας οδηγήσει στην απόφαση να είμαστε αληθινοί χριστιανοί. Να είμαστε άλλος Ιησούς μέσα στην τακτική ζωή μας. Και να ενεργούμε όπως Εκείνος ενεργούσε. Κατά το παράδειγμα του Διδασκάλου.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε Ιησού Χριστέ, την ύστατη ώρα του τελευταίου δείπνου, έπλυνες τα πόδια των μαθητών Σου. Εκείνη την ύστατη στιγμή πριν το πάθος Σου ανησυχούσες περισσότερο γι’ αυτούς παρά για την ίδια Σου τη ζωή. Σκεφτόσουν πόσο μόνοι θα ένιωθαν όταν θα σε άρπαζαν από κοντά τους. Την θλίψη και απογοήτευση που θα τους τσάκιζε την καρδιά τους που θα σ’έβλεπαν βασανισμένο. Τις ενοχές που θα επιβάρυναν τις ψυχές τους επειδή δεν θα είχαν το θάρρος να σε ακολουθήσουν ως το τέλος του θανάτου Σου. Πλένοντας τα πόδια τους, τους συμπεριφέρθηκες με τρυφερότητα και στοργή για να θυμούνται πάντοτε ότι ο καθένας τους έχει μια θέση στην καρδιά Σου, κι ότι είναι πραγματικά δικοί Σου, μέλη της οικογένειας Σου. Πλύνε, Κύριε, και τα δικά μου πόδια για να μην ξεχνώ πότε την αγάπη Σου για μένα. Καθάρισε την καρδιά μου, την ψυχή μου απ’ όλα αυτά που με βαραίνουν ή μου είναι εμπόδιο για να σε δεχτώ μέσα μου. Αξίωσε με, με την χάρη Σου ώστε να γίνω ένας μαθητής Σου με ζήλο και να’ έχω Εσένα ως τον μόνο δάσκαλο στη ζωή μου.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ιταλία: π. Mauricio Patriciello “Συκοφαντημένοι για χρόνια – τώρα κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί . Εδώ πεθαίνουμε”

ΙΤΑΛΙΑ: π. MAURIZIO PATRICIELLO  «ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ – ΤΩΡΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΡΝΗΘΕΙ. ΕΔΩ ΠΕΘΑΙΝΟΥΜΕ!» Είχαμε παρουσιάσει τον εφημέριο του «Αγίου Αποστόλου Παύλου»

Βραβεία Zayed 2025 για την ανθρώπινη αδελφοσύνη

ΒΡΑΒΕΙΑ ZAYED 2025 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ Ακούμε και διαβάζουμε, συνεχώς, δυσάρεστες ειδήσεις. Όμως υπάρχουν και καλές ειδήσεις και ανάμεσα σε αυτές αναπαράγουμε την είδηση