Μελέτη του Ευαγγελίου της Ημέρας: 9 Φεβρουαρίου 2022


ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ


Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (7, 14-23)

Κατ΄ εκείνο τον καιρό, κάλεσε πάλι ο Ιησούς τον κόσμο και τους έλεγε: “Ακούστε με όλοι και καταλάβετε. Δεν υπάρχει τίποτα το εξωτερικό που να μπαίνει μέσα στον άνθρωπο και να μπορεί να τον μολύνει. Αλλά εκείνα που βγαίνουν μέσα από τον άνθρωπο είναι εκείνα που τον μολύνουν.

Όταν άφησε τον κόσμο και πήγε σ’ ένα σπίτι, οι μαθητές του τον ρώτησαν σχετικά με την παραβολή. Και τους είπε: “Έτσι άμυαλοι είσθε κι εσείς; Δεν καταλαβαίνετε ότι κάθε τροφή που εισέρχεται στον άνθρωπο δεν μπορεί να τον καταστήσει ακάθαρτο; Διότι δεν μπαίνει στην καρδιά του, αλλά στην κοιλιά του και μετά αποβάλλεται στο αποχωρητήριο”. Έτσι ο Ιησούς καθιστούσε καθαρές όλες τις τροφές. Έλεγε ακόμα: “Εκείνα που προέρχονται απ’ τον άνθρωπο, αυτά τον καθιστούν ακάθαρτο. Πράγματι, μέσα απ’ την καρδιά των ανθρώπων προέρχονται οι κακοί διαλογισμοί, οι πορνείες, οι κλοπές, οι φόνοι, οι μοιχείες, οι πλεονεξίες, οι κακίες, ο δόλος, η ασέλγεια, η πονηρή ματιά, η βλασφημία, η υπερηφάνεια, η αφροσύνη. Όλα αυτά τα κακά πηγάζουν μέσα από τον άνθρωπο και τον καθιστούν ακάθαρτο”.

Λόγος του Κυρίου

 


ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Τα λόγια του Ιησού στο σημερινό Ευαγγέλιο πάνε ενάντια στην κοινή μας νοοτροπία. Στην πραγματικότητα, όλοι είμαστε πεπεισμένοι ότι τα πράγματα που μας περιβάλλουν είναι αυτά που μολύνουν ή τρέφουν τη ζωή μας. Γι’ αυτό μένουμε μακριά από τον πόνο των άλλων, από τις εμπειρίες του θανάτου, από τα όρια της ζωής, από όλα όσα μας θυμίζουν πόσο μικροί είμαστε σε αυτό το τόσο μεγάλο σύμπαν.

Όλοι μας πολύ συχνά πιστεύουμε ότι το κακό που πρέπει να πολεμήσουμε είναι αυτό έξω από εμάς, γύρω μας. Λίγοι όμως συνειδητοποιούν ότι όλοι έχουμε έναν δούρειο ίππο μέσα μας και αυτός είναι η καρδιά μας. Πολύ συχνά είναι εκεί η αληθινή ρίζα του κακού που μας πλήττει και που δεν μπορούμε να νικήσουμε.

Αυτή είναι ο πραγματικός Φαραώ από τον οποίο πρέπει να ξεφύγουμε. Αυτή είναι η πραγματική Αίγυπτος από την οποία πρέπει να ξεφύγουμε. Αυτή είναι ο παλιός ασκός που πρέπει να γίνει νέος για να υποδεχτεί το νέο κρασί”: «Εκείνα που προέρχονται απ’ τον άνθρωπο, αυτά τον καθιστούν ακάθαρτο. Πράγματι, μέσα απ’ την καρδιά των ανθρώπων προέρχονται οι κακοί διαλογισμοί, οι πορνείες, οι κλοπές, οι φόνοι, οι μοιχείες, οι πλεονεξίες, οι κακίες, ο δόλος, η ασέλγεια, η πονηρή ματιά, η βλασφημία, η υπερηφάνεια, η αφροσύνη. Όλα αυτά τα κακά πηγάζουν μέσα από τον άνθρωπο και τον καθιστούν ακάθαρτο».

Γνωρίζουμε όμως ότι είναι πιο εύκολο να αλλάξεις τον κόσμο και τους άλλους αντί για τον εαυτό σου. Και έτσι προτιμούμε να ζούμε σε μια κοινωνία που μας κάνει να πλένουμε και να απολυμαίνουμε τα χέρια μας συνεχώς από φόβο για μικρόβια. Που μας κάνει να αποστειρώνουμε τα πάντα φοβούμενοι πως θα μας κάνουν να αρρωστήσουμε. Μας κάνει συστηματικά να αναζητούμε νέα πράγματα και να πετάμε τα παλιά, αλλά μόνο επειδή πιστεύουμε ότι αρκεί να σώσουμε τη βιολογική μας ζωή για να πούμε πως γλυτώσαμε. Κινδυνεύουμε να πεθάνουμε υγιείς και αποστειρωμένοι αλλά χωρίς να έχουμε γνωρίσει ποτέ τη χαρά.

Γιατί η χαρά πηγάζει από την υγιή της καρδιάς και όχι από δύο απλά καθαρά χέρια. Τα καθαρά χέρια είναι καλά για την καλή μας ανατροφή. Η καρδιά όμως χρειάζεται να είναι καθαρή για να έχουμε μια ζωή αυθεντική και σωσμένη.

Στοχασμός: don Luigi Maria Epicoco

 


ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ……

Κύριε,

κοίταξε Εσύ βαθιά μεσ’ την καρδιά μου

και καθάρισε τις σκέψεις μου

τα συναισθήματα μου,

τις αφορμές των πράξεων μου.

Δώσε μου Εσύ μάτια για να βλέπω

αυτό το οποίο

είναι σύμφωνο με το θέλημα σου.

Και δώσε μου το κουράγιο

να απομακρύνω ότι δεν σου είναι αρεστό. Αμήν.

 

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 18-19.5.2024

Οικισμός Ενορία  18 -19 Μαΐου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 18/5 Σάββατο   18.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 18/5 Σάββατο   09.00 Θεία

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 17 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου