Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

8 Φεβρουαρίου 2023

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (7, 14-23)

Κάλεσε πάλι ο Ιησούς τον κόσμο και τους έλεγε: “Ακούστε με όλοι και καταλάβετε. Δεν υπάρχει τίποτα το εξωτερικό που να μπαίνει μέσα στον άνθρωπο και να μπορεί να τον μολύνει. Αλλά εκείνα που βγαίνουν μέσα από τον άνθρωπο είναι εκείνα που τον μολύνουν.

Όταν άφησε τον κόσμο και πήγε σ’ ένα σπίτι, οι μαθητές του τον ρώτησαν σχετικά με την παραβολή. Και τους είπε: “Έτσι άμυαλοι είσθε κι εσείς; Δεν καταλαβαίνετε ότι κάθε τροφή που εισέρχεται στον άνθρωπο δεν μπορεί να τον καταστήσει ακάθαρτο; Διότι δεν μπαίνει στην καρδιά του, αλλά στην κοιλιά του και μετά αποβάλλεται στο αποχωρητήριο”. Έτσι ο Ιησούς καθιστούσε καθαρές όλες τις τροφές. Έλεγε ακόμα: “Εκείνα που προέρχονται απ’ τον άνθρωπο, αυτά τον καθιστούν ακάθαρτο. Πράγματι, μέσα απ’ την καρδιά των ανθρώπων προέρχονται οι κακοί διαλογισμοί, οι πορνείες, οι κλοπές, οι φόνοι, οι μοιχείες, οι πλεονεξίες, οι κακίες, ο δόλος, η ασέλγεια, η πονηρή ματιά, η βλασφημία, η υπερηφάνεια, η αφροσύνη. Όλα αυτά τα κακά πηγάζουν μέσα από τον άνθρωπο και τον καθιστούν ακάθαρτο”.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ 

Ο σημερινός λόγος του Ιησού δείχνει πως όλα όσα έχουν δημιουργηθεί είναι καλά, διότι έγιναν για τον άνθρωπο. Ο Ιησούς καταργεί, κατά συνέπεια, τα ταμπού και τις διακρίσεις μεταξύ καλού και κακού που προέρχονται από έξω. Αποκαλύπτει ότι στην πραγματικότητα, η πραγματική αρχή του κακού βρίσκεται στην καρδιά του ανθρώπου, όταν δεν χρησιμοποιεί τα δημιουργήματα για να αγαπά τους αδελφούς, όταν χρησιμοποιεί τα πράγματα με λανθασμένο τρόπο.

Αυτός ο λόγος του Ιησού έγινε για όλους: «φώναξε τον κόσμο κοντά του και τους είπε….» όλοι πρέπει να ακούσουν και να κατανοήσουν αυτή την αλήθεια η οποία τονίζει την αρχή της ελευθερίας του ανθρώπου: «Τίποτε απ’ αυτά που απ’ έξω μπαίνουν μέσα στον άνθρωπο, δεν μπορεί να τον κάνει ακάθαρτο». Εμείς τείνουμε μάλλον να δαιμονοποιήσουμε τα πράγματα, ενώ ο Ιησούς μας προσκαλεί να κοιτάξουμε μέσα μας. Αυτό το λόγο, όμως, που γίνεται για όλους, ο Ιησούς τον επαναλαμβάνει με τους μαθητές του και με εκείνους που επιθυμούν να καταλάβουν περισσότερα.

Ο Μάρκος υπογραμμίζει με τον τρόπο αυτό, το πόσο είναι σημαντικό να καταλάβουμε αυτό το οποίο ο Ιησούς λέει: «Δεν καταλαβαίνετε πως καθετί που απ’ έξω μπαίνει μέσα στον άνθρωπο δεν μπορεί να τον κάνει ακάθαρτο;» Αυτές οι δηλώσεις του Ιησού υπογραμμίζου   ν το πέρασμα από ένα εξωτερικό νόμο, ο οποίος συνίσταται σε απαγορεύσεις και απαιτήσεις, στην ελευθερία της χάρης και του Πνεύματος. Ο Ιησούς, μέσω του αίματος του που δόθηκε για όλους, έχει καθαρίσει τον άνθρωπο και όλη τη δημιουργία: τα πάντα με Εκείνον είναι ξανά νέα δημιουργήματα του Πατέρα, τα οποία πρέπει να χρησιμοποιηθούν με ευγνωμοσύνη και να μοιραστούν με τους αδελφούς.

Τι είναι λοιπόν αυτό το οποίο είναι κακό; «Αυτό το οποίο βγαίνει από τον άνθρωπο, αυτό μολύνει τον άνθρωπο».” Για πιο πράγμα επομένως είναι ικανός ο άνθρωπος; Ο ίδιος ο Ιησούς απαριθμεί ορισμένες από τις αμαρτίες που βρίσκονται στην καρδιά του ανθρώπου: «πορνεία, κλοπή, δολοφονία, η μοιχεία, η απληστία, πονηρία, δόλος, ασέλγεια, φθόνος, συκοφαντία, υπερηφάνεια, αφροσύνη …”

Ο άνθρωπος έχει ανάγκη συνεχώς να καθαρίζεται και θα είναι καθαρός εάν δεχτεί να περάσει μέσα από την Αγάπη, να πράττει δηλαδή, κάθε στιγμή, το θέλημα του Θεού.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ 

Κύριε,

κοίταξε Εσύ βαθιά μεσ’ την καρδιά μου

και καθάρισε τις σκέψεις μου

τα συναισθήματα μου,

τις αφορμές των πράξεων μου.

Δώσε μου Εσύ μάτια για να βλέπω

αυτό το οποίο

είναι σύμφωνο με το θέλημα σου.

Και δώσε μου το κουράγιο

να απομακρύνω ότι δεν σου είναι αρεστό. Αμήν

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΕΜΠΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 30 Μαρτίου 2023      Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου