Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

7 Φεβρουαρίου 2023

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (7, 1-13)

Και συγκεντρώθηκαν γύρω του οι Φαρισαίοι και κάποιοι γραμματείς που ήλθαν από τα Ιεροσόλυμα. Αυτοί είδαν κάποιους μαθητές του να τρώνε ψωμί με ακάθαρτα χέρια, δηλαδή με άπλυτα. Οι Φαρισαίοι, πράγματι, και όλοι οι Ιουδαίοι, αν δεν πλύνουν τα χέρια τους μέχρι τον αγκώνα δεν τρώνε, τηρώντας έτσι την παράδοση των παλαιοτέρων. Κι όταν γυρίσουν απ’την αγορά δεν τρώνε αν πρώτα δεν κάνουν καθαρμούς. Και τηρούν κι άλλα πολλά που παρέλαβαν, όπως καθαρμούς ποτηριών, μαγειρικών σκευών και χάλκινων αντικειμένων και κρεβατιών. Ρωτούν οι Φαρισαίοι και οι γραμματείς τον Ιησού: “Γιατί οι μαθητές σου δε ζουν σύμφωνα με την παράδοση των παλαιοτέρων, αλλά τρώνε ψωμί με ακάθαρτα χέρια;” Κι εκείνος τους είπε: “Σωστά προφήτεψε για σας τους υποκριτές ο Ησαΐας, όπως λέει η Γραφή: Αυτός ο λαός με τιμά με τα χείλη, αλλά η καρδιά τους βρίσκεται μακριά μου. Μάταια με σέβονται, αφού διδάσκουν διδασκαλίες που είναι εντολές ανθρώπων.

Εγκαταλείπετε την εντολή του Θεού και τηρείτε την παράδοση των ανθρώπων”. Και τους έλεγε: “Καλά κάνετε που αθετείτε την εντολή του Θεού, για να τηρήσετε την παράδοσή σας. Γιατί ο Μωυσής είπε: `Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου, και όποιος κακολογήσει τον πατέρα του ή τη μητέρα του, να τιμωρείται με θάνατο’. Αλλά εσείς λέτε: `Εάν κάποιος πει στον πατέρα του ή στη μητέρα του: `Κορβάν’, που σημαίνει ότι αυτό που ήταν να ωφεληθείς από μένα εγώ το δωρίζω στο Θεό’, δεν τον αφήνετε πια να κάνει κάτι στον πατέρα του ή στη μητέρα του. Κι έτσι ακυρώνετε το λόγο του Θεού με την παράδοσή σας που μεταβιβάζετε. Και άλλα πολλά παρόμοια κάνετε”.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Για άλλη μια φορά, οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι καταφέρονται εναντίον του Ιησού κατηγορώντας για το τελετουργικό κάθαρσης που δεν τήρησαν οι μαθητές του. “Γιατί δεν ζουν οι μαθητές σου σύμφωνα με την παράδοση των προγόνων;” ρωτούν τον Ιησού, αναφερόμενοι στις λεπτομερείς απαιτήσεις του Νόμου που προέρχονταν από προφορικές παραδόσεις και κατά τη διάρκεια των αιώνων είχαν πολλαπλασιαστεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να παραχθεί μια ατέλειωτη σειρά από κανόνες, κινδυνεύοντας έτσι να χαθεί η ουσία.

Ο Ιησούς απαντά με αγανάκτηση αλλά με και σαφήνεια, κάνει να πέσουν οι μάσκες της υποκρισία τους στην τήρηση των εντολών του Θεού, φανερώνοντας τους πως αυτοί εξασκούν μια εξωτερική τήρηση της παράδοσης.

Υπάρχει μια θρησκεία με τα χείλη – λέει ο Ιησούς – και μια θρησκεία της καρδιάς. Η πρώτη είναι η πρόσοψη, αυτό που φαίνεται, και αποτελείται από λόγια, γεμάτη υποκρισία, που σε κάνει να φαίνεσαι ωραίος απ’ έξω, αλλά σάπιος εσωτερικά.

Η δεύτερη όμως είναι καθαρή έκφραση της αγάπης που απορρέει από μια απλή καρδιά που δέχεται τον Λόγο του Θεού και τον θέτει σε εφαρμογή. Εκείνος που τη βιώνει δεν λέει επιδεικτικά, «Κύριε, Κύριε …” παραμένοντας κλειστός στον εγωισμό του, αλλά αναζητά και πράττει πάντα σε όλα το θέλημα του Θεού.

Τι είναι αυτό το οποίο μας προστατεύει από τον κίνδυνο να πέσουμε σ’ αυτή την υποκρισία; Ο άγιος Βασίλειος έλεγε: «το να κατοικεί μέσα μας η επιθυμία να μοιάσουμε στον Κύριο», δηλαδή «να είμαστε μαθητές του Χριστού και να παίρνουμε μορφή από αυτό το οποίο σ’ Εκείνον βλέπουμε ή από αυτό που από Εκείνον ακούμε. Με μια λέξη, η εξοικείωση και η οικειότητα με το Ευαγγέλιο και το πρωτείο της αγάπης.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ 

Δώρισέ μου, Κύριε,

να διαφυλάξω με κάθε τρόπο

την καρδιά μου από κάθε υποκρισία,

ώστε να μην συμβεί με μένα

να μοιάζω καθαρός εξωτερικά

αλλά σάπιος μέσα μου.

Βοήθησέ με να μην χάνομαι σε πολλούς κανόνες,

αλλά να διατηρώ

και να εφαρμόζω τη μια και μοναδική εντολή της αγάπης. Αμήν.

 

πηγή: episkopisyrou.gr

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά Την τιμητική του είχε το Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου που επισκέφθηκε, την Τετάρτη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου