Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

21 Μαΐου 2022

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (14,7-14)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές του: «Αν με έχετε γνωρίσει, θα γνωρίσετε και τον Πατέρα μου. Κι από τώρα τον γνωρίζετε και τον έχετε δει». Του λέει ο Φίλιππος: «Κύριε, δείξε μας τον Πατέρα και μας αρκεί».

Του λέει ο Ιησούς: «Τόσο χρόνο είμαι μαζί σας, Φίλιππε, και δε μ’ έχεις γνωρίσει; Αυτός που έχει δει εμένα, έχει δει τον Πατέρα. Πώς εσύ λες: “Δείξε μας τον Πατέρα”; Δεν πιστεύεις ότι εγώ είμαι στον Πατέρα και ο Πατέρας είναι σε μένα; Τα λόγια που σας λέω, δεν τα λέω αφ’ εαυτού μου, αλλά ο Πατέρας, που κατοικεί σε μένα, πραγματοποιεί τα έργα του. Πιστέψετέ  με: εγώ είμαι στον Πατέρα και ο Πατέρας είναι σε μένα. Αλλιώς, πιστεύετε εξαιτίας αυτών των έργων.

Αλήθεια, αλήθεια σας λέω: αυτός που πιστεύει σε μένα, κι εκείνος θα κάνει τα έργα που εγώ κάνω και θα κάνει ακόμα μεγαλύτερα, διότι εγώ πηγαίνω προς τον Πατέρα. Κι  ό,τι αν ζητήσετε στο όνομά μου, αυτό θα κάνω, ώστε ο Πατέρας να δοξαστεί στο πρόσωπο του Υιού. Αν κάτι ζητήσετε στο όνομά μου, εγώ θα το πραγματοποιήσω».

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

“Αν με έχετε γνωρίσει, θα γνωρίσετε και τον Πατέρα μου”

Αυτός που βλέπει τον Ιησού, βλέπει τον Πατέρα.

Οποίος γνωρίζει τον Ιησού, γνωρίζει τον Πατέρα, επειδή είναι ένα. Όταν ένα τζάμι είναι καθαρό και διάφανο, δεν βλέπεις πια το τζάμι, αλλά μόνο τον κήπο πέρα από αυτό. Το διαφανές παράθυρο, ανάμεσα στη γη και τον ουρανό, είναι ο Χριστός.

Αυτός είναι εντελώς  ανοικτός  προς  τον Πατέρα. Δεν κρατά  κανέναν για τον εαυτό του, αλλά τους  ρίχνει όλους στην αγκαλιά του Πατέρα.

Ο Ιησούς μας λέει, επίσης, και ένα άλλο υπέροχο πράγμα: «αυτός που πιστεύει σε μένα, κι εκείνος θα κάνει τα έργα που εγώ κάνω και θα κάνει ακόμα μεγαλύτερα». Είναι αυτό δυνατό; Είναι τόσο πλήρης η εμπιστοσύνη που ο Ιησούς απολαμβάνει από τον Πατέρα και που τη  δίνει και σε εμάς, και μας εμπιστεύεται όλα όσα εκτελεί, διαβεβαιώνοντάς μας ότι θα κάνουμε ακόμα μεγαλύτερα πράγματα.

Ο Ιησούς μας διδάσκει να δίνουμε εμπιστοσύνη, να ωθούμε τον άλλο, να ενεργούμε μαζί, να κάνουμε περισσότερα, να μην θάβουμε τα δώρα που ο Πατέρα μας έχει δώσει, αλλά να τα κάνουμε να καρποφορήσουν…

Μετά, μας λέει κάτι ακόμη πιο όμορφο: «ό,τι κι αν ζητήσετε στο όνομά μου, αυτό θα κάνω…» και επειδή δεν το πιστεύουμε μας το επαναλαμβάνει:  «Αν κάτι ζητήσετε στο όνομά μου, εγώ θα το πραγματοποιήσω».  Ο Ιησούς μας ζητά να προστρέξουμε σ’ Εκείνον, να τον έχουμε  φίλο, να εναποθέσουμε την εμπιστοσύνη μας στο πρόσωπό του … Φαίνεται, στα λόγια του,  να θέτει μόνο έναν όρο:  “Ζητήστε στο όνομα μου.” Και το όνομά του είναι Jeshua: Ο Θεός σώζει.

Λοιπόν, όχι όλα όσα ζητάμε από τον Ιησού, αυτός μπορεί να μας τα δωρίσει, αλλά μόνο όσα μας σώζουν, μόνο αυτά που είναι μέρος του σχεδίου της σωτηρίας, όλα όσα μπορούν να μας σώσουν. Εκείνος μπορεί να τα κάνει όλα, μέχρι και να κατεβεί μαζί μας στον κάτω κόσμο, για να μας πάρει και να μας οδηγήσει στον Πατέρα.

 

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, είσαι αχώριστος από τον επουράνιο Πατέρα. Σε όρισε για να γίνεις φως των εθνών και η σωτηρία όλης της ανθρωπότητας. Ό,τι κάνεις το έχεις μάθει απευθείας από Εκείνον, τίποτα δεν κάνεις χωρίς Αυτόν. Εσύ είσαι ο καθρέφτης του που αντικατοπτρίζει το θέλημά του και όλες τις ενδόμυχες επιθυμίες του. Εσύ είσαι το πηγάδι απ’ όπου πηγάζουν όλες οι χάρες του. Είσαι το τέλειο παράδειγμα του Υιού. Ακούς αυτά που Σου λέει ο Θεός Πατέρας. Μοιράζεσαι τις χαρές του. Αισθάνεσαι τον πόνο του και την αγωνία του. Προωθείς τα συμφέροντά του. Και δεινοπαθείς για να φέρεις εις πέρας όλα τα θελήματά του. Μάθε μας, Κύριε, να μοιάσουμε σ’ Εσένα έστω και λίγο. Αντί να κοιτάμε μόνο τα προβλήματα μας και να κατσουφιάζουμε στην μιζέρια μας, άνοιξε την καρδιά μας προς τον Πατέρα μας. Καθάρισε την ψυχή μας από τις αμαρτίες μας για να γίνουμε ένας ναός για την Αγία Τριάδα. Και δώσε φως στο πνεύμα μου για να ακολουθώ πάντα τη δική Σου αλήθεια.

 

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

5η Κυριακή της Τεσσαρακοστής Α      

5η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ                (Α)                   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ                                  Πβ. Ψλ 43(42),1-2                     Κρίνε με, Κύριε, υπεράσπισε την υπόθεσή μου από ένα

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 1-2 Απριλίου 2023

Οικισμός Ενορία 1–2 Απριλίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Σάββατο 19.30 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου