Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας: 28 Φεβρουαρίου 2022

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 8ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (10, 17-27)

Κατ’ εκείνο τον καιρό, ενώ ο Ιησούς ήταν έτοιμος να φύγει, έτρεξε κάποιος και γονάτισε μπροστά του και τον ρώτησε: “Διδάσκαλε καλέ, τι να κάμω για να κληρονομήσω την αιώνια ζωή;” Κι ο Ιησούς του είπε: “Γιατί με λες “καλό”; Κανένας δεν είναι καλός, παρά μόνο ένας, ο Θεός. Γνωρίζεις τις εντολές: μη σκοτώσεις, μη μοιχεύσεις, μην κλέψεις, μην ψευδομαρτυρήσεις, μην εξαπατήσεις, τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα. Κι εκείνος του είπε: “Διδάσκαλε, όλα αυτά τα φύλαξα από τα νιάτα μου”. Τότε ο Ιησούς, κοιτάζοντάς τον, τον αγάπησε και του είπε: “Ένα σου λείπει. Πήγαινε, πούλησε όσα έχεις και δώστα στους φτωχούς και θα έχεις ένα θησαυρό στους ουρανούς και έλα ακολούθησέ με”. Αλλά εκείνος έγινε σκυθρωπός εξαιτίας του λόγου και αναχώρησε λυπημένος. Είχε, πράγματι, μεγάλη περιουσία.78

Στρέφοντας ολόγυρα το βλέμμα του ο Ιησούς, είπε στους μαθητές του: “Πόσο δύσκολα θα μπουν στη βασιλεία του Θεού αυτοί που έχουν τα χρήματα!”. Οι μαθητές του απορούσαν για τα λόγια του. Τότε ο Ιησούς πάλι τους είπε: “Παιδιά μου, πόσο είναι δύσκολο να μπει κανείς στη βασιλεία του Θεού! Είναι ευκολότερο να περάσει μια καμήλα από την τρύπα μιας βελόνας, παρά ένας πλούσιος να μπει στη βασιλεία του Θεού”. Εκείνοι, ακόμα πιο κατάπληκτοι, έλεγαν μεταξύ τους: “Και ποιος θα μπορέσει να σωθεί;”. Τότε ο Ιησούς, κοιτάζοντάς τους, είπε: “Είναι αδύνατο για τους ανθρώπους, αλλά όχι στο Θεό. Πράγματι, στο Θεό όλα είναι δυνατά”.

Λόγος του Κυρίου

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Ένας πλούσιος άνδρας ήρθε στον Ιησού «καθώς ξεκινούσε το ταξίδι του». Τα Ευαγγέλια συχνά παρουσιάζουν τον Ιησού «να ταξιδεύει»· περπατάει δίπλα στους ανθρώπους και ακούει τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που κρύβονται στην καρδιά τους. Μας δείχνει ότι ο Θεός δεν βρίσκεται σε αξιοπρεπή και τακτοποιημένα μέρη, μακριά από την πραγματικότητα, αλλά περπατάει πάντα στο πλευρό μας.

Μας συναντά εκεί που βρισκόμαστε, στους συχνά βραχώδεις δρόμους της ζωής.

Ας στρέψουμε το βλέμμα μας στον Ιησού. Κατ’ αρχάς, συναντά τον πλούσιο στο δρόμο· στη συνέχεια ακούει τις ερωτήσεις του και τελικά τον βοηθά να διακρίνει τι πρέπει να κάνει για να κληρονομήσει την αιώνια ζωή. Συναντήστε, ακούστε και διακρίνετε.

Το πρώτο είναι συναντώ. Ο Κύριος δεν στέκεται σε απόσταση· δεν φαίνεται ενοχλημένος ή αναστατωμένος. Αντιθέτως, δίνει όλη του την προσοχή σ’ αυτόν τον άνθρωπο. Είναι ανοιχτός στη συνάντηση. Τίποτα δεν αφήνει τον Ιησού αδιάφορο· όλα τον απασχολούν. Η συνάντηση των προσώπων, η ανταλλαγή βλεμμάτων, το μοίρασμα της προσωπικής ιστορίας του καθενός. Αυτή είναι η εγγύτητα που ενσαρκώνει ο Ιησούς. Γνωρίζει ότι η ζωή κάποιου μπορεί να αλλάξει με μία μόνο συνάντηση. Το Ευαγγέλιο είναι γεμάτο τέτοιες συναντήσεις με τον Χριστό, συναντήσεις που φέρνουν ψυχική ανάταση και θεραπεία. Ο Ιησούς δεν ήταν βιαστικός κατά την διάρκεια αυτών των συναντήσεων, ούτε κοιτούσε το ρολόι του προκειμένου να τελειώσει η συνάντηση γρήγορα. Πάντοτε ήταν αφοσιωμένος στην διακονία του ανθρώπου που είχε μπροστά Του, ακούγοντας τι είχε να Του πει.

Καλούμαστε και εμείς να γίνουμε ειδικοί στην τέχνη της συνάντησης. Να αφιερώσουμε χρόνο για να συναντήσουμε τον Κύριο και ο ένας τον άλλον. Να αφιερώσουμε χρόνο στην προσευχή και στη λατρεία -αυτή τη μορφή προσευχής που τόσο συχνά παραμελούμε- αφιερώνοντας χρόνο στη λατρεία και στο να ακούσουμε τι θέλει να πει το Πνεύμα στην Εκκλησία. Χρόνο για να κοιτάξουμε τους άλλους στα μάτια και να ακούσουμε τι έχουν να πουν, να οικοδομήσουμε καλές σχέσεις μεταξύ μας, να είμαστε ευαίσθητοι στις ερωτήσεις των αδελφών μας..

Το δεύτερο ρήμα είναι ακούω. Η πραγματική συνάντηση προκύπτει μόνο από την προσεκτική ακρόαση. Ο Ιησούς άκουσε την ερώτηση αυτού του ανθρώπου και τις θρησκευτικές και υπαρξιακές ανησυχίες που κρύβονταν πίσω από αυτήν. Δεν έδωσε μια γενικόλογη απάντηση ούτε πρόσφερε μία προκατασκευασμένη λύση· δεν προσποιήθηκε ότι απάντησε ευγενικά, απλά ως τρόπο για να τον αποφύγει και να συνεχίσει το δρόμο του. Ο Ιησούς απλώς ακούει, για όση ώρα χρειάζεται· χωρίς να βιάζεται. Το σημαντικότερο, δεν φοβάται να τον ακούσει με την καρδιά του και όχι μόνο με τα αυτιά του. Πράγματι, κάνει πολλά περισσότερα από το να απαντήσει απλώς στην ερώτηση του πλουσίου. Τον αφήνει να πει την ιστορία του, να μιλήσει ελεύθερα για τον εαυτό του. Ο Χριστός του θυμίζει τις εντολές και ο άντρας αρχίζει να μιλά για τα νιάτα του, να μοιράζεται το ταξίδι του στην θρησκεία και τις προσπάθειές του να αναζητήσει τον Θεό. Αυτό συμβαίνει κάθε φορά που ακούμε με την καρδιά· οι άνθρωποι αισθάνονται ότι ακούγονται και δεν κρίνονται. Νιώθουν ελεύθεροι να διηγηθούν τις δικές τους εμπειρίες και το πνευματικό τους ταξίδι.

Ας αναρωτηθούμε ειλικρινά: Είμαστε καλοί στο να ακούμε; Πόσο καλή είναι η «ακοή» της καρδιάς μας; Επιτρέπουμε στους ανθρώπους να εκφράζονται, να βαδίζουν με πίστη παρόλο που είχαν δυσκολίες στη ζωή τους και να είναι μέρος της ζωής της κοινότητας χωρίς να παρεμποδίζονται, να απορρίπτονται ή να κρίνονται;

Τέλος, διακρίνετε. Η συνάντηση και η ακρόαση δεν είναι αυτοσκοποί, αφήνοντας τα πάντα όπως ήταν πριν. Αντίθετα, κάθε φορά που μπαίνουμε σε διάλογο, επιτρέπουμε στον εαυτό μας να αμφισβητηθεί, να προοδεύσει σε ένα ταξίδι. Και στο τέλος, δεν είμαστε πια οι ίδιοι. Έχουμε αλλάξει. Αυτό το βλέπουμε στο σημερινό Ευαγγέλιο. Ο Ιησούς διαισθάνεται ότι ο άνθρωπος μπροστά του είναι ένας καλός και θρησκευόμενος άνθρωπος, υπάκουος στις εντολές του Θεού, που όμως θέλει να τον οδηγήσει πέρα από την απλή τήρηση των εντολών. Μέσω του διαλόγου, τον βοηθά να το διακρίνει. Ο Ιησούς ενθαρρύνει αυτόν τον άνθρωπο να κοιτάξει μέσα του, υπό το πρίσμα της αγάπης που είχε δείξει ο ίδιος ο Κύριος με το βλέμμα του (πρβλ. στ. 21), και να διακρίνει υπό αυτό το φως τι πραγματικά αγαπά η καρδιά του. Και με αυτόν τον τρόπο να ανακαλύψει ότι δεν μπορεί να φτάσει στην ευτυχία γεμίζοντας τη ζωή του με περισσότερες θρησκευτικές τελετές, αλλά αδειάζοντας τον εαυτό του, πουλώντας ό, τι καταλαμβάνει χώρο στην καρδιά του, προκειμένου να κάνει χώρο για τον Θεό.

Αγαπητοί αδελφοί, ας έχουμε ένα καλό ταξίδι μαζί! Είθε να είμαστε προσκυνητές ερωτευμένοι με το Ευαγγέλιο και ανοιχτοί στις εκπλήξεις του Αγίου Πνεύματος. Ας μην χάσουμε τις γεμάτες χάρη ευκαιρίες που γεννήθηκαν από τη συνάντηση, την ακρόαση και τη διάκριση. Με τη χαρούμενη πεποίθηση ότι, ακόμη κι όταν αναζητούμε τον Κύριο, πάντα έρχεται Αυτός πρώτα, με την αγάπη του, για να μας συναντήσει.

Αποσπάσματα από ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου

 

Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2021

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου