Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας: 25 Φεβρουαρίου 2022

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (10, 1-12)

Τον καιρό εκείνο, σηκώθηκε ο Ιησούς και πήγε στα σύνορα της Ιουδαίας και πέρα απ’ τον Ιορδάνη. Και συγκεντρώθηκε και πάλι κόσμος γύρω του, και, όπως το συνήθιζε, πάλι τους δίδασκε.

Τον πλησίασαν κάποιοι Φαρισαίοι και τον ρώτησαν, με σκοπό να τον πειράξουν, αν επιτρέπεται σε άνδρα να διώξει τη γυναίκα του.

Κι εκείνος απαντώντας, τους είπε: “Τι σας διέταξε ο Μωυσής;”

Εκείνοι είπαν: “Ο Μωυσής επέτρεψε να συντάσσεται έγγραφο διαζυγίου και να διώχνεται”.

Τότε ο Ιησούς τους είπε: “Για τη σκληροκαρδία σας ο Μωυσής σας έγραψε αυτή την εντολή. Αλλά από την αρχή της πλάσης άνδρα και γυναίκα του έπλασε ο Θεός. Για τούτο, θα εγκαταλείψει ο άνθρωπος τον πατέρα του και τη μητέρα του και θα ενωθεί με τη γυναίκα του, και θα είναι οι δυο σε μια σάρκα. Ώστε δεν είναι πια δύο, αλλά μια σάρκα. Ό,τι, λοιπόν, ο Θεός συνένωσε, άνθρωπος να μην χωρίζει.

Στο σπίτι, πάλι, οι μαθητές τον ρώτησαν γι’αυτό. Και τους είπε: “Όποιος χωρίσει τη γυναίκα του και παντρευτεί άλλη, διαπράττει μοιχεία σε βάρος της. Κι αν η γυναίκα χωρίσει τον άνδρα της και παντρευτεί άλλον, διαπράττει μοιχεία”.

Λόγος του Κυρίου


ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Είναι λόγια ξεκάθαρα αυτά του Ιησού και αξίζει τον κόπο, παντρεμένοι ή όχι, να τα στοχαστούμε. Ο Ιησούς μας οδηγεί στην πηγή της δημιουργίας: όταν “ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο άνδρα και γυναίκα” ώστε να είναι ένας ζωντανός έπαινος στο Θεό, μέσα σε ένα ύφος πιστότητας ίσο με εκείνο που χαρακτηρίζει τα πρόσωπα της Αγίας Τριάδος. Τα πρόσωπα της Αγίας Τριάδας είναι ένα. Έτσι και ο άνδρας και η γυναίκα που ενώνονται με το μυστήριο της αγάπης στο χριστιανικό γάμο και σύμφωνα με τον Ιησού είναι μία σάρκα, μια μόνο αγάπη, αδιαχώριστη όπως και κάθε αρμονική ενότητα που γεννιέται από το σχέδιο του Θεού. Για αυτό ο Ιησούς δεν θέλει το χωρισμό. Εκείνος ήρθε να τελειοποιήσει το νόμο του Μωυσή που μόνο εξαιτίας της σκληροκαρδίας έδινε αυτή τη δυνατότητα. Λέγεται από πολλούς: ο άνθρωπος είναι αδύναμος, κυκλοθυμικός, αδυνατεί να τηρήσει μια εντολή πιστότητας για την οποία δεν έχει τη δύναμη. Ιδού, εδώ είναι το πρόβλημα. Όλη η Γραφή υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος από μόνος του δεν έχει τη δύναμη να κάνει το καλό. Ο Ιεζεκιήλ λέει ότι για να κρατήσει τη διαθήκη με το Θεό, έπρεπε να είναι ο ίδιος ο Θεός που “άλλαξε την καρδιά της πέτρας”. Μια νέα καρδιά, σάρκινη, μια καρδιά πιστή την αποκτούμε μόνο με την ικεσία, μέρα με τη μέρα από το Άγιο Πνεύμα. Διαφορετικά, όλα γίνονται πολύ δύσκολα και αδύνατα να πραγματοποιηθούν.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ…

Ιησού, κάνε ο ήχος της φωνή Σου

να αντηχεί πάντοτε στα αυτιά μου,

ώστε να μάθω να καταλαβαίνω πως η καρδιά μου,

η διάνοια μου και η ψυχή μου

μπορούν να σε αγαπήσουν.

Χορήγησέ μου να σε δέχομαι

στα πιο κρυφά μέρη της καρδιάς μου,

Εσύ που είσαι το μοναδικό αγαθό μου,

η πιο γλυκιά χαρά μου, ο αληθινός μου φίλος.

Ιησού, έλα στην καρδιά μου,

προσευχήσου με μένα,

ώστε και εγώ να μάθω να προσεύχομαι σε Σένα.

Αμήν.

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ  ΤΗΣ 3ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 22 Μαρτίου  2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου