Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας: 23 Φεβρουαρίου 2022


ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.


ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (9, 38-40)

Κατ’ εκείνο τον καιρό, μίλησε ο Ιωάννης στον Ιησού και του είπε: “Διδάσκαλε, είδαμε κάποιον να βγάζει δαιμόνια στο όνομά σου και τον εμποδίσαμε, επειδή δεν μας ακολουθεί”. Κι ο Ιησούς είπε: “Μην τον εμποδίζετε. Διότι δεν υπάρχει κανείς που να κάμει ένα θαύμα στο δικό μου όνομα και που θα μπορέσει σύντομα να με κακολογήσει. Όποιος, πράγματι, δεν είναι εναντίον μας, είναι με το μέρος μας”.

Λόγος του Κυρίου
ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ 

Οι θεραπευτές εκείνης της εποχής πλησίαζαν τον ασθενή και άρχιζαν να κάνουν παράξενες θαυματουργικές κινήσεις, επικαλούμενοι την βοήθεια σπουδαίων ανθρώπων του παρελθόντος ή του παρόντος όπως για παράδειγμα τον Σολομώντα.

Το γεγονός πως κάποιοι θεραπευτές είχαν αρχίσει να αναφέρουν τον όνομα του Ιησού φανερώνει το πόσο η φήμη του είχε αρχίσει να διαδίδεται.

Και να που ο απόστολος Ιωάννης κλονίζεται από αυτή την επίκληση: ο θεραπευτής δεν είναι ένας από την ομάδα των μαθητών, είναι ένας εντελώς άγνωστος. Με μεγάλη αφέλεια λέει στον Ιησού πως προσπάθησε με κάθε τρόπο να τον σταματήσει, αλλά δεν τα κατάφερε. Δεν έχει το «πτυχίο» του μαθητή  του Ιησού, πως λοιπόν  τολμά να επικαλείται το όνομα του Ιησού.

Ο Ιησούς όμως χαμογελά. Και κατά κάποιο τρόπο είναι σαν  να λέει στον Ιωάννη, είναι καλό αυτό που κάνει, άφησε τον, κανείς δεν επικαλείται το όνομά μου και είναι εχθρός μου. Η απάντηση του Ιησού είναι μια απάντηση που τα λέει όλα, που εφησυχάζει, που συμφιλιώνει με τη ζωή.

Δεν είναι ανάγκη να περάσεις από εξετάσεις για να αναζητήσεις το Θεό, δεν υπάρχει ανάγκη από ένα «πτυχίο» για να επικαλεστείς το όνομα του Χριστού.

Ο Θεός έχει πολύ μεγαλύτερη επιείκεια από ότι εμείς, που δυστυχώς χαρακτηρίζουμε τους ανθρώπους και τους κοιτάμε με υποψία εάν δεν είναι μέρος της ομάδας μας, αν δεν είναι από τους «δικούς μας». Για τον Θεό κάθε άνθρωπος είναι από τους «δικούς μας». Ας το αναγνωρίσουμε.


(πηγή: episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

5η Κυριακή της Τεσσαρακοστής Α      

5η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ                (Α)                   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ                                  Πβ. Ψλ 43(42),1-2                     Κρίνε με, Κύριε, υπεράσπισε την υπόθεσή μου από ένα

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 1-2 Απριλίου 2023

Οικισμός Ενορία 1–2 Απριλίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Σάββατο 19.30 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου