Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ  ΤΗΣ 3ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ

21 Μαρτίου 2023

 

 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

Αμήν.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (18,21-35)

 

Τον καιρό εκείνο, τον πλησίασε ο Πέτρος και του είπε: «Κύριε, πόσες φορές να σφάλει ο αδελφός μου απέναντί μου και να τον συγχωρήσω; Μέχρι επτά φορές;».

Του λέει ο Ιησούς: «Δε σου λέω μέχρι επτά φορές, αλλά μέχρι εβδομήντα φορές επτά.

Γι’αυτό, η Βασιλεία των ουρανών μοιάζει με βασιλιά, που θέλησε να λογαριαστεί με τους δούλους του. Κι όταν άρχισε να λογαριάζεται, του έφεραν μπροστά του έναν, ο οποίος του χρωστούσε δέκα χιλιάδες τάλαντα. Κι επειδή αυτός δεν είχε να του τα επιστρέψει, διέταξε ο κύριος να πουληθεί αυτός και η γυναίκα του και τα παιδιά του και όλα όσα έχει, για να επιστραφεί το χρέος.

Έπεσε ο δούλος και τον προσκυνούσε, λέγοντας: “Δείξε μακροθυμία για μένα, και όλα θα σου τα επιστρέψω”. Επειδή ο κύριος σπλαχνίστηκε το δούλο, τον άφησε ελεύθερο και του χάρισε και το δάνειο.

Όταν αυτός ο δούλος βγήκε έξω, βρήκε ένα σύνδουλό του, ο οποίος του χρωστούσε εκατό δηνάρια και, αφού τον έπιασε, τον έπνιγε λέγοντας: “Επίστρεψε ό,τι χρωστάς”. Έπεσε, τότε, ο σύνδουλός του και τον παρακαλούσε λέγοντας: “Δείξε μακροθυμία, και θα σου τα επιστρέψω”. Αλλά εκείνος δεν ήθελε και πήγε και τον έβαλε στη φυλακή, έως ότου του αποδώσει το χρέος.

Αλλά, όταν οι σύνδουλοι είδαν ό,τι συνέβη, λυπήθηκαν πάρα πολύ και πήγαν και ανέφεραν στον κύριό τους όλα όσα συνέβησαν.

Τότε ο κύριός του τον κάλεσε και του λέει: “Δούλε πονηρέ, όλο εκείνο το χρέος σού το χάρισα, επειδή με παρακάλεσες. Δεν έπρεπε και εσύ να δείξεις έλεος προς το σύνδουλό σου, όπως κι εγώ σε ελέησα;” Και οργισμένος ο κύριός του τον παρέδωσε στους βασανιστές, έως ότου αποδώσει όλο το χρέος.

Έτσι κι ο ουράνιος Πατέρας μου θα σας κάμει, εάν δε συγχωρείτε, από καρδιάς ο καθένας τον αδελφό του».

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός

 

Το θέμα της συγχώρεσης είναι ρομαντικό, αρκεί να μην αφορά πρώτα εμάς. Πράγματι, όταν είσαι θύμα μιας έκρηξης ή μιας δοκιμασίας, τότε καταλαβαίνεις πόσο σκληρή είναι η συγχώρεση. Κι όμως ο Ιησούς δεν κάνει εκπτώσεις, όταν ο Πέτρος τον ρωτάει «πόσες φορές» κάποιος να συγχωρεί, Εκείνος απαντά ξεκάθαρα «δεν σου λέω μέχρι επτά, αλλά έως εβδομήντα φορές επτά. ” Γνωρίζοντας όμως ότι κατά βάθος όλοι μας δυσκολευόμαστε να σκεφτόμαστε έχοντας ως μέτρο την άπειρη συγχώρεση, ο Ιησούς λέει μια παραβολή στην οποία οι πρωταγωνιστές είναι δύο υπηρέτες. Ο πρώτος έχει ένα πολύ μεγάλο χρέος προς τον κύριο του, δυσβάσταχτο και γι’ αυτό ξέρει ότι θα έχει άσχημη κατάληξη, αλλά η παράκλησή του κάνει τον κύριο του να τον ευσπλαχνιστεί και του διαγράφει, του χαρίζει, όλο το χρέος. Ο δεύτερος υπηρέτης, από την άλλη, έχει ένα μικρό χρέος προς τον πρώτο υπηρέτη, αλλά όταν ζητά υπομονή για να ανταποδώσει τα οφειλόμενα, αυτός ο πρώτος υπηρέτης που είχε μεγάλη εμπειρία συγχώρεσης συμπεριφέρεται αδίστακτα: «Πλήρωσε όσα χρωστάς! ” Ο σύνδουλός του, γονατίζοντας, τον ικετεύει. τον παρακαλεί, λέγοντας: «Κάνε υπομονή μαζί μου και θα ξεπληρώσω το χρέος σου». Αλλά αυτός δεν ήθελε να τον ακούσει, πήγε και τον έβαλε στη φυλακή, μέχρι να πληρώσει το χρέος του». Οι άλλοι αντιλαμβάνονται αυτή την κατάφωρη αδικία και πάνε να αναφέρουν στον κύριο τι έχει συμβεί, και έτσι ο κύριος βλέποντας την κακία εκείνου του πρώτου υπηρέτη, τον βάζει στη φυλακή έως ότου αποδώσει όλο το χρέος που πριν του το είχε χαρίσει.

Η ιστορία γίνεται εύκολα κατανοητή: γιατί πρέπει πάντα να συγχωρούμε τους άλλους; Επειδή είμαστε οι πρώτοι που συγχωρεθήκαμε από τον Θεό. Αλλά όσο ξεκάθαρο είναι το ηθικό δίδαγμα αυτής της παραβολής όλοι γνωρίζουμε ότι η συγχώρεση, ειδικά σε συγκεκριμένες συνθήκες, είναι πραγματικά σκληρή. Τότε, ειδικά  σε ορισμένες συνθήκες είναι που πρέπει να θυμόμαστε ότι ο Θεός κάνει το αδύνατο δυνατό. Όταν δεν ξέρουμε πώς να συγχωρούμε, ζητάμε από Εκείνον να μας δώσει τη χάρη να το πετύχουμε.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

 

Κύριε, Πατέρα Πολυεύσπλαχνε, άπειρη αγάπη και καλοσύνη, σε ευχαριστώ γιατί είναι δώρο δικό σου η συγχώρεση που μου προσφέρεις, είναι δώρο δικό σου αν έμαθα να συγχωρώ, είναι δώρο δικό σου η χαρά της συγχώρεσης. Δημιούργησε μέσα μου μια συνεχή επιθυμία να μαθαίνω να συγχωρώ για να δίνω στους άλλους την αγάπη σου. Αμήν.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το Θρησκευτικό και το Λαογραφικό Μουσείο στην καρδιά των Λουτρών, γράφει η Σοφία Ανδριώτη αρχαιολόγος και συνεργάτιδα του Μουσείου

  Το Θρησκευτικό και Λαογραφικό Μουσείο των Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά της Τήνου ανοίγει τις πόρτες του προς το κοινό αυτό το Σάββατο 15/06/24 και

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου