Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

Δευτέρα της 2ης Εβδομάδας της Τεσσαρακοστής
13 Μαρτίου 2023

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο 
(6, 36-38)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές του:
«Να είστε σπλαχνικοί, όπως και ο Πατέρας σας είναι σπλαχνικός. Και να μην κρίνετε, για να μην κριθείτε. Μην καταδικάζετε, και δε θα καταδικασθείτε. Συγχωρείτε, και θα συγχωρεθείτε.
Δίνετε, και θα σας δοθεί. Θα δώσουν στην αγκαλιά σας με μέτρο συμπιεσμένο, γεμάτο και ξέχειλο. Διότι με εκείνο το μέτρο που μετράτε, κι εσείς θα μετρηθεί.

Λόγος του Κυρίου


ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ (don Luigi Maria Epicoco)

«Να είστε ευσπλαχνικοί, όπως και ο Πατέρας σας είναι ευσπλαχνικός Το να είσαι ευσπλαχνικός όπως ο Πατέρας σημαίνει πριν απ’ όλα να έχεις βιώσει αυτή την εμπειρία. Είναι δύσκολο να εφαρμόσεις κάτι που δεν έχεις δοκιμάσει. Υπό αυτή την έννοια υπάρχει μια σιωπηρή πρόσκληση στο σημερινό Ευαγγέλιο να κάνουμε εμπειρία της ευσπλαχνίας του Θεού. Όσοι είχαν αυτό το είδος εμπειρίας μπορούν να ζήσουν με τον ίδιο τρόπο και να δώσουν την ίδια εμπειρία και στους άλλους. Αν έχεις νιώσει το συναίσθημα της απελευθέρωσης, αν έχεις νιώσει να γίνεσαι δεκτός όπως είσαι, να σε αγαπούν ειδικά όταν δεν το αξίζεις και όταν όλα μοιάζουν να είναι εναντίον σου. Ευσπλαχνία είναι να βλέπεις ένα χέρι που σώζει όταν βλέπεις τον εαυτό σου να φτάνει στον πάτο, και τότε εκείνο το χέρι σε τραβά έξω από τα νερά των αμαρτιών στα οποία πνιγόσουν. Ευσπλαχνία είναι να ξέρεις ότι στα μάτια κάποιου εσύ δεν ταυτίζεσαι με τις πτώσεις σου, αλλά με όλα τα καλά που δεν έχεις καταφέρει να εκφράσεις ακόμα αλλά που επιτέλους τώρα είσαι σε θέση να εκφράσεις. Και ξεκινώντας από αυτό, να κατανοήσεις τις απαιτήσεις του Ιησού: «Μην κρίνεις και δεν θα κριθείς· μην καταδικάζεις και δεν θα καταδικαστείς· συγχώρεσε και θα συγχωρεθείς· δώσε και θα σου δοθεί. “ Αυτοί που κρίνουν δεν συνειδητοποιούν ότι η κρίση συχνά δεν βγάζει τον καλύτερο εαυτό μας αλλά μάλλον τον χειρότερο. Όποιος αγαπά λέει τα πράγματα με το όνομα τους αλλά ποτέ δεν μετατρέπει την αλήθεια σε κοφτερό μαχαίρι. Όποιος καταδικάζει είναι σαν να διατάζει το τέλος μιας ζωής διότι την καρφώνει στο σταυρό του «ανεπανόρθωτου». Αυτός που αγαπά αληθινά σώζει από την καταδίκη και πάντα προσφέρει μια άλλη ευκαιρία. Αυτός που συγχωρεί θεραπεύει το κακό από τη ρίζα και καθιστά αδύνατο η αγανάκτηση και η εκδίκηση να είναι μεταδοτική. Όποιος δωρίζει βιώνει τη χριστιανική χαρά που απολαμβάνει το δόσιμο του εαυτού και όχι την λογική της κατάκτησης.


ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Κύριε, εσύ μας διδάσκεις να συγχωρούμε εβδομήντα φορές επτά.
Εγώ δεν το καταφέρνω.
Συγχώρησε με Ιησού.
Κύριε, εσύ μας καλείς να μην κρίνουμε κανένα.
Εγώ κρίνω πάντοτε τους αδελφούς μου και συχνά άδικα.
Συγνώμη, Ιησού.
Κύριε, εσύ μας καλείς να είμαστε ευσπλαχνικοί όπως ο Θεός Πατέρας.
Εγώ μιλάω άσχημα για τους άλλους πίσω από την πλάτη τους.
Συγνώμη, Ιησού.
Κύριε, εσύ έχεις μια άμετρη αγάπη.
Εγώ κάνω το καλό αλλά συχνά αναζητώ να πάρω και κάτι ως αντάλλαγμα.
Συγνώμη, Ιησού. Αμήν.

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 18 Ιουλίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου