Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 1ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ
9 Μαρτίου 2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (7, 7-12)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές του: Ζητάτε και θα σας δοθεί, αναζητάτε και θα βρείτε, κτυπάτε και θα σας ανοιχτεί. Διότι ο καθένας που ζητά, λαβαίνει και όποιος αναζητά, βρίσκει και σε όποιον κτυπά, θα του ανοιχτεί.

Ή, ποιος από σας είναι εκείνος ο άνθρωπος, ο οποίος όταν του ζητήσει ο γιος του ψωμί, θα του δώσει μια πέτρα; Ή ακόμα, αν του ζητήσει ψάρι, μήπως θα του δώσει φίδι; Εάν, λοιπόν, εσείς, που είσθε κακοί, ξέρετε να δίνετε καλά πράγματα στα παιδιά σας, πόσο μάλλον ο Πατέρας σας που είναι στους ουρανούς θα δώσει καλά πράγματα σ’αυτούς που του ζητούν.

Λοιπόν, όλα εκείνα τα οποία θα θέλατε να κάνουν οι άνθρωποι σε σας, έτσι κι εσείς να κάνετε σ’αυτούς. Διότι αυτός είναι ο Νόμος και οι προφήτες.

Λόγος του Κυρίου


ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ (don Luigi Maria Epicoco)

Υπάρχει ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει η προσευχή μας: το πείσμα. Ένας άλλος τρόπος να αποκαλούμε to πείσμα είναι η λέξη σταθερότητα. Αν η προσευχή μας δεν είναι σταθερή – συνεχής, αν δεν είναι πεισματική, αν δεν είναι πιστή τότε δεν καρποφορεί. Ακριβώς όπως όταν κάνουμε μια αθλητική δραστηριότητα ή καλλιεργούμε ένα χωράφι, αυτό που μετράει είναι η σταθερότητα, η πιστότητα, ο κόπος της κάθε μέρας.

Οι μεγαλύτεροι πρωταθλητές ήταν πεισματάρηδες. Ο ίδιος κανόνας ισχύει και στην προσευχή. Αλλά ο πραγματικός λόγος για τον οποίο σταματάμε νωρίς να προσευχόμαστε είναι η έλλειψη υπομονής, προσμονής. Εμείς τα θέλουμε όλα και αμέσως. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να κοπιάσουμε. Κι όμως είναι η προδιάθεσή μας να κοπιάσουμε που μας λέει πόσο πολύ και κατά πόσο νοιαζόμαστε για κάτι ή όχι. Η προσευχή δεν είναι εύκολη, αλλά η αληθινή προσευχή είναι το πείσμα της προσευχής: 

«Ζητάτε και θα σας δοθεί, αναζητάτε και θα βρείτε, κτυπάτε και θα σας ανοιχθεί. Διότι ο καθένας που ζητά, λαβαίνει και όποιος αναζητά, βρίσκει και σε όποιον κτυπά, θα του ανοιχθεί.».

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι κάθε προσευχή δεν πέφτει ποτέ στο κενό, αυτό μας ωθεί να μην αποθαρρυνόμαστε, ειδικά όταν νιώθουμε πως τα αιτήματά μας δεν εισακούονται, ή η αναζήτησή μας απλώς μια άσκοπη περιπλάνηση. Θα ήταν αρκετό να θυμόμαστε ότι η προσευχή μας δεν είναι σε μια ασαφή θεότητα αλλά σε έναν καλό Πατέρα, και αυτό από μόνο του θα χρησίμευε για να ελαφρύνει πολλά λανθασμένα συναισθήματα που έχουμε:

«Εάν, λοιπόν, εσείς, που είσθε κακοί, ξέρετε να δίνετε καλά πράγματα στα παιδιά σας, πόσο μάλλον ο Πατέρας σας που είναι στους ουρανούς θα δώσει καλά πράγματα σ’αυτούς που του ζητούν.»

Το πραγματικό πρόβλημα είναι να συμφωνήσουμε για το τι είναι τα καλά πράγματα. Εδώ είναι που αρχίζουν τα πραγματικά προβλήματα, γιατί πολλές φορές εμείς θεωρούμε καλά κάποια πράγματα, αλλά ο Θεός φαίνεται να μας τα αρνείται, ωστόσο πίστη σημαίνει να πιστεύω πως Εκείνος βλέπει πολύ πιο μακριά από εμένα. Έτσι η προσευχή είναι επίσης το μέρος όπου τα αιτήματά μας επεκτείνονται και παίρνουν τη μορφή του ίδιου του Θεού.


ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 

Ιησού, σήμερα μας προσκαλείς
να έχουμε εμπιστοσύνη στο Θεό Πατέρα,
ζητώντας Του αυτό το οποίο
πραγματικά έχουμε ανάγκη.

Δεν είναι εύκολο, Κύριε,
γιατί συχνά νομίζουμε πως δεν μας εισακούς.

Βοήθησέ με να καταλάβω
πως πολλά από τα δώρα
που ο Θεός θέλει να μου δώσει
δεν τα λαβαίνω γιατί δεν τα ζητώ με πίστη.

Δώσε μου το Πνεύμα σου Κύριε,
για να προσεύχομαι μ’ εμπιστοσύνη
να σε ονομάζω Πατέρα μου και να έχω τη βεβαιότητα πως θα μου δώσεις αυτό το οποίο έχω ανάγκη την κατάλληλη στιγμή την οποία μόνο Εσύ γνωρίζεις. Αμήν.

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 24 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024     Κατήχηση. Τα πάθη και οι αρετές. 16. Η ζωή της χάριτος

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου