Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 1ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ
8 Μαρτίου 2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (11, 29-32)

Τον καιρό εκείνο, όταν άρχισε το πλήθος να συγκεντρώνεται, άρχισε ο Ιησούς να λέει: “Αυτή η γενιά είναι μια γενιά πονηρή. Ζητά ένα σημάδι, αλλά κανένα σημάδι δεν πρόκειται να της δοθεί, παρά το σημάδι του Ιωνά. Πράγματι, όπως ο Ιωνάς ήταν ένα σημάδι για τους Νινευίτες, έτσι θα είναι ένα σημάδι και ο Υιός του ανθρώπου γι’ αυτή τη γενιά.

Θα αναστηθεί κατά την κρίση η βασίλισσα του Νότου μαζί με τους άνδρες αυτής της γενιάς και θα τους κατακρίνει, διότι ήλθε από τα πέρατα της γης για να ακούσει τη σοφία του Σολομώντα. Και ιδού, εδώ υπάρχει κάποιος μεγαλύτερος απ’το Σολομώντα!

Οι Νινευίτες θα αναστηθούν κατά την κρίση μαζί με αυτήν εδώ τη γενιά και θα την κατακρίνουν, διότι μετανόησαν στο κήρυγμα του Ιωνά. Και ιδού, εδώ υπάρχει κάποιος μεγαλύτερος απ’τον Ιωνά!

Λόγος του Κυρίου


ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ (don Luigi Maria Epicoco)

Το σημερινό Ευαγγέλιο ξεκινά με ένα μεγάλο πλήθος να συρρέει γύρω από τον Ιησού. Μπορούμε να πούμε ότι αυτό είναι ένα καλό σημάδι, αλλά στην πραγματικότητα αρκεί να διαβάσουμε λίγες γραμμές πιο κάτω, τα επόμενα εδάφια για να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό το πλήθος είναι εκεί επειδή είναι περίεργοι και τους κινεί το ενδιαφέρον τα σημάδια που πράττει ο Ιησούς και όχι το μήνυμά του. Πολλοί μπερδεύουν την πίστη με τα πυροτεχνήματα, με  εξαιρετικά  γεγονότα και διάφορα περίεργα που χρησιμεύουν μόνο για να τροφοδοτήσουν μια θεατρική και επιφανειακή θρησκευτική στάση, ενώ αντίθετα η αληθινή πίστη είναι να αναγνωρίζεις σε έναν σταυρωμένο άνθρωπο τον Υιό του Θεού.

Αυτή η αλήθεια είναι τόσο σκανδαλώδης που όλοι οι ευαγγελιστές περιγράφουν τη σκηνή του θανάτου του Ιησού τονίζοντας ότι ακόμα και οι μαθητές του έφυγαν όλοι μακριά, και είναι παράδοξο ότι θα είναι ένας ειδωλολάτρης στρατιώτης που θα αναγνωρίσει πρώτος τον Υιό του Θεού στην ολοκληρωτική ήττα ενός ανθρώπου που πέθανε στο Σταυρό.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η πίστη είναι ένα δώρο, και μπορείς να το λάβεις μόνο αν είσαι διαθέσιμος να απογυμνωθείς από όλα όσα δεν χρειάζονται. Υπό αυτή την έννοια, όσο περισσότερο προοδεύεις στην πορεία της πίστης, τόσο περισσότερο μειώνονται όλα τα αιτήματα για σημάδια από τον Θεό, γιατί αληθινή πίστη είναι να γνωρίζουμε ότι ο Κύριος θα μας δώσει το μόνο σημάδι που έχει σημασία: να αποκαλυφτεί στην αδυναμία μας. Αυτό θα κάνει τον Άγιο Παύλο να πει μια μέρα “όταν είμαι αδύναμος τότε είμαι δυνατός”. Έχεις πρόσβαση σε μια τέτοια αποκάλυψη μόνο όταν σταματάς να θεωρείς τη θρησκεία θέαμα, και παίρνεις στα σοβαρά αυτό που ο Θεός βάζει μπροστά σου κάθε μέρα, χωρίς να αναζητάς τίποτα το συγκλονιστικό.


ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 

Είναι τόσο δύσκολο, Κύριε,
να έχουμε εμπιστοσύνη στους άλλους.

Δώσε μου τη δύναμη
να ανοίξω την καρδιά μου στους άλλους,
βοήθησέ με, να δέχομαι την παρουσία σου
στον κόσμο,
στα μικρά ή στα μεγάλα πράγματα
που με περιστοιχίζουν
και στους ανθρώπους που βρίσκονται πλάι μου.

Βοήθησέ με να καταλάβω πως μόνο Εσύ μας κάνεις πραγματικά ελεύθερους
και ικανούς να ζούμε αδελφικά με όλους. Αμήν

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το Θρησκευτικό και το Λαογραφικό Μουσείο στην καρδιά των Λουτρών, γράφει η Σοφία Ανδριώτη αρχαιολόγος και συνεργάτιδα του Μουσείου

  Το Θρησκευτικό και Λαογραφικό Μουσείο των Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά της Τήνου ανοίγει τις πόρτες του προς το κοινό αυτό το Σάββατο 15/06/24 και

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου