Μελέτη του Ευαγγελίου της Εορτής της Μεταστροφής του Αγίου Παύλου

MΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 

 

ΕΟΡΤΗ ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

25 Ιανουαρίου 2022

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (16, 15-18)

Τον καιρό εκείνο, εμφανίστηκε ο Ιησούς στους Ένδεκα και τους είπε: “Πηγαίνετε σε όλο τον κόσμο και κηρύξτε το ευαγγέλιο σε όλη την πλάση. Όποιος πιστέψει και βαφτισθεί θα σωθεί, ενώ όποιος δεν πιστέψει θα καταδικασθεί. Αυτά είναι τα σημεία που θα συνοδέψουν όσους πιστέψουν: θα διώχνουν δαιμόνια στο όνομά μου, θα μιλούν νέες γλώσσες, θα πιάνουν φίδια και αν πιουν κάτι το δηλητηριώδες δεν θα τους βλάψει, θα βάζουν τα χέρια τους πάνω σε αρρώστους κι αυτοί θα θεραπεύονται”.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Του Αγίου Παύλου δεν μνημονεύουμε μόνο την αγιότητά, το μαρτύριο, την μαρτυρία του, αλλά και τη μεταστροφή του. Και αυτό ίσως γιατί η μεταστροφή αυτού του ανθρώπου δεν έχει να κάνει με τη μεταστροφή ενός άθεου, ενός άπιστου, ενός χωρίς Θεό, αλλά με τη μεταστροφή ενός ανθρώπου που ήδη πίστευε στον Θεό. Πράγματι εκείνος πίστευε τόσο σε σημείο που καταδίωκε τους χριστιανούς για να υπερασπιστεί το καλό όνομα του Θεού.

Ο Άγιος Παύλος είναι ένας πιστός που μεταστράφηκε. Πέρασε από τη θρησκεία στην πίστη. Ίσως ο καθένας από εμάς θα έπρεπε να προσευχηθεί για να του συμβεί η ίδια μεταστροφή. Πολύ συχνά η ζωή μας είναι γεμάτη θρησκεία αλλά κενή από αληθινή πίστη. Η θρησκεία είναι καρπός της εκπαίδευσης, της παράδοσης, των προσδοκιών, αλλά η πίστη μπορεί και να μην έχει άμεση σχέση με όλα αυτά.

Συναντάμε την πίστη όταν βιώνουμε μια δυνατή και αποφασιστική εμπειρία που μας σημαδεύει τόσο πολύ που μας κάνει να περάσουμε από το να πιστεύουμε σε αξίες ή ιδέες στο να πιστεύουμε σε Κάποιον. Ο Σαούλ συναντά το Χριστό στο δρόμο του και από εκείνη τη στιγμή δεν είναι πια ο ίδιος άνθρωπος που ήταν πριν. Ο Σαούλ γίνεται Παύλος. Γι’ αυτό το σημερινό Ευαγγέλιο μας αναφέρει τα λόγια του Ιησού:

“Πηγαίνετε σε όλο τον κόσμο και κηρύξτε το ευαγγέλιο σε όλη την πλάση. Όποιος πιστέψει και βαφτισθεί θα σωθεί, ενώ όποιος δεν πιστέψει θα καταδικασθεί”.

Γιατί αν από τη μια πλευρά η πίστη είναι το δώρο του να λάβεις μια εμπειρία που σου αλλάζει τη ζωή, είναι επίσης αλήθεια ότι μπροστά σε αυτή την εμπειρία μένουμε ελεύθεροι να πούμε ναι ή όχι.

“Αυτά είναι τα σημεία που θα συνοδέψουν όσους πιστέψουν: θα διώχνουν δαιμόνια στο όνομά μου, θα μιλούν νέες γλώσσες, θα πιάνουν φίδια και αν πιουν κάτι το δηλητηριώδες δεν θα τους βλάψει, θα βάζουν τα χέρια τους πάνω σε αρρώστους κι αυτοί θα θεραπεύονται”.

Οι καρποί του προκύπτουν από το κήρυγμα του Ευαγγελίου, είναι πραγματικά γεγονότα και όχι ρητορικές πεποιθήσεις. Αυτό είναι το μεγάλο μάθημα που πήρε ο Παύλος όταν μεταστράφηκε: αυτός που κατανοούσε τη ρητορική και τη θεολογική λογική τώρα πια κατανοεί ότι ο Θεός ενεργεί μέσα στα γεγονότα και όχι με απλούς διαλογισμούς.

 

Στοχασμός: don Luigi Maria Epicoco

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 24ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 22 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου