Μελέτη του Ευαγγελίου της Δευτέρας 33ης Εβδομάδας του Έτους

MΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 33ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

 15 Νοεμβρίου 2021

 

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν 

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (18, 35-42)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς με τους μαθητές του, πλησίαζαν στην Ιεριχώ και  συνάντησαν ένα τυφλό που καθόταν κοντά στο δρόμο, και ζητιάνευε. ‘Όταν άκουσε τον κόσμο να περνά, ζήτησε να μάθει τι συνέβαινε. Του είπαν τότε ότι περνά ο Ιησούς ο Ναζωραίος.

Τότε εκείνος φώναξε λέγοντας: “Ιησού, Υιέ του Δαβίδ, ελέησέ με!”. Αυτοί που πήγαιναν μπροστά τον μάλωναν για να σωπάσει, αλλά εκείνος φώναζε ακόμα πιο πολύ: “Υιέ του Δαβίδ, ελέησέ με!”.

Στάθηκε τότε ο Ιησούς και διέταξε να τον φέρουν κοντά του.

‘Όταν πλησίασε, τον ρώτησε: “Τι θέλεις να κάμω για σένα;”.

Κι ο τυφλός του είπε: “Κύριε, θέλω να αναβλέψω!”.

Τότε ο Ιησούς του είπε: “Ανάβλεψε! Η πίστη σου σ’ έσωσε”.

Κι ευθύς βρήκε το φως του και τον ακολούθησε δοξάζοντας το Θεό. Κι όλος ο λαός, όταν το είδε, δοξολόγησε το Θεό.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Έτσι δεν συμπεριφέρομαι και εγώ;

Συχνά συμπεριφέρομαι με τον Ιησού ακριβώς σαν ένας ζητιάνος, που κάθεται στην άκρη του δρόμου και, κλαψουρίζοντας, φωνάζω: “Ιησού, γιε του Δαβίδ, ελέησε με”. Επειδή είμαι κουρασμένος, επειδή πρέπει να αντιμετωπίσω μια ακόμη ημέρα στη δουλειά με ανθρώπους που δεν μου αρέσουν, επειδή υπάρχει εκείνη η πληγή που δεν θεραπεύεται, επειδή ήθελα να κάνω το καλό, και έκανα το κακό … Και κάπως έτσι συνεχίζει η λίστα με τα παράπονα, και με το βλέμμα  σε όλα τα αρνητικά πράγματα, σε τέτοιο βαθμό ώστε να είμαι “τυφλός”, να τα βλέπω όλα μαύρα, να βλέπω μόνο το “μαύρο”.

Αλλά σήμερα η Εκκλησία, σε όλους, αναγγέλλει με δύναμη: «Περνάει ο Ιησούς, ο Ναζωραίος». Και η ενέργεια επιστρέφει. Τα προβλήματά μου, οι αδυναμίες μου και όλα τα πράγματα που κάνουν τη ζωή μου βαριά, δεν θα έχουν τον τελευταίο λόγο. Αυτά δεν είναι τα πιο σημαντικά. Μπορούν να με δοκιμάσουν σκληρά, αλλά δεν θα κερδίσουν. Διότι σήμερα και πάλι, όπως και πάντοτε, από το σταυροδρόμι της ζωής μου, περνά ο Ιησούς ο Ναζωραίος, και μαζί Του θα καταφέρω να ξεπεράσω τα πάντα. Όχι μόνο με σηκώνει, αλλά ανακτώ και την όραση και αρχίζω να βλέπω όλα αυτά που έχω, τις πολλές χάρες που έχω λάβει. Το καλό έγινε και μέσα από πολλές καταστάσεις που φαίνονταν μόνο αρνητικές.

Σε ευχαριστώ, Κύριε Ιησού, που ποτέ δε μας αφήνεις μόνους. Αλλά πάντοτε περνάς, και μας ξαναβάζεις να βαδίσουμε σε ένα καλό δρόμο που Εσύ έχεις χαράξει για μας.

Και για σένα σήμερα, αδελφέ μου  και αδελφή μου, που πνίγεσαι από τις δοκιμασίες της ζωής, υπάρχει αυτή η καλή είδηση. Και για σένα περνά Εκείνος. Για να γνωρίζεις ότι δεν είσαι μόνος και πως μπορείς να τα καταφέρεις. Και για τον υπόλοιπο κόσμο περνάει… ώστε και ο κόσμος να ξαναβρεί την όραση του, την ελπίδα, τη δύναμη, να ξεπεράσει τα εμπόδια και ό,τι άσχημο καθημερινά ακούει να συμβαίνει.

«Περνά ο Ιησούς ο Ναζωραίος», κόσμε! Δεν έχει σημασία σε τι κατάσταση βρίσκεσαι, φτωχός ή ζητιάνος ή τυφλός … Μαζί Του, αν το θέλεις, μπορείς και εσύ να τα καταφέρεις.

Ας είναι ευλογημένος ο Ιησούς, η δύναμη του Θεού στη ζωή μας.

Στοχασμός του don Pino Terranova

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ

Άνοιξε τα μάτια μου, Κύριε,

τα έργα της αγάπης σου να δω.

Είμαι ο τυφλός που βρέθηκε στο δρόμο σου.

θεράπευσέ με, δώσε μου το φως.

Κύριε, ν’ ακούσω το λόγο σου

και δύναμη να πάρω στη ζωή.

Δούλος σου εγώ , νουθέτησέ με, Κύριε,

είναι για μένα τα λόγια σου τροφή.

Δείξε μου το δρόμο σου, Κύριε,

μαζί σου να βαδίσω στο σταυρό.

Μην κλονιστώ από την απιστία μου,

εσύ για μένα στάσου οδηγός.  Αμήν.

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου