Μελέτη του Ευαγγελίου της Δευτέρας 32ης Εβδομάδας του Έτους

MΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 32ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

8 Νοεμβρίου 2021

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

 

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (17,1-6)

Τον καιρό εκείνο, είπε τότε ο Ιησούς στους μαθητές του: “Είναι αδύνατο να μην έλθουν τα σκάνδαλα. Αλίμονο όμως σ’ εκείνον μέσω του οποίου έρχονται. Είναι καλύτερο γι’ αυτόν αν βάλουν μια μυλόπετρα γύρω απ’ το λαιμό του και τον ρίξουν στη θάλασσα παρά να σκανδαλίσει έναν απ’ αυτούς τους μικρούς. Προσέξτε τους εαυτούς σας!

Εάν ο αδελφός σου σφάλλει απέναντί σου, επιτίμησέ τον και αν μετανοήσει συγχώρεσέ τον. Κι αν επτά φορές την ημέρα αμαρτήσει εναντίον σου και επτά φορές επιστρέψει σε σένα λέγοντας: `μετανοώ’, να τον συγχωρήσεις.

Είπαν τότε οι απόστολοι στον Κύριο: “δώσε μας κι άλλη πίστη”.

Κι ο Κύριος είπε: “Αν έχετε πίστη σαν το σπόρο του σιναπιού, θα μπορούσατε να πείτε σ’ αυτή τη μουριά: ξεριζώσου και φυτέψου στη θάλασσα κι εκείνη θα σας υπάκουε.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τον εαυτό μας και να ζητήσουμε να αυξηθεί η πίστη μας, γιατί δεν έχουμε αρκετή, έχουμε λιγότερη από έναν σπόρο σιναπιού. Χρειαζόμαστε πίστη για να είμαστε ικανοί την ώρα της δοκιμασίας και της δυσκολίας, σαν βάρκα που αντιμετωπίζει τη θύελλα στη θάλασσα, να κρατήσουμε σταθερά το πηδάλιο, αντιστεκόμενοι έτσι στον πειρασμό να επιλέξουμε το κακό, συνεχίζοντας να επιλέγουμε το καλό. Στο τέλος, είναι και θα είναι τα έργα μας που θα μιλούν για μας, οι πράξεις μας που θα αναγγέλλουν το Ευαγγέλιο όχι τα λόγια μας. Ο Ιησούς με το να μην μας ζητάει εύκολα πράγματα, σήμερα, μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε πόσο Τον χρειαζόμαστε στην ανθρώπινη και πνευματική μας πορεία. «Είστε σε θέση να συγχωρήσετε τον αδελφό που σας έχει πληγώσει, προδώσει, εξαπατήσει; Είστε ικανοί να διατηρήσετε την ελπίδα ενάντια σε κάθε ελπίδα; Να αντιμετωπίσετε μια ασθένεια ή μια μεγάλη δυσκολία με ειρήνη, εμπιστευόμενοι στον Θεό και να μην τον κατηγορείτε για το τι συμβαίνει;” Όλα αυτά απαιτούν μεγάλη πνευματική δύναμη και μεγάλη πίστη. Για να μπορέσουμε να τα πραγματοποιήσουμε, χρειαζόμαστε πίστη στον Ιησού. Υπάρχουν ενέργειες που παραμένουν μέσα στην καρδιά μας, που μόνο ο Θεός βλέπει. Υπάρχουν και άλλες που τις βλέπουν και οι άνθρωποι. Ωστόσο, είναι οι πράξεις μας που θα πουν αν πιστεύουμε στον Ιησού με αυθεντικό τρόπο ή όχι.  «Ο κόσμος χρειάζεται περισσότερους μάρτυρες παρά δασκάλους», είπε ο άγιος Παύλος VI. “Και αν ακούει τους δασκάλους το κάνει επειδή είναι μάρτυρες”.

Ας προσευχηθούμε στον Κύριο να αυξήσει την πίστη μας. Και να μας μετατρέψει σε αξιόπιστους μάρτυρες της πίστης. Ο κόσμος περιμένει τέτοιους μάρτυρες. Ο κόσμος περιμένει εμένα και εσένα. Ας προσευχηθούμε στον Θεό να αυξήσει την πίστη μας.

Ας είναι ευλογημένος ο Ιησούς, Θεός πιστός.

Στοχασμός του don Pino Terranova

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ…

Αύξησε την πίστη μας, Κύριε,

για να ζούμε με συνέπεια την ελπίδα

που ομολογούμε,

για να γίνουμε ικανοί να συγχωρούμε,

για να ξεριζώσουμε τη βία και την κατάχρηση

που κατοικούν στην καρδιά μας

και στην καρδιά των αδελφών μας.

Ναι, Κύριε, αύξησε την πίστη μας. Αμήν.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου