Μελέτη του Ευαγγελίου της Δευτέρας 31ης Εβδομάδας του Έτους

 

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας.

ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

 

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

                                                                                                                                                                                           Εγώ και ο Πατέρας είμαστε ένα.

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (5,1-12)

Όταν είδε τα πλήθη, ανέβηκε στο όρος και αφού κάθισε τον πλησίασαν οι μαθητές του. Κι εκείνος άνοιξε το στόμα του και τους δίδασκε, λέγοντας:

Μακάριοι οι πνευματικά φτωχοί, διότι σ’ αυτούς ανήκει η βασιλεία των ουρανών.

Μακάριοι όσοι πενθούν, διότι αυτοί θα παρηγορηθούν.

Μακάριοι οι πράοι, διότι αυτοί θα κληρονομήσουν τη γη.

Μακάριοι όσοι πεινούν και διψούν τη δικαιοσύνη, διότι αυτοί θα χορτάσουν.

Μακάριοι οι ελεήμονες, διότι αυτοί θα ελεηθούν.

Μακάριοι όσοι είναι καθαροί στην καρδιά, διότι αυτοί θα δουν το Θεό.

Μακάριοι οι ειρηνοποιοί, διότι αυτοί θα ονομασθούν γιοι του Θεού.

Μακάριοι όσοι καταδιώκονται για τη δικαιοσύνη, διότι σ’ αυτούς ανήκει η βασιλεία των ουρανών.

Μακάριοι είσθε όταν σας βρίσουν και σας καταδιώξουν και πουν εναντίον σας κάθε κακό, λέγοντας ψέματα εξαιτίας μου. Να χαίρεστε και να αγάλλεστε, επειδή η ανταμοιβή σας θα είναι μεγάλη στους ουρανούς. Έτσι, πράγματι, καταδίωξαν και τους προφήτες που υπήρξαν πριν από σας.

Λόγος  του Κυρίου

 

Στοχασμός

Η Εκκλησία  μας κάνει δώρο πρώτα την εορτή των Αγίων Πάντων και μετά (αύριο) τη γιορτή των κεκοιμημένων αδελφών μας. Θα μπορούσε να είναι το αντίθετο: πρώτα ο θάνατος και μετά η αγιότητα, αλλά η Μητέρα Τερέζα έλεγε σε έναν δημοσιογράφο που την ρώτησε πώς αισθάνεται που όλος ο κόσμος την αποκαλεί αγία: «Η Αγιότητα δεν είναι μια πολυτέλεια, αλλά μια αναγκαιότητα».

Το αντίθετο ενός αγίου δεν είναι ο αμαρτωλός, αλλά ο  αποτυχημένος! Όλοι πράγματι είμαστε καλεσμένοι να είμαστε άγιοι με την κλήση μας. Η αγιοσύνη απαιτείται από το ίδιο το είναι του ανθρώπου: ο άνθρωπος θα πρέπει να είναι άγιος για να μπορέσει να πραγματοποιήσει την βαθιά του ταυτότητα η οποία είναι ότι είναι πλασμένος κατ’ εικόνα και ομοίωση του Θεού. Είναι σαφές λοιπόν ότι θα είμαστε πραγματικά επιτυχημένοι άνθρωποι, στο βαθμό που είμαστε άγιοι. Ο Γάλλος συγγραφέας Λέων Bloy έγραφε: «Δεν υπάρχει παρά μονάχα μια θλίψη στον κόσμο και αυτή είναι το να μην είμαστε άγιοι.»

Ο αληθινός μακαρισμός, επομένως, περιέχεται σε αυτό το μυστικό:  «Κάνε τη ζωή σου μια πορεία προς την αγιότητα».

Ο Henri de Lubac γράφει: «(ο Άγιος) θα είναι φτωχός, ταπεινός, χωρίς πλούτη. Θα  κατέχει το πνεύμα των Μακαρισμών. Δεν θα κακολογεί και δεν θα εχθρεύεται. Αλλά θα αγαπά. Θα πάρει το Ευαγγέλιο  αυστηρά κατά γράμμα… Θα πάρει επάνω του το σταυρό του Σωτήρα του και θα προσπαθήσει να Τον ακολουθήσει …»

Σήμερα λοιπόν εορτάζουμε όλους τους Αγίους. Είναι η εορτή η οποία δημιουργήθηκε για να μας θυμίζει τους μάρτυρες, αλλά είναι και η γιορτή εκείνων που η Εκκλησία αναγνώρισε και μας τους παρουσιάζει ως παράδειγμα προς μίμηση. Είναι όμως και δική μας γιορτή, που βαδίζουμε ακόμη προς τον Κύριο, και επομένως προς την Αγιοσύνη.

Γιορτή φωτός και χαράς και προσευχόμαστε ώστε να φωτίσει με ελπίδα την ανάμνησή μας για τα αγαπημένα μας πρόσωπα που μας προηγήθηκαν στον οίκο του Πατέρα.

Γιατί η Εκκλησία καθιερώνει κάποιον Άγιο; Επειδή μας βοηθά να καταλάβουμε καλύτερα το Ευαγγέλιο. Οι Άγιοι δεν προσθέτουν τίποτα στο Ευαγγέλιο, αλλά μας βοηθούν να το ζήσουμε καλύτερα.

Για παράδειγμα, ο Άγιος Φραγκίσκος με βοηθά να καταλάβω πως μπορώ να ζήσω μαζί τη φτώχεια και τη χαρά. Ο Charles de Foucault  μου διδάσκει τι σημαίνει  αγάπη χωρίς σύνορα, ή αγάπη χωρίς κάποιο αντάλλαγμα. Ο Άγιος Μαξιμιλιανός Kolbe, μου δείχνει την προσφορά της ζωής από αγάπη. H Αγία Gemma μου διδάσκει την προσευχή και την ενόραση.

Η Εκκλησία ανακήρυξε Αγίους ανθρώπους πολύ διαφορετικούς τον ένα από τον άλλο, αλλά όλοι έχουν θέση στο άλμπουμ της οικογένειας, όλοι έχουν κάτι να μου δώσουν.

Ο καθένας διαλέγει εκείνο που προτιμά, εκείνο που περισσότερο τον βοηθά να καταλάβει τον Ιησού και να τον ακολουθήσει.

Κύριε, σ’ ευχαριστούμε για αυτούς τους αδελφούς μας και για την πρόσκληση όχι να τους μιμηθούμε, αλλά να τους ξεπεράσουμε στην αγάπη για το Θεό και τον πλησίον.

 

Προσευχήσου…

Παντοδύναμε και αιώνιε Θεέ,

Εσύ ο οποίος μας αξιώνεις

να τιμούμε με μία και μόνη πανήγυρη

τις αξιομισθίες όλων μαζί των αγίων  σου

και εφόσον πιστεύουμε ότι ήδη

έχουν εξασφαλίσει την αθανασία τους,

αξίωσέ μας να αισθανόμαστε

ότι φροντίζουν για τη σωτηρία μας, Αμήν.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

4η Κυριακή του Πάσχα (B)

4η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)        ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ.33(32),5-6         Από το έλεος του Κυρίου η γη είναι γεμάτη. Με το Λόγο του

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 25 Μαΐου  2024     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι

Η_ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ_2.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 24 Μαΐου  2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου