Μελέτη του Ευαγγελίου της Δευτέρας 2ης Εβδομάδας της Παρουσίας

ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021
της 2ης εβδομάδας της Παρουσίας

 

 

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 
+ Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (5,17-26)

Κάποια μέρα που ο Ιησούς δίδασκε, κάθονταν και τον άκουγαν Φαρισαίοι και νομοδιδάσκαλοι, που είχαν έλθει από κάθε χωριό της Γαλιλαίας και της Ιουδαίας και απ’ την Ιερουσαλήμ. Και η δύναμη του Κυρίου τον έκανε να θεραπεύει.

Τότε, κάποιοι άνδρες έφερναν πάνω σ’ ένα κρεβάτι έναν άνθρωπο που ήταν παράλυτος και ζητούσαν να τον βάλουν μέσα στο σπίτι και να τον εναποθέσουν μπροστά στον Ιησού. Αλλά επειδή δεν έβρισκαν από ποιο μέρος να τον περάσουν, εξαιτίας του πλήθους, αφού ανέβηκαν πάνω στο δώμα, τον κατέβασαν μέσα από τα κεραμίδια, μαζί με το φορείο, στη μέση, μπροστά στον Ιησού. Βλέποντας εκείνος την πίστη τους, είπε: «Άνθρωπε, σου συγχωρούνται οι αμαρτίες σου».

Άρχισαν τότε οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι να σκέπτονται και να λένε: «Ποιός είναι αυτός που προφέρει βλασφημίες; Ποιός μπορεί να συγχωρήσει αμαρτίες, παρά μόνος ο Θεός;»

Αλλά ο Ιησούς γνωρίζοντας τους διαλογισμούς των, απαντώντας, τους είπε: «Τι σκέπτεστε μέσα στις καρδιές σας; Τι είναι ευκολότερο να πω, “σου συγχωρούνται οι αμαρτίες σου ή να πω σήκω και περπάτα”; Αλλά για να δείτε ότι ο Υιός του ανθρώπου έχει εξουσία πάνω στη γη να συγχωρεί αμαρτίες», λέει στον παράλυτο, «Σ’ εσένα το λέω: Σήκω επάνω, πάρε το κρεβάτι σου και πήγαινε στο σπίτι σου». Κι αμέσως εκείνος, σηκώθηκε μπροστά τους, πήρε το κρεβάτι πάνω στο οποίο ήταν κατάκοιτος και πήγε στο σπίτι του, δοξάζοντας το Θεό. Τους κυρίεψε όλους Θαυμασμός και δόξαζαν το Θεό. Και γεμάτοι δέος έλεγαν: «Σήμερα είδαμε παράδοξα πράγματα!».

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

«Και ιδού έφεραν έναν παράλυτο πάνω στο κρεβάτι του και προσπαθούσαν να τον φέρουν μπροστά στον Ιησού».

Κάθε φορά που βρίσκομαι μπροστά στην ιστορία αυτών των ανώνυμων «τραυματιοφορέων», δεν μπορώ να μην σκεφτώ ότι η Εκκλησία είναι (ή θα έπρεπε να είναι) πρώτα απ ‘όλα αυτό: μια κοινότητα που καταβάλλει ακραία προσπάθεια να φορτωθεί όσους υποφέρουν και με κάθε τρόπο να τους φέρει μπροστά σ’ Εκείνον που μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτούς. Και για να το κάνει αυτό πρέπει να έχει επίσης και μια ριψοκίνδυνη δημιουργικότητα, ώστε ν’ ανοίγει ασυνήθιστους δρόμους, όπως τη στέγη του σπιτιού στο σημερινό ευαγγέλιο. Προκειμένου να σώσουμε κάποιον δεν πρέπει να αφήσουμε καμιά προσπάθεια και δεν πρέπει να φοβόμαστε αν μερικές φορές αναγκαζόμαστε να παλέψουμε σε άγνωστους δρόμους. Το σημερινό ευαγγέλιο μας δίνει την εξουσία να το πράξουμε. «Και εκείνος, βλέποντας την πίστη τους, είπε: Άνθρωπε, οι αμαρτίες σου συγχωρέθηκαν». Είναι χάρη της πίστης αυτών των ανθρώπων που ο Ιησούς κάνει κάτι γι’ αυτόν τον άνθρωπο. Στην πραγματικότητα, θα έλεγα πως ο Ιησούς μάλλον κάνει κάτι με τον πόνο αυτού του ανθρώπου, του δίνει νόημα και μ’ αυτόν τον τρόπο τον ελευθερώνει από το ασήμαντο.

Η συγχώρεση είναι η εμπειρία που έχουμε, βλέποντας  ότι ο πόνος μας δεν είναι πλέον χωρίς νόημα. Υπάρχουν πράγματα στη ζωή που όταν συμβαίνουν, επειδή τα υπομένουμε ή επειδή τα προκαλούμε, μας καθηλώνουν, μας παραλύουν, δε μας αφήνουν να προχωρήσουμε παραπέρα. Συναντώ τη συγχώρεση δε σημαίνει σβήνω ό, τι συνέβη, αλλά βρίσκω το νόημα που με κάνει να ξαναρχίσω τη ζωή μου.

Αυτός ο άνθρωπος έχει ήδη συναντήσει το θαύμα του, δεν χρειάζεται κάτι άλλο. Αυτό που συμβαίνει από κει και πέρα αφορά τη δυσπιστία των γραμματέων και των Φαρισαίων: «Τι είναι πιο εύκολο να πω: Σου συγχωρέθηκαν οι αμαρτίες ή να πω: Σήκω και περπάτα; Τώρα, για να ξέρετε ότι ο Υιός του ανθρώπου έχει τη δύναμη να συγχωρήσει τις αμαρτίες επάνω στη γη, εγώ σου λέω : σήκω, πάρε το κρεβάτι σου και πήγαινε στο σπίτι σου». Και αμέσως σηκώθηκε μπροστά τους.

Στοχασμός του don Pino Terranova

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Αφαίρεσε Κύριε την παράλυση
της αμαρτίας μου.
Θεράπευσέ με από τις επιδράσεις της,
την οκνηρία, την αμέλεια
για μικρά ή μεγάλα πράγματα,
την απιστία και την απάθεια για την εκπλήρωση των καθηκόντων μου,
τον εγωισμό, τη ματαιοδοξία.
Κάνε με, Κύριε, υπεύθυνο,
υπεύθυνο όμως από αγάπη. ΑΜΗΝ

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 18-19.5.2024

Οικισμός Ενορία  18 -19 Μαΐου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 18/5 Σάββατο   18.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 18/5 Σάββατο   09.00 Θεία

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 17 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου