Μελέτη του Ευαγγελίου της Δευτέρας 1ης Εβδομάδας της Παρουσίας

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

 

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Της Πρώτης Εβδομάδας της Παρουσίας

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

 

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (8,5-11)

Και όταν ο Ιησούς μπήκε στην Καπερναούμ, ένας εκατόνταρχος ήλθε σε συνάντησή του παρακαλώντας τον και λέγοντας: “Κύριε, ο δούλος μου είναι κατάκοιτος στο σπίτι, παράλυτος, και βασανίζεται φοβερά”. Κι ο Ιησούς του λέει: “Θα έλθω και θα τον θεραπεύσω”. Και ο εκατόνταρχος απαντώντας είπε: “Κύριε, δεν είμαι άξιος να μπεις κάτω από τη στέγη μου, αλλά μόνο πες ένα λόγο και ο δούλος μου θα γιατρευτεί. Διότι κι εγώ είμαι άνθρωπος κάτω από εξουσία και έχω στρατιώτες στην εξουσία μου και λέω στον ένα: πήγαινε, και πηγαίνει. Και στον άλλο λέω: έλα, και έρχεται. Και στο δούλο μου λέω: κάμε αυτό, και το κάνει”. Όταν το άκουσε ο Ιησούς θαύμασε και είπε σ’ αυτούς οι οποίοι τον ακολουθούσαν: “Αλήθεια σας λέω: Τόσο μεγάλη πίστη δεν βρήκα σε κανένα Ισραηλίτη. Και σας λέω ότι θα έλθουν πολλοί απ’ την ανατολή και τη δύση και θα καθίσουν στο τραπέζι της βασιλείας των ουρανών, μαζί με τον Αβραάμ και τον Ισαάκ και τον Ιακώβ.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός

Περίοδος της Παρουσίας, περίοδος αναμονής! Έτσι, η λειτουργία μας καλεί να προσευχηθούμε με τα ακόλουθα λόγια: Έλα, Κύριε, να μας ελευθερώσεις: «ας λάμψει επάνω μας  το πρόσωπό σου, και εμείς θα σωθούμε.

Επαναλαμβάνουμε αυτά τα λόγια με μεγάλη πεποίθηση; Είμαστε πραγματικά πεπεισμένοι ότι έχουμε ανάγκη τη σωτηρία που ο Κύριος μπορεί και θέλει να μας δωρίσει; Το να θεωρούμε με ευκολία κάποια πράγματα δεδομένα καταλήγουμε στο να τους αφαιρέσουμε τη σημασία τους. Και διατρέχουμε τον κίνδυνο να βλέπουμε ως ξένοι τα γεγονότα τα οποία ζούμε. Οι λειτουργικές εποχές διαδέχονται η μία την άλλη, θέτοντας στην διάθεση μας  το λυτρωτικό έργο του Ιησού.

Το να διαπιστώσουμε, πως όπως ο υπηρέτης του εκατόνταρχου, και εμείς πάσχουμε από κάποια μορφή παράλυσης που μας κρατά καθηλωμένους στο σπίτι», εγκλωβισμένους σε στενά συμφέροντα μας, ανίκανοι να πάμε παραπέρα, αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα που πρέπει να κάνουμε.

Εκείνο το «Θα έρθω και θα τον θεραπεύσω» ηχεί, λοιπόν, ως μια απελευθερωτική πράξη προς την οποία όλη η ύπαρξή μας στρέφεται. Είναι μια αγγελία χαράς η οποία μας θέτει σε μια στάση αναμονής.

Είμαστε στην αρχή αυτής της πλούσιας λειτουργικής περιόδου: είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξυπνήσουμε από το λήθαργο μας και να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας για ένα πιο αποφασιστικό ναι στην αγάπη που κάθε μέρα χτυπά την πόρτα μας και ίσως δεν την αναγνωρίζουμε γιατί έχει το πρόσωπο εκείνου που ζει πλάι μας και περιμένει λίγη προσοχή, να του τείνουμε το χέρι, να του προσφέρουμε ένα χαμόγελο…..

 

Προσευχήσου……

Δώσε μου Κύριε, μια καρδιά για να σε αγαπώ,

δώσε μου μάτια για να σε διακρίνω στους αδελφούς μου,

δώσε μου αυτιά για να ακούω και να αναγνωρίζω τη φωνή σου,

δώσε μου χείλη για να μιλώ για Σένα,

δώσε μου χέρια για να σε αγγίζω

και πόδια για να σε ακολουθώ. ΑΜΗΝ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου