Μελέτη του Ευαγγελίου της Δευτέρας της 3ης Εβδομάδας του Έτους

MΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 

 

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

24 Ιανουαρίου 2022

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (3, 22-30)

Κατ΄ εκείνο τον καιρό, οι γραμματείς που είχαν κατέβει απ’τα Ιεροσόλυμα, έλεγαν για τον Ιησού: “Τον κατέχει ο Βεελζεβούλ και στο όνομα του αρχηγού των δαιμονίων βγάζει τα δαιμόνια”. Τους προσκάλεσε και με παραβολές τους είπε: “Πώς μπορεί ο σατανάς να βγάζει το σατανά; Αν ένα βασίλειο διαιρεθεί, το βασίλειο αυτό δεν μπορεί να σταθεί. Κι αν ένα σπίτι διαιρεθεί, δεν μπορεί να σταθεί αυτό το σπίτι. Αν, λοιπόν, ο σατανάς ξεσηκώθηκε εναντίον του εαυτού του και διαιρέθηκε, δεν μπορεί να σταθεί και θα λάβει τέλος. Κανένας δεν μπορεί να μπει στο σπίτι ενός δυνατού να διαρπάξει τα πράγματά του, αν πρώτα δε δέσει τον δυνατό και τότε θα διαρπάξει το σπίτι του. Αλήθεια σας λέω: όλα τα αμαρτήματα θα συγχωρεθούν στους ανθρώπους και όλες οι βλασφημίες που θα πουν. Αλλά εκείνος που θα βλασφημήσει εναντίον του Αγίου Πνεύματος, δεν θα λάβει άφεση ποτέ και θα είναι ένοχος για ένα αιώνιο αμάρτημα”. Διότι έλεγαν: “Έχει ακάθαρτο πνεύμα”.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να πολεμήσεις τους εχθρούς είναι να τους δαιμονοποιήσεις. Αρκεί να δούμε τις πολιτικές, πολιτιστικές, ιδεολογικές συγκρούσεις και πολύ συχνά ακόμη και μέσα σε διαφορετικές εκκλησιαστικές ευαισθησίες. Όταν θέλουμε να πολεμήσουμε κάποιον πρέπει πάντα να τον μετατρέπουμε σε έναν διάβολο, σε απόλυτο κακό. Αυτό προσπάθησαν και με τον Ιησού, αλλά Εκείνος εξηγεί ότι ακόμη και το κακό για να ενεργήσει ξέρει ποια είναι η καλύτερη στρατηγική: «Πώς μπορεί ο Σατανάς να διώξει τον Σατανά; Εάν ένα βασίλειο διαιρεθεί, αυτό το βασίλειο δεν μπορεί να σταθεί. Αν ένα σπίτι διαιρεθεί, αυτό το σπίτι δεν μπορεί να σταθεί. Με τον ίδιο τρόπο, αν ο Σατανάς επαναστατήσει εναντίον του εαυτού του και διχαστεί, δεν μπορεί να αντισταθεί, αλλά πρόκειται να τελειώσει».

Ο διάβολος είναι ο κατ’ εξοχήν διχαστής, αλλά για να είναι αποτελεσματικός δρα με ενότητα, συγκεντρωτικά, χωρίς διχασμό. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το κακό για να είναι κακό είναι «οργανωμένο». Πώς είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνουμε ότι το καλό για να είναι καλό πρέπει να ενεργεί με τον ίδιο τρόπο; Τι είναι αυτό που αποδυναμώνει την εμπειρία του καλού; Η διαίρεση. Τι είναι αυτό που κάνει την Εκκλησία ασήμαντη; Η διαίρεση. Τι είναι αυτό που μετατρέπει μια οικογένεια σε κόλαση; Η διαίρεση. Αν ακόμη και το κακό έχει πάρει αυτό το μάθημα, γιατί εμείς ακόμη δεν καταλαβαίνουμε ότι μόνο η κοινωνία και η ενότητα μπορούν να κάνουν τη διαφορά;

Ο Ιησούς προσθέτει επίσης μια άλλη λεπτομέρεια που δεν πρέπει να παραβλέψουμε: «Κανείς δεν μπορεί να μπει στο σπίτι ενός δυνατού και να κλέψει τα πράγματά του αν δεν δέσει πρώτα τον δυνατό. Τότε θα διαρπάξει το σπίτι του». Το σπίτι αντιπροσωπεύει την καρδιά του καθενός μας. Ο δυνατός είναι η θέλησή μας. Το κακό για να δράση πρέπει να δεσμεύσει την θέλησή μας, την ικανότητά μας να επιλέγουμε, να ενεργούμε. Συνήθως το κάνει αυτό μέσω διαφόρων μορφών εθισμού (υλικό και συναισθηματικό).

Η διαπαιδαγώγηση του εαυτού μας και η προσπάθεια να ξεριζώσουμε κακές συνήθειες που δεσμεύουν την θέλησή μας είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε το κακό που θέλει να διαρπάξει την οικία μας.

Στοχασμός: don Luigi Maria Epicoco

 

Προσευχήσου……

Κύριε Ιησού,

Εσύ είσαι ο Άγιος,

Εσύ με γνωρίζεις σε βάθος.

Ελευθέρωσέ με από κάθε συμπεριφορά

που είναι αντίθετη σε σένα,

και στο σωτήριο για μένα θέλημά σου.

Χάρης την μεγάλη αγάπη σου, βοήθησέ με

να κατανοήσω και να αγκαλιάσω

το σχέδιο σου για μένα.

Ας έλθει η βασιλεία σου. Αμήν.

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανηγύρισε ο Καθεδρικός Ναός Χίου

Την περασμένη Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, πανηγύρισε ο Καθεδρικός Ναός Χίου που τιμάται στον Άγιο Νικόλαο. Για τον λόγο αυτό τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΣΥΛΛΗΨΕΩΣΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΑΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ  Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022                                   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου