Μελέτη του Ευαγγελίου της Δευτέρας της 4ης Εβδομάδας της Παρουσίας

ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021
της 4ης εβδομάδας της Παρουσίας

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
+ Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (1,26-38)

Κατά τον έκτο μήνα, ο Θεός έστειλε τον άγγελο Γαβριήλ σε μια πόλη της Γαλιλαίας που ονομάζεται Ναζαρέτ, σε μια παρθένο αρραβωνιασμένη με άνδρα, που λεγόταν Ιωσήφ από τη γενιά του Δαβίδ. Το όνομα της παρθένου ήταν Μαριάμ. Και όταν ο άγγελος μπήκε στο σπίτι της, είπε: “Χαίρε, χαριτωμένη, ο Κύριος μαζί σου”. Αλλά εκείνη ταράχθηκε απ’ αυτό το λόγο και σκεπτόταν τι είδους χαιρετισμός ήταν αυτός. Και ο άγγελος της είπε: “Μη φοβάσαι, Μαριάμ, διότι βρήκες χάρη κοντά στο Θεό. Και να, Θα μείνεις έγκυος και θα γεννήσεις ένα γιο, που θα τον ονομάσεις Ιησού. Αυτός θα γίνει μέγας και θα ονομασθεί Υιός του Υψίστου και θα του δώσει ο Κύριος ο Θεός το θρόνο του Δαβίδ του πατέρα του, και θα βασιλεύσει για πάντα πάνω στη γενιά του Ιακώβ και η βασιλεία του δεν θα έχει τέλος”.

Είπε τότε η Μαριάμ στον άγγελο: “Πώς θα γίνει αυτό, αφού δε γνωρίζω άνδρα;” Κι ο άγγελος απαντώντας της είπε: “Το ‘Άγιο Πνεύμα θα έλθει πάνω σου και η δύναμη του Υψίστου θα σε επισκιάσει. Για τούτο, και το παιδί που θα γεννηθεί, θα ονομασθεί άγιο, Υιός Θεού. Και η Ελισάβετ η συγγενής σου, συνέλαβε γιο στα γηρατειά της και αυτός είναι ο έκτος μήνας της εγκυμοσύνης, αυτής που την αποκαλούσαν στείρα. Διότι για το Θεό κανένας λόγος δεν είναι αδύνατος για να πραγματοποιηθεί”. Είπε τότε η Μαριάμ: “Εγώ είμαι η δούλη του Κυρίου. Ας γίνει σε μένα σύμφωνα με το λόγο σου”. Κι αναχώρησε απ’ αυτήν ο άγγελος.

 

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Βρισκόμαστε μπροστά στην αποκορύφωση του διαλόγου ανάμεσα στον Πλάστη και το πλάσμα. Από την μια ο Θεός με την ελευθερία του επιλέγει τη Μαρία να γίνει η Μητέρα του Μονογενούς Υιού Του και από την άλλη θαυμάζουμε την ελευθερία της Μαρίας που δεν κάνει πίσω στην πρόταση του αγγελιοφόρου του Κυρίου και αναφωνεί χωρίς ενδοιασμούς: «Ιδού, να μαι….» Μια φράση μικρή, αλλά καθοριστική… «Ιδού» θέλει να πει: «Ναι, Κύριε…,». Το «Ιδού» της Μαρίας εντάσσεται σε μια σειρά αναρίθμητων «ιδού» που έχουν επαναληφθεί από όσους καλέστηκαν να συνεργαστούν με το Θεό στο σχέδιο της σωτηρίας του.

Η Αειπάρθενος Μαρία είναι ένα πανέμορφο παράδειγμα διαθεσιμότητας στον Κύριο. Πράγματι, στον άγγελο δεν είπε: «πέρνα σε 15 μέρες, ή άφησε με να το σκεφτώ και ίσως σου απαντήσω». Αντιθέτως, έχοντας την εξήγηση από τον άγγελο ο οποίος την επιβεβαίωνε πως όσα συμβαίνουν σ’ αυτήν είναι έργο του Αγίου Πνεύματος, δεν δειλιάζει να πει: «Ιδού είμαι η δούλη του Κυρίου!». Ας θέσουμε, λοιπόν, τους εαυτούς μας στη «σχολή» της Παναγίας και ας μάθουμε να λέμε και εμείς με ανεπηρέαστη γενναιοδωρία υο δικό μας «Ιδού, να μαι» στον Κύριο που μας καλεί.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριο,

και αγαλλίασε το πνεύμα μου

για το Θεό το σωτήρα μου.

Γιατί Εσύ Κύριε, κοιτάζεις με προσοχή την ταπείνωση των δούλων σου,

και θέλεις να πράξεις μεγαλεία στη ζωή μας.

Και στη δική μου ζωή Κύριε

θέλεις να πράξεις μεγαλεία,

και το μόνο που ζητάς από μένα

είναι το δικό μου ελεύθερο ναι.

Μου έχεις δείξει Κύριε τη δύναμη

του βραχίονά σου,

την δύναμη της αγάπης σου,

αυτή ας διασκορπιστεί την υπερηφάνεια

της καρδιάς μου

και ας ανυψώσει την ταπεινοφροσύνη μου

για να με γεμίσεις με τα πλούτη σου Κύριε. Αμήν.

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 29 Μαρτίου 2023      Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου