Μελέτη του Ευαγγελίου της Δευτέρας της 28ης Εβδομάδας του Έτους

MΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 28ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

 11 Οκτωβρίου 2021

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

 

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (11, 29-32)

Τον καιρό εκείνο, όταν άρχισε το πλήθος να συγκεντρώνεται, άρχισε ο Ιησούς να λέει: “Αυτή η γενεά είναι μια γενεά πονηρή. Ζητά ένα σημάδι, αλλά κανένα σημάδι δεν πρόκειται να της δοθεί, παρά το σημάδι του Ιωνά. Πράγματι, όπως ο Ιωνάς ήταν ένα σημάδι για τους Νινευίτες, έτσι θα είναι ένα σημάδι και ο Υιός του ανθρώπου γι’ αυτή τη γενεά. Θα αναστηθεί κατά την κρίση η βασίλισσα του Νότου μαζί με τους άνδρες αυτής της γενεάς και θα τους κατακρίνει, διότι ήλθε από τα πέρατα της γης για να ακούσει τη σοφία του Σολομώντα. Και ιδού, εδώ υπάρχει κάποιος μεγαλύτερος απ’ το Σολομώντα! Οι Νινευίτες θα αναστηθούν κατά την κρίση μαζί με αυτήν εδώ τη γενεά και θα την κατακρίνουν, διότι μετανόησαν στο κήρυγμα του Ιωνά. Και ιδού, εδώ υπάρχει κάποιος μεγαλύτερος απ’ τον Ιωνά!»

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

«Δε θα δοθεί κανένα σημείο σε αυτή τη γενεά». Ο άνθρωπος για να εμπιστευτεί ζητά πάντοτε αποδείξεις. Τι μπορούμε να θέλουμε περισσότερο από το Θεό, εφόσον μας έχει δώσει ήδη τον ίδιο του τον εαυτό και μας άφησε το μεγαλύτερο σημείο της παρουσίας Του ανάμεσά μας, δηλαδή την Ευχαριστία; Δεν είναι, λοιπόν, ο Θεός που δεν μας δίνει σημεία, άλλα είμαστε εμείς που είμαστε τυφλοί και δεν τα αναγνωρίζουμε.

Αλλά τι είναι σημείο; Σημείο είναι κάτι που υποδεικνύει κάτι άλλο. Εμείς όμως απαιτούμε μια πιο άμεση δράση του Θεού, να δούμε την ισχυρή του δύναμη να ενεργοποιείται. Αφού μας έδωσε τη μεγαλύτερη απόδειξη της αγάπης του, δίνοντάς μας την ίδια του τη ζωή, εμείς απαιτούμε να μας φανερώσει κι άλλο την αγάπη του, κάθε φορά, ολοένα και περισσότερο.

Ο Θεός όμως δεν εκπληρώνει τις παράλογες απαιτήσεις μας. Όπως το παιδί, που για να δοκιμάσει την αγάπη της μητέρας του, ζητά να τρώει συνεχώς … σοκολάτες. Του δίνει η μητέρα του; Έτσι και ο Θεός για να μας κάνει να ωριμάσουμε μέσα μας, να ωριμάσουμε στην πίστη, δεν εκπληρώνει διαρκώς τα καπρίτσια μας.

Εκείνος μας έδωσε ήδη τα πάντα και σ’ εμάς μένει να αναγνωρίσουμε, να αναζητήσουμε, να γευθούμε αυτή την αγάπη.

Συχνά αναζητούμε παντού σημεία που μας δείχνουν την πορεία που καλούμαστε να ακολουθήσουμε στη ζωή μας, δίχως να συνειδητοποιούμε πως έχουμε στη διάθεση μας ένα «χάρτη» ξεκάθαρο για να βαδίσουμε: είναι ο ίδιος ο Κύριος, παρών στη ζωή μας και μας καλεί να τον γνωρίσουμε παρόντα στα Μυστήρια της Εκκλησίας.

Είναι παρών στα πρόσωπα και στις πράξεις των ανθρώπων που βαδίζουν πλάι μας και γίνονται αγγελιοφόροι του Λόγου.

Και μέσα στην οικογένεια, η παρουσία του είναι ακόμη πιο ζωντανή και φανερή στο πρόσωπο του αγαπημένου, της αγαπημένης, των παιδιών και η αγάπη του εδώ είναι τα πρόσωπα και σ’ αυτήν την αγάπη πρέπει να στηρίζουμε τη ζωή μας.

Ο Ιησούς είναι πολύ περισσότερο από σημάδια, είναι πρόσωπο, είναι παρουσία. Ας εξασκηθούμε στο να τον αναγνωρίζουμε.

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ

Είναι τόσο δύσκολο, Κύριε,

να έχουμε εμπιστοσύνη στους άλλους.

Δώσε μου τη δύναμη

να ανοίξω την καρδιά μου στους άλλους.

Βοήθησέ με,

να δέχομαι την παρουσία σου στον κόσμο,

στα μικρά ή στα μεγάλα πράγματα που με περιστοιχίζουν

και στους ανθρώπους που βρίσκονται πλάι μου.

Βοήθησέ με να καταλάβω

πως μόνο Εσύ μας κάνεις πραγματικά ελεύθερους

και ικανούς να ζούμε αδελφικά με όλους. Αμήν.

πνρ

πηγή: episkopisyrou.gr

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 29 Μαΐου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου