Μελέτη Ευαγγελίου του Σαββάτου 3 Ιουλίου 2021

ΤΗΣ 13ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (9,14-17)

Τον καιρό εκείνο, πλησίασαν οι μαθητές του Ιωάννη και του είπαν: “Γιατί εμείς και οι Φαρισαίοι νηστεύομε συχνά, αλλά οι μαθητές σου δε νηστεύουν;” Και ο Ιησούς τους είπε: “Μήπως μπορούν να πενθούν οι καλεσμένοι στο γάμο, όσο καιρό είναι μαζί τους ο γαμπρός; Αλλά θα έλθουν ημέρες όταν θα πάρουν από κοντά τους το γαμπρό και τότε θα νηστέψουν.
Κανείς δε βάζει μπάλωμα από καινούριο ύφασμα πάνω σε παλιό φόρεμα. Διότι το μπάλωμα θα τραβήξει το φόρεμα και το σχίσιμο θα γίνει μεγαλύτερο. Ούτε βάζουν καινούριο κρασί σε παλιούς ασκούς, διότι, βέβαια, οι ασκοί θα ανοίξουν και θα χυθεί το κρασί και οι ασκοί θα καταστραφούν. Αλλά το καινούριο κρασί το βάζουν σε καινούριους ασκούς κι έτσι διατηρούνται και τα δύο”.

Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Σήμερα ο Ιησούς μας αποκαλύπτεται ως “νυμφίος”, ο αναμενόμενος του Ισραήλ.
Για να καταλάβουμε το νόημα της σημερινής περικοπής, πρέπει να πούμε πως η προσμονή για τον ερχομό του Μεσσία εκφραζόταν μέσα από την νηστεία. Η νηστεία, για τους Εβραίους, ήταν έκφραση του ανεκπλήρωτου στον παρόντα καιρό, λόγω της απουσίας του Μεσσία, ο οποίος ακόμη δεν έχει έλθει. Το να μη νηστεύει κάποιος δηλώνει πως δεν ελπίζει πια, πως δεν έχει πίστη στις υποσχέσεις του Θεού. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτή τη θρησκευτική νοοτροπία, η συμπεριφορά του Ιησού και των μαθητών του, οι οποίοι δε νήστευαν, φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση.
Ο Ιησούς όμως, διακηρύττει πως οι δικοί του δε νηστεύουν, γιατί ο νυμφίος είναι μαζί τους, είναι η ώρα της γιορτής, της χαράς, της ειρήνης.
Ο νυμφίος, ο Ιησούς, είναι μαζί τους, είναι μαζί μας.
Σήμερα, εμείς οι Χριστιανοί κάνουμε γιορτή;
Είμαστε αγγελιοφόροι της χαράς και της ειρήνης στον κόσμο;

Η παρουσία του Νυμφίου, Ιησού, είναι ζωντανή μέσα μας ή ζούμε δίχως να συνειδητοποιούμε πως Εκείνος είναι μαζί μας;
Ας επιτρέψουμε σ’ αυτή την αλήθεια, «ότι ο Ιησούς είναι μαζί μας», να θρέψει όλη μας τη ζωή και την πίστη κι έτσι να γίνουμε αυτοί οι οποίοι φέρνουν στον κόσμο την αληθινή χαρά, τη βαθιά ειρήνη στις καρδιές ώστε να μην είμαστε έξω από τον κόσμο, ακριβώς επειδή συμμετέχουμε ολοκληρωτικά στο ρυθμό του κόσμου, αλλά με τη δέσμευση να φέρουμε τη χαρά της Παρουσίας του Θεού ανάμεσα μας.

 

Προσευχήσου…

Καλλιέργησε βαθιά μες την καρδιά μου, Κύριε, μια ελπίδα γεμάτη από απόλυτη εμπιστοσύνη σε Σένα,
αλλά και μια δέσμευση με έργα, για να αναγγέλλω όπου και αν βρίσκομαι, με λόγια και με πράξεις, πως Εσύ είσαι ο Θεός μαζί μας,
είσαι ο Θεός της ελπίδας, της χαράς, της ζωής, της αγάπης, και έτσι απλά και ταπεινά να συνεργάζομαι στο απολυτρωτικό σου έργο. Αμήν

(πηγή: episkopisyrou.gr)
πνρ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΕΜΠΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 30 Μαρτίου 2023      Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου