Μελέτη Ευαγγελίου του Σαββάτου 26 Ιουνίου 2021

ΤΗΣ 12ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (8,5-17)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς μπήκε στην Καπερναούμ και τότε ένας εκατόνταρχος ήλθε σε συνάντησή του παρακαλώντας τον και λέγοντας: “Κύριε, ο δούλος μου είναι κατάκοιτος στο σπίτι, παράλυτος, και βασανίζεται φοβερά”. Κι ο Ιησούς του λέει: “Θα έλθω και θα τον θεραπεύσω”. Και ο εκατόνταρχος απαντώντας είπε: “Κύριε, δεν είμαι άξιος να μπεις κάτω από τη στέγη μου, αλλά μόνο πες ένα λόγο και ο δούλος μου θα γιατρευτεί. Διότι κι εγώ είμαι άνθρωπος κάτω από εξουσία και έχω στρατιώτες στην εξουσία μου και λέω στον ένα: πήγαινε, και πηγαίνει. Και στον άλλο λέω: έλα, και έρχεται. Και στο δούλο μου λέω: κάμε αυτό, και το κάνει”. Όταν το άκουσε ο Ιησούς θαύμασε και είπε σ’ αυτούς οι οποίοι τον ακολουθούσαν: “Αλήθεια σας λέω: Τόσο μεγάλη πίστη δεν βρήκα σε κανένα Ισραηλίτη. Και σας λέω ότι θα έλθουν πολλοί απ’ την ανατολή και τη δύση και θα καθίσουν στο τραπέζι της βασιλείας των ουρανών, μαζί με τον Αβραάμ και τον Ισαάκ και τον Ιακώβ, ενώ οι γιοι της βασιλείας θα πεταχτούν έξω στο σκοτάδι. Εκεί θα είναι ο θρήνος και το τρίξιμο των δοντιών”. Κι ο Ιησούς είπε στον εκατόνταρχο: “Πήγαινε, και ας σου γίνει όπως πίστεψες”. Κι εκείνη την ώρα ο δούλος θεραπεύτηκε.

Όταν έφθασε ο Ιησούς στο σπίτι του Πέτρου, είδε την πεθερά του κατάκοιτη και με πυρετό. Άγγιξε το χέρι της και ο πυρετός την άφησε κι εκείνη σηκώθηκε και τον υπηρετούσε. Και όταν βράδιασε, του έφεραν πολλούς δαιμονιζόμενους. Και έβγαλε τα πνεύμα με ένα λόγο του και όλους τους αρρώστους τους θεράπευσε, για να εκπληρωθεί ο λόγος του προφήτη Ησαΐα, που είπε:      Αυτός πήρε τις ασθένειές μας και τις αρρώστιες μας σήκωσε πάνω του.

Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Ο εκατόνταρχος ήταν αξιωματικός που διέταζε εκατό στρατιώτες. Εκείνος δε ζητά κάτι για τον εαυτό του, αλλά παρακαλεί τον Ιησού για το δούλο του που είναι βαριά άρρωστος. Ο Ιησούς του φανερώνει όλη τη διαθεσιμότητά του: «θα έρθω και θα τον θεραπεύσω» (εδ. 7). Αλλά ο εκατόνταρχος λέει ότι δεν είναι άξιος να δεχθεί τον Ιησού στο σπίτι του και πως είναι βέβαιος ότι δε χρειάζεται ο Κύριος να πάει ως εκείνον, γιατί τον θεωρεί ικανό να διατάξει ακόμη και από απόσταση τις δυνάμεις του κακού.

Ο εκατόνταρχος είναι ένας ειδωλολάτρης που πιστεύει όμως χωρίς αναστολές στην δύναμη του λόγου του Θεού. Και η πίστη στο Λόγο του Θεού, επιτρέπει στον Κύριο να ενεργήσει σε εμάς. Το θαύμα είναι σημείο της αγάπης του Θεού που επεμβαίνει για το καλό μας. Εκείνος θέλει να μας προσφέρει τα πάντα και κυρίως τον εαυτό του. Περιμένει μόνο να του το ζητήσουμε με πίστη.

Η μεγάλη πίστη του εκατόνταρχου κάνει φανερή την έλλειψη πίστης στον Ισραήλ. Η ιδιότητα απλά του μέλους του λαού του Θεού δεν παρέχει σε κανένα την βεβαιότητα πως είναι σωσμένος: από όλους ζητά την πίστη, που φανερώνεται με τα έργα. Η συνάντηση αυτή προσφέρει στον Ιησού την ευκαιρία να αναγγείλει την είσοδο όλων των λαών στη βασιλεία του Θεού. Και οι ειδωλολάτρες θα πάρουν θέση στο τραπέζι των πατριαρχών, της βασιλείας των ουρανών. Η Εκκλησία αποτελείται από εκείνους που πιστεύουν στο λόγο του Θεού και τον θέτουν σε εφαρμογή. Στη βασιλεία του Θεού θα μπουν μόνο τα παιδιά του Θεού, δηλαδή εκείνοι που αναγεννήθηκαν «από το Λόγο του Θεού, ζωντανό και αιώνιο» (Α΄ Πε 1,23)

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Κύριε μου, Ιησού, γνωρίζω πως Εσύ είσαι αγάπη.
Θεράπευσε την καρδιά μου, θεράπευσέ με από την αμαρτία.
Κύριε, δώσε μου μια ειλικρινή καρδιά, που να επιθυμεί τη μεταστροφή,
ικανή να εκμεταλλεύεται κάθε περίσταση για να αλλάξει τη ζωή.
Και δώσε μου τη δύναμη να μιλώ, για Σένα, με Σένα… Αμήν.

(πηγή:episkopisyrou.gr)
πνρ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου