Μελέτη Ευαγγελίου της Τρίτης 8 Ιουνίου 2021

της 6ης εβδομάδας του Πάσχα

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (16,5β-11)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές του: «Τώρα πηγαίνω σ’ εκείνον που με έστειλε και κανένας από σας δε με ρωτά: «πού πηγαίνεις;». Αλλά επειδή σας είπα όλα αυτά, η λύπη γέμισε την καρδιά σας. Αλλά εγώ σας λέω την αλήθεια: σας συμφέρει να φύγω εγώ. Διότι αν εγώ δε φύγω, δε θα έλθει σε σας ο Παράκλητος. Αλλά αν πάω εκεί, θα σας τον στείλω.
Όταν εκείνος έλθει, θα ελέγξει τον κόσμο σχετικά με την αμαρτία, σχετικά με τη δικαιοσύνη και σχετικά με την κρίση: Σχετικά με την αμαρτία διότι δεν πιστεύουν σε μένα, σχετικά με τη δικαιοσύνη διότι πηγαίνω στον Πατέρα και δε με βλέπετε πια, και σχετικά με την κρίση διότι ο άρχοντας αυτού του κόσμου έχει κιόλας κριθεί.
Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Βλέπετε πώς προετοιμαζόμαστε για τη γιορτή της Πεντηκοστής. Βλέπετε πώς η καθημερινή λειτουργία, θέλει να προετοιμάσει την καρδιά μας για εκείνη τη στιγμή. Αλλά τα λόγια του Ιησού, για μένα είναι κάτι περισσότερο από μια “προετοιμασία” μιας λειτουργικής γιορτής. Τα λόγια του Ιησού είναι για το δικό μας “σήμερα”. Και βασικά, τουλάχιστον για μένα προσωπικά, λένε ένα μόνο πράγμα: “Έχουμε ανάγκη το Άγιο Πνεύμα”. Και το χρειαζόμαστε τώρα. Και όχι μόνο για τώρα, όχι μόνο για αυτή τη στιγμή, αλλά για κάθε στιγμή της ζωής. Επειδή δεν θα είναι οι ιδέες, ούτε οι πολιτικοί και οι θρησκευτικοί ηγέτες που μεταμορφώνουν τις καρδιές, αλλά Εκείνος. Θα μπορούσαμε να μιλάμε μια ολόκληρη μέρα ή έναν ολόκληρο χρόνο με κάποιον υπέρ του “πολιτικού νόμου του θανάτου”, τόσο της μόδας αυτή τη στιγμή, χωρίς να τον πείσουμε για το αντίθετο, έστω και λίγο. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε “εγκυκλίους”, ζωές Αγίων και άλλα καλά πράγματα, χωρίς να πείσουμε κανέναν για τίποτα. Αλλά το Άγιο Πνεύμα μπορεί εκεί όπου εμείς δεν μπορούμε. Το Άγιο Πνεύμα αλλάζει τις καρδιές. Το Άγιο Πνεύμα μπορεί πραγματικά να μετατρέψει το λύκο και το αρνί σε αδέρφια.

Λοιπόν, ας επικαλεστούμε με δύναμη το Άγιο Πνεύμα. Ας το κάνουμε κάθε μέρα, ζητώντας του να μεταμορφώσει το πρόσωπο της γης και ζητώντας του να μεταμορφώσει πρώτα την καρδιά μας. Γιατί, πρώτοι εμείς το έχουμε ανάγκη. Ας το επικαλεστούμε στις οικογένειές μας, στα παιδιά μας, στους συναδέλφους μας, στους φίλους και στους εχθρούς μας. Ας το επικαλεστούμε στους κυβερνόντες, στην Εκκλησία, σε ολόκληρο τον κόσμο. Αλλά κυρίως, ας το επικαλεστούμε σε μας, επειδή “η ανανέωση της γης” περνά από μένα και από σένα. Το Άγιο Πνεύμα θα μας καθοδηγήσει και θα μας πείσει σχετικά με την αμαρτία, τη δικαιοσύνη και την κρίση.

Τελειώνω με την επωδό ενός άσματος πολύ αγαπητού σε μένα: “Το Άγιο Πνεύμα Σου ας μας καθοδηγεί όπου είσαι Εσύ, στην παρουσία σου Κύριε Ιησού”.
Αυτή είναι η ευχή μου για τον καθένα από εμάς.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Πνεύμα του φωτός, έλα να φωτίσεις το πνεύμα μας και να το πλημμυρίσεις με το Θεϊκό σου φως.
Βοήθησε μας να βλέπουμε την καθημερινότητα με τα μάτια του Θεού, μάθε μας να εκτιμούμε τον κόσμο και το δώρο της ζωής.
Με τη δύναμη του φωτός σου, απομάκρυνε από εμάς τα σκότη του ψεύδους, και διατήρησέ μας σε μια ζωή αγνή και καθαρή.
Μην επιτρέψεις ποτέ να χαθεί η αγάπη μας για σένα. Αμήν.

(πηγή: episkopisyrou.gr)
πνρ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΣΗΦ ΤΟΥ ΜΝΗΣΤΟΡΟΣ Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου