Μελέτη Ευαγγελίου της Τρίτης 22 Ιουνίου 2021

ΤΗΣ 12ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (7,6.12-14)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές του: «Μη δώσετε στους σκύλους ό,τι είναι άγιο, ούτε να ρίξετε τα μαργαριτάρια σας μπροστά στους χοίρους, μη τυχόν και τα καταπατήσουν με τα πόδια τους και μετά στραφούν για να σας ξεσχίσουν.
Λοιπόν, όλα εκείνα τα οποία θα θέλατε να κάνουν οι άνθρωποι σε σας, έτσι κι εσείς να κάνετε σ’ αυτούς. Διότι αυτός είναι ο Νόμος και οι Προφήτες.
Μπείτε από τη στενή πύλη. Διότι είναι πλατιά η πύλη και ευρύχωρος ο δρόμος που οδηγεί στην απώλεια και είναι πολλοί εκείνοι που μπαίνουν απ’ αυτήν. Πόσο στενή είναι η πύλη και δύσκολος ο δρόμος που οδηγεί στη ζωή και είναι λίγοι εκείνοι που τη βρίσκουν!

Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Στον Εβραϊκό κόσμο σκυλιά και χοίροι είναι σύμβολα ακαθαρσίας, βίτσιου και δειλίας (Λευ 11,2.7). O Ιησούς, λοιπόν, μας λέει να μην επιτρέψουμε σε ό,τι άγιο έχουμε, στα πολύτιμα μαργαριτάρια μας, στον ουράνιο θησαυρό, στο Λόγο του Θεού, στην πίστη μας, να πατηθούν από σκυλιά και χοίρους. Να ενεργήσουμε έτσι ώστε η καρδιά μας να μην κυλιστεί στη λάσπη της ακαθαρσίας, με το να παραδοθεί στα βίτσια και στο κακό. Δεν είναι, λοιπόν, μια απλή πρόσκληση για να είμαστε προνοητικοί, αλλά είναι μια ξεκάθαρη νουθεσία για να μη βγούμε έξω από τις γραμμές της ακεραιότητας.
Μια δεύτερη σκέψη. Ανάμεσα στις πολλές νουθεσίες που μας άφησε ο Ιησούς υπάρχει και ο «χρυσός κανόνας» με τον οποίο θέλει να ρυθμίσουμε τις σχέσεις μας. «Όλα όσα θέλετε να σας κάνουν οι άλλοι άνθρωποι, αυτά να τους κάνετε κι εσείς». Μια μεγαλύτερη προσοχή προς τον πλησίον, καθώς και το να λαβαίνουμε υπόψη μας πάντοτε την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπινης ύπαρξης, μας βοηθά να μην είμαστε εγωιστές και υπερόπτες. Ο Ιησούς μας προσκαλεί επίσης να σκεφτόμαστε πάντοτε όλα όσα κάνουμε, ώστε να είμαστε πάντοτε διαθέσιμοι μπροστά στις ανάγκες των άλλων. Όλα αυτά μας τα διδάσκει «ο χρυσός κανόνας».
Σκοπός όχι μόνο του «χρυσού κανόνα» αλλά και όλων των εντολών που μας έδωσε ο Ιησούς είναι: να τελειοποιήσουν την πνευματική μας ζωή και τις σχέσεις μας με τους άλλους.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Πνεύμα Άγιο, που είσαι αγάπη,
Άνοιξε την καρδιά μου στην αγάπη.
Δώσε μου τη δύναμη να αγαπώ όπως ο Ιησούς, έστω και λίγο,
δηλαδή ακόμη και όταν χρειάζεται να κάνω κάποια θυσία εγώ,
ώστε ο άλλος να μπορεί να ωριμάσει.
Αμήν.

(πηγή:episkopisyrou.gr)
πνρ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

«Σώμα Χριστού» στον απόστολο Παύλο

«ΣΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ» ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ Δύο τύποι εκκλησίας   Όπως είναι γνωστό, η διδασκαλία περί «Σώματος Χριστού» δεν είναι ενιαία στις Επιστολές του Αποστόλου Παύλου.

Προετοιμασία Μελλονύμφων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Στην Μετασυνοδική Αποστολική Παραίνεσή του ο Πάπας Φραγκίσκος γράφει: η συζυγική αγάπη που ενώνει τους συζύγους είναι μια αγάπη εξαγιασμένη, εμπλουτισμένη και φωτισμένη από

Angelus, 19 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 19 Μαρτίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα το Ευαγγέλιο μας δείχνει τον Ιησού που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου