Μελέτη Ευαγγελίου της Τρίτης 15 Ιουνίου 2021

ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (17,1-11)

Τον καιρό εκείνο, σηκώνοντας τα μάτια του στον ουρανό, είπε: “Πατέρα, έφθασε η ώρα. Δόξασε τον Υιό σου, ώστε ο Υιός να δοξάσει εσένα. Όπως του έδωσες εξουσία πάνω σε κάθε άνθρωπο, έτσι θα δώσει την αιώνια ζωή σ’ όσους του έχεις δώσει. Κι αυτή είναι η αιώνια ζωή: να γνωρίσουν εσένα, το μοναδικό αληθινό Θεό κι εκείνον που έστειλες, τον Ιησού Χριστό.
Εγώ σε δόξασα πάνω στη γη, με το να φέρω σε πέρας το έργο που μου έδωσες να κάμω. Και τώρα, εσύ Πατέρα, δόξασέ με κοντά σου, με τη δόξα που είχα κοντά σου πριν να υπάρξει ο κόσμος.
Φανέρωσα το όνομά σου στους ανθρώπους, εκείνους που μου έδωσες μέσα από τον κόσμο. Δικοί σου ήταν και τους έδωσες σε μένα και έχουν τηρήσει το λόγο σου. Τώρα κατάλαβαν πως όλα όσα μου έδωσες, προέρχονται από σένα, επειδή τα λόγια που μου έδωσες τα έδωσα σ’ αυτούς κι αυτοί τα δέχθηκαν και κατάλαβαν αληθινά ότι από σένα προήλθα και πίστεψαν ότι συ με απέστειλες.
Εγώ γι’ αυτούς σε παρακαλώ. Δε σε παρακαλώ για τον κόσμο, αλλά για κείνους που μου έδωσες, επειδή είναι δικοί σου. Κι ό,τι είναι δικό μου είναι και δικό σου και ό,τι είναι δικό σου, είναι και δικό μου και μ’ αυτούς έχω δοξασθεί. Τώρα δεν είμαι πια στον κόσμο, ενώ αυτοί είναι στον κόσμο κι εγώ έρχομαι σε σένα. Πατέρα άγιε, κράτησέ ενωμένους στο όνομά σου αυτούς που μου έχεις δώσει, για να είναι ένα όπως κι εμείς.
Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Πόσο όμορφη αυτή η προσευχή του Ιησού! Ακόμη πιο όμορφο, το ότι έχει διατηρηθεί στους αιώνες και είναι ακόμη πολύ επίκαιρη. Κάθε μέρα την ακούμε στη Θεία Λειτουργία. Με αυτήν, ο Ιησούς προσεύχεται για μένα και για σένα, ώστε να συνεχίσουμε τη γνωριμία μας με το Θεό, που είναι η αληθινή ζωή. Προσεύχεται για μένα και για σένα, ώστε να μας υπερασπίζεται από το κακό που θέλει να μας αρπάξει από τα χέρια του Πατέρα Του. Εσύ και εγώ δε γινόμαστε μόνο αντικείμενο αυτής της προσευχής, αλλά μέρος της, όχι απλοί θεατές, κατά τη Θεία Λειτουργία, αλλά μέρος της. Επειδή ο Ιησούς προσεύχεται για μας, εμείς γινόμαστε προσευχή του Ιησού. Εμείς που είμαστε στον κόσμο, αλλά δεν είμαστε του κόσμου, είμαστε αντικείμενο μιας μεγάλης αγάπης. Για μας, που στρέψαμε το βλέμμα μας προς τα πάνω, ο Ιησούς αποκάλυψε ένα διαφορετικό Θεό από αυτόν που πάντα φανταζόμασταν, ένα Θεό με το πρόσωπο του Πατέρα, ένα Θεό που γίνεται τροφή, ένα Θεό όλο καλοσύνη. Κυρίως όμως μας αποκάλυψε ένα Θεό αληθινό και παρόντα, ένα  Πατέρα για να δοξαστεί με τις ενέργειές μας, με τη ζωή μας.
Το Άγιο Πνεύμα ας κατέβει επάνω μας.
Και ας μας βοηθήσει να γίνουμε προσευχή ο ένας για τον άλλο. Και να ενεργούμε με τέτοιον τρόπο ώστε και ο Πατέρας να δοξάζεται. Και η ζωή μας, η τόσο συνηθισμένη, να μπορέσει να γίνει εξαιρετική. Και να είναι όλη χρήσιμη, ώστε να δοξάζεται ο Θεός που είναι Πατέρας μας.

Στοχασμός του don Pino Terranova

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Κύριε Ιησού, εσύ υποσχέθηκες στον Πατέρα «πως θα φανερώσεις το όνομα του σε όλους τους αδελφούς».
Φανέρωσέ μας Κύριε, τον Πατέρα!
Τα λόγια σου μας σώζουν, μας διδάσκουν.
Φώτισέ μας Κύριε και κάνε μας να βρούμε Εκείνον που είναι Θεός και Πατέρας μας.
Εμείς γινόμαστε κληρονόμοι χάριν Εσένα, από τη στιγμή που Εσύ μας ονομάζεις φίλους και αδελφούς. Αμήν

(πηγή:episkopisurou.gr)
πνρ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου