Μελέτη Ευαγγελίου της Τετάρτης 2 Ιουνίου 2021

της 5ης εβδομάδας του Πάσχα

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

Εγώ και ο Πατέρας είμαστε ένα.

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (15, 1-8)

Τον καιρό εκείνο είπε ο Ιησούς στους μαθητές του: «Εγώ είμαι το αληθινό αμπέλι και ο Πατέρας μου είναι ο γεωργός. Κάθε κλήμα πάνω μου που δεν κάνει καρπό, το κόβει. Ενώ κάθε κλήμα που κάνει καρπό το καθαρίζει, ώστε να καρποφορήσει περισσότερο. Ήδη εσείς είσθε καθαροί, εξαιτίας του λόγου που σας είπα. Μείνετε ενωμένοι μαζί μου κι εγώ θα μείνω ενωμένος μαζί σας. Όπως το κλήμα δε μπορεί να καρποφορήσει αφ’ εαυτού του αν δε μένει ενωμένο με το αμπέλι, έτσι ούτε κι εσείς, αν δε μείνετε ενωμένοι μαζί μου.
Εγώ είμαι το αμπέλι, εσείς τα κλήματα. Αυτός που μένει ενωμένος μαζί μου κι εγώ μαζί του, αυτός παράγει πολύ καρπό, διότι χωρίς εμένα δε μπορείτε να κάμετε τίποτα. Αν κάποιος δε μένει ενωμένος μαζί μου, πετάχτηκε έξω όπως το κλήμα και ξεράθηκε. Αυτά τα κλήματα τα μαζεύουν, τα ρίχνουν στη φωτιά και καίγονται.
Αν μείνετε ενωμένοι μαζί μου και τα λόγια μου παραμείνουν μέσα σας, ό,τι κι αν θελήσετε ζητείστε το και θα σας γίνει. Μ’ αυτό δοξάστηκε ο Πατέρας μου: όταν κάνετε άφθονο καρπό και γίνετε μαθητές μου».

Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

“Μείνετε ενωμένοι μαζί μου”

Τι όμορφη αυτή η σελίδα του Ιωάννη. Έχει ένα ήρεμο ύφος και μεταδίδει τόση ειρήνη. Και ιδιαίτερα αυτή η φράση: «Μείνετε ενωμένοι μαζί μου», η οποία σε άλλες περιπτώσεις μου έμοιαζε σχεδόν μια εντολή, ενώ σήμερα μου φαίνεται σαν μια «προσευχή». Μια προσευχή που ο Θεός απευθύνει σε όλους μας, σε μένα και σε σένα, ώστε να μην χωριστούμε από Εκείνον, γιατί αν το κάνουμε πεθαίνουμε. Από την αρχή της ύπαρξής μας ανήκουμε σε ένα μεγάλο αμπελώνα, σε εκείνον του Κυρίου.
Ο Ιησούς είναι το αμπέλι. Ο Πατέρας είναι ο αμπελουργός. Εμείς είμαστε οι κληματόβεργες. Η ευτυχία μας βρίσκεται στο να φέρουμε καρπούς, καρπούς για τη Βασιλεία των Ουρανών. Συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο ότι η ευτυχία μας είναι δυνατή μόνο αν παραμείνουμε ενωμένοι με τον Ιησού, ενωμένοι όπως η κληματόβεργα στο αμπέλι. Μέσω αυτής της ενότητας, περνά η καλή τροφή και μπορούν να γεννιούνται καλοί καρποί.
Μπορεί η ζωή να μας “μπολιάζεται”. Μπορεί η ζωή να είναι τα ψαλίδια που χρησιμοποιεί ο αμπελουργός, ο Θεός Πατέρας, για να μας μπολιάσει. Ας μην αποθαρρυνόμαστε, γιατί ακόμη και τότε, η ένωση μας με τον Ιησού θα μας οδηγήσει να ξεπεράσουμε το κλάδεμα και να φέρουμε περισσότερους καρπούς. Να φέρομε καρπό και μάλιστα νέο, επειδή το μπόλιασμα του δίνει μια γεύση αυθεντικότητας. Δε συμβαίνει έτσι με όσους υποκύπτουν στις δελεαστικές προτάσεις του κόσμου και του κακού, και θεωρώντας τους εαυτούς τους αυτάρκεις, αποκόβονται από το αμπέλι. Η ζωή τους γίνεται “ξηρή”. Και σε τίποτε άλλο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί παρά να ριχτεί στη φωτιά. Μπορεί να έχεις κατακτήσει στον κόσμο μια θέση βασιλιά, να έχεις αποκτήσει χρήματα και να έχεις συγκεντρώσει πολλά περιουσιακά στοιχεία. Μπορεί να είσαι ένας “σταρ”. Μπορεί να ζήσεις εκατό χρόνια, όντας βασιλιάς ή βασίλισσα … αλλά η ζωή σου να είναι άχρηστη. Δεν απέδωσε καρπούς, δεν παρήγαγε αγάπη, σε τίποτα δεν χρησίμευσε. Είναι σαν το καυσόξυλο, είναι πράγμα για πέταμα.
Γι’ αυτό, σήμερα, ο Ιησούς, μας ζητά και μας συμβουλεύει και προσεύχεται: “Μείνετε ενωμένοι μαζί μου – θα φέρετε πολύ καρπό» και θα είστε ευτυχισμένοι.

Στοχασμός του don Pino Terranova

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Εγώ ενωμένος με Εσένα και Εσύ μαζί μου.
Τι όμορφη αυτή η ενότητα Κύριε.
Συνειδητοποιώ πως αυτό το οποίο καταφέρνω να κάνω,
πολύ ή λίγο δεν έχει σημασία, δεν θα το κατάφερνα δίχως Εσένα.
Καθώς χωρίς Εσένα χάνω μόνο το χρόνο μου.
Μένοντας σε Εσένα τι άλλο μπορώ να θέλω, να επιθυμώ, παρά μονάχα αυτό το οποίο Εσύ θέλεις,
Εσύ επιθυμείς.
Κύριε κάνε τα λόγια σου να μη μείνουν μόνο στη μνήμη μου αλλά να βρουν χώρο στην καρδιά μου και να φωτίζουν τη ζωή μου.
Μόνο τότε θα είμαι ενωμένος με Εσένα, όπως η βέργα με το κλήμα, για να φέρω καρπό. Αμήν

πνρ

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

«Σώμα Χριστού» στον απόστολο Παύλο

«ΣΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ» ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ Δύο τύποι εκκλησίας   Όπως είναι γνωστό, η διδασκαλία περί «Σώματος Χριστού» δεν είναι ενιαία στις Επιστολές του Αποστόλου Παύλου.

Προετοιμασία Μελλονύμφων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Στην Μετασυνοδική Αποστολική Παραίνεσή του ο Πάπας Φραγκίσκος γράφει: η συζυγική αγάπη που ενώνει τους συζύγους είναι μια αγάπη εξαγιασμένη, εμπλουτισμένη και φωτισμένη από

Angelus, 19 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 19 Μαρτίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα το Ευαγγέλιο μας δείχνει τον Ιησού που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου