Μελέτη Ευαγγελίου της Τετάρτης 11 Αυγούστου 2021

ΤΗΣ 19ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (18,15-20)

          Τον καιρό εκείνο ο Ιησούς είπε στους μαθητές: Εάν ο αδελφός σφάλλει απέναντί σου, πήγαινε και κάμε του παρατήρηση, ενώ θα είσθε οι δύο σας μόνοι. Αν σε ακούσει, κέρδισες τον αδελφό σου. Αν, όμως, δεν ακούσει, πάρε μαζί σου ακόμα ένα ή δυο άλλους, ώστε κάθε λόγος να επιβεβαιώνεται από το στόμα δυο ή τριών μαρτύρων. Αλλά, εάν τους παρακούσει, να το αναφέρεις στην Εκκλησία. Κι εάν παρακούσει και την Εκκλησία, ας είναι για σένα ό,τι είναι ο εθνικός και ο τελώνης. Αλήθεια σας λέω: ό,τι κι αν δέσετε πάνω στη γη, θα είναι δεμένο και στον ουρανό. Και ό,τι λύσετε πάνω στη γη, θα είναι λυμένο και στον ουρανό.

Πάλι, αλήθεια σας λέω: αν δυο, μεταξύ σας, συμφωνήσουν πάνω στη γη να ζητήσουν οποιοδήποτε πράγμα, θα τους γίνει από τον Πατέρα μου, που βρίσκεται στους ουρανούς. Διότι, όπου βρίσκονται συναγμένοι δυο ή τρεις στο όνομά μου, εκεί είμαι κι εγώ ανάμεσά τους”.

Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

  • Το σημερινό Ευαγγέλιο μας προσφέρει ένα πολύ σπουδαίο δίδαγμα, με βάση το οποίο και οι πρώτες Χριστιανικές κοινότητες διόρθωναν τα αδέλφια που έσφαλαν, που έπεφταν σε λάθος. Συνέβαινε και τότε, όπως και σήμερα με μας, να υπάρχουν μέσα στις Χριστιανικές κοινότητες, αδέλφια που μετά την πρώτη τους μεταστροφή, απομακρύνονταν από τον νέο τρόπο ζωής του Ευαγγελίου. Το ερώτημα λοιπόν ήταν: Πώς να συμπεριφερθούμε σε αυτές τις περιπτώσεις; Ο Ιησούς σήμερα με το λόγο του μας δείχνει ένα δρόμο για να διορθώσουμε τον αδελφό μας, έναν δρόμο που τον χαρακτηρίζει ο σεβασμός και ο καλός τρόπος. Όταν δεις πως ένας αδελφός σου σφάλλει, πλησίασέ τον, μίλησέ του φιλικά, ιδιαιτέρως. Εάν δεν ακούσει, τότε ας επέμβουν άλλα δυο αδέλφια. Και αν πάλι δεν αλλάξει κάτι, τότε, ας επέμβει η κοινότητα. Είναι μια σταδιακή προσπάθεια να φροντίσουμε τον αδελφό μας που έχει υποπέσει στο σφάλμα, χωρίς όμως να τον ταπεινώσουμε, δίχως να τον εξευτελίσουμε, δίχως να τον πιέσουμε, αλλά αυξάνοντας σταδιακά τη φροντίδα μας και το ενδιαφέρον μας για εκείνον. Πόσο διαφορετικό είναι αυτό που συμβαίνει σήμερα! Στις περισσότερες των περιπτώσεων, όταν κάποιος σφάλλει είναι σχεδόν αδύνατον να βρεθεί ένας από ανάμεσά μας να στηρίξει και να συνοδέψει τον αδελφό μας. Συχνά προτιμούμε το κουτσομπολιό και τα λόγια πίσω από την πλάτη, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα… Ας μάθουμε από αυτό το Ευαγγέλιο να ζούμε με σοβαρότητα και με όλη μας την καρδιά μέσα στη χριστιανική κοινότητα, σεβόμενοι τα αδέλφια μας και στηρίζοντάς τους πραγματικά στη δοκιμασία τους.

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ…

Ω Κύριε, μεγάλε θεραπευτή, ενώπιον σου γονατίζω, καθώς κάθε τέλειο δώρο από Εσένα προέρχεται.
Δώρισε σε παρακαλώ, ικανότητα στα χέρια μου, και καθαρότητα στη σκέψη μου, γενναιοδωρία και ταπεινοφροσύνη στην καρδιά μου.
Δώσε μου αποφασιστικότητα στις επιλογές, δύναμη για να σηκώνω ένα μέρος από το φορτίο των αδελφών μου που υποφέρουν.
Διώξε από την καρδιά μου κάθε κακία και βρωμιά, ώστε με την απλή πίστη ενός παιδιού, να μπορέσω να σε εμπιστευτώ ολοκληρωτικά. Αμήν.

πνρ
(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου