Μελέτη Ευαγγελίου της Παρασκευής 30 Ιουλίου 2021

ΤΗΣ 17ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (13,54-58)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς πήγε στην πατρίδα του και τους δίδασκε στη συναγωγή τους, ώστε να εκπλήσσονται και να λένε: “Από πού ήλθαν αυτή η σοφία και οι θαυματουργικές δυνάμεις σ’ αυτόν; Αυτός δεν είναι ο γιος του ξυλουργού; Μήπως δε λέγεται η μητέρα του Μαριάμ και αδελφοί του δεν είναι ο Ιάκωβος και ο Ιωσήφ και ο Σίμων και ο Ιούδας; Και όλες οι αδελφές του δεν είναι εδώ ανάμεσά μας; Από πού, λοιπόν, του ήρθαν όλα αυτά;” Και σκανδαλίζονταν εξαιτίας του.
Κι ο Ιησούς τους είπε: “Ένας προφήτης δεν περιφρονείται παρά στην πατρίδα του και στο σπίτι του”. Κι εκεί δεν έκαμε πολλά θαύματα, εξαιτίας της απιστίας των.

Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Όταν λείπει η πίστη, επειδή το κακό την καλύπτει και ο εγωισμός την πνίγει, τότε τα πράγματα του Θεού χάνουν την αξία τους και τα βλέπουμε με ανθρώπινα κριτήρια. Αυτό συμβαίνει γιατί, ακόμη και η βαθύτερη ανθρώπινη νόηση δεν καταφέρνει ποτέ να ανακαλύψει τα θεϊκά μυστικά.

Αυτό συνέβη και με τους «συγχωριανούς» του Κυρίου στο σημερινό Ευαγγέλιο. Πολλοί είναι αυτοί που τον ακούν, αλλά αντί να ανοίξουν το νου και την καρδιά τους στα λόγια του Ιησού, τρέφουν αισθήματα ζήλειας, μίσους και εκδίκησης. Επακόλουθο αυτής της στάσης είναι ότι δε βλέπουν και δεν θέλουν να δουν στο πρόσωπο του Ιησού τον Υιό του Θεού, αλλά μονάχα τον υιό του Ιωσήφ, τον ξυλουργό του χωριού, που γνώριζαν καλά.

Δε μπορούν όμως να συγκρατήσουν το θαυμασμό και τη μεγάλη έκπληξη για το πώς από τον ταπεινό εργάτη, από τον ξυλουργό, πηγάζει τόση σοφία και τόση δύναμη: «Από πού απέκτησε αυτός τη σοφία τούτη κι αυτές τις θαυματουργικές δυνάμεις; Αυτός δεν είναι ο γιος του ξυλουργού;»

Η περικοπή, στο τέλος, μας λέει ξεκάθαρα πως ο Ιησούς δεν έκανε πολλά θαύματα στην πατρίδα εξαιτίας της απιστίας των κατοίκων. Το θαύμα συνδέεται με τη δεκτικότητα και την εμπιστοσύνη του ανθρώπου. Μόνο σε όποιον έχει όλες τις προϋποθέσεις για να ακούσει συνειδητά το λόγο, επέρχονται όλα τα άλλα.

Ο Ιησούς δεν κάνει τα θαύματα για διαφήμιση, ούτε για να δημιουργήσει έναν όχλο από οπαδούς, αλλά για να ενδυναμώσει την εμπειρία της πίστης. Μόνο μέσα από αυτή τη λογική γίνεται κατανοητή η θαυματουργική του δράση.

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ…

«Δίδαξε με να ακούω, Θεέ μου, όποιον βρίσκεται πλάι μου,
την οικογένεια μου, τους φίλους μου, τους συναδέλφους μου.
Βοήθησε να καταλάβω, πως όσα λόγια και αν ακούσω, μόνο εσύ έχεις λόγια ζωής αιώνιας.
Δίδαξέ με να ακούω, Θεέ μου, τους αναγκεμένους,
αυτούς που δεν έχουν ελπίδα, την κραυγή αυτών που αγωνιούν.
Πνεύμα Άγιο, δίδαξέ με να ακούω τη φωνή σου, μέσα στη σιωπή». Αμήν

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 20 Απριλίου 2024   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (7, 40-45) Τότε, εκείνοι απ’τον κόσμο που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου