Μελέτη Ευαγγελίου της Παρασκευής 25 Ιουνίου 2021

της 12ης εβδομάδας του Έτους

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (8,1-4)

Τον καιρό εκείνο, όταν ο Ιησούς κατέβηκε από το όρος, τον ακολούθησε μεγάλο πλήθος. Και τότε ένας λεπρός ήλθε σε συνάντησή του, τον προσκύνησε λέγοντας: Κύριε, αν θέλεις μπορείς να με καθαρίσεις”. Κι εκείνος, απλώνοντας το χέρι, τον άγγιξε λέγοντας: “Θέλω. Καθαρίσου”. Κι αμέσως η λέπρα του καθαρίστηκε.
Και ο Ιησούς του είπε: “Πρόσεξε, σε κανένα μην το πεις, αλλά πήγαινε και δείξε τον εαυτό σου στον ιερέα και πρόσφερε το δώρο που διέταξε ο Μωυσής, ως μαρτυρία γι’ αυτούς”.

Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Τα κεφάλια 8 και 9 του Ματθαίου παρουσιάζουν αυτό το οποίο κάνει ο Λόγος του Θεού στον άνθρωπο: τον κάνει νέο άνθρωπο, τον ανανεώνει, τον επαναφέρει σε κοινωνία με τα αδέλφια του.
Όπως ο Μωυσής κατέβηκε από το όρος με τις δέκα εντολές, το νόμο, στον οποίο έπρεπε να προσαρμοστεί ο εβραϊκός λαός έτσι και ο Ιησούς κατεβαίνει από το βουνό. Όμως, ο Λόγος που φέρνει ο Ιησούς δεν είναι ένας νόμος που καταγγέλλει και καταδικάζει, αλλά είναι η Καλή Είδηση, είναι Ευαγγέλιο, που  ξαναδίνει στον άνθρωπο τη χαρά να ζει  και μάλιστα ολοκληρωτικά.
Η θεραπεία του λεπρού φανερώνει τη Δύναμη του Λόγου του Ιησού που μεταμορφώνει όποιον τον δέχεται στην καρδιά του. Ο λεπρός ήταν ένας ακάθαρτος, δεν μπορούσε να πλησιάσει κανένα. Έπρεπε λοιπόν να ζει απομονωμένος, δε μπορούσε να συμμετέχει στη ζωή της οικογένειας, να έχει κοινωνική ζωή, ούτε βέβαια να πηγαίνει στο ναό.
Ο Λόγος που αναγγέλλεται, αν γίνει δεκτός στην προσωπική μας ζωή, διαλύει τη μοναξιά και μας επανεντάσσει στην κοινότητα των πιστών, στην  αδελφική ζωή, και μας ωθεί να τον αναγγείλουμε και να δώσουμε μαρτυρία στους άλλους ώστε και εκείνοι να αισθανθούν τη δύναμη του Λόγου και να αφήσουν την αγάπη του Θεού να τους μεταμορφώσει.
Ας σκεφτώ, λοιπόν, πως αυτός ο λεπρός του Ευαγγελίου είμαι εγώ. Ποια είναι η δική μου πνευματική λέπρα; Μπορεί η λέπρα μου να ονομάζεται εγωισμός, μοιχεία, θυμός…. Εάν είναι έτσι, ας πλησιάσω τον Ιησού, ας γονατίσω μπροστά του στο Αγιότατο Μυστήριο και ας του πω: «εάν θέλεις μπορείς να με θεραπεύσεις».
Εάν η πίστη μας είναι δυνατή, εάν η ελπίδα μας είναι σταθερή, εάν η αγάπη μας είναι βαθιά, ο Ιησούς θα απλώσει το χέρι του στην ψυχή μας και θα πει στο αυτί της καρδιάς μας: «Το θέλω, θεραπεύσου». Και εμείς τότε, θα καθαριστούμε αμέσως από την εσωτερική μας λέπρα.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Κύριε, βοήθησέ με να γνωρίσω την πνευματική μου λέπρα, αλλά ακόμη περισσότερο την ευσπλαχνία σου.
Άγγιξέ με και εγώ θα σε δεχτώ, για να με θεραπεύσεις με την αγάπη σου.
Πιστεύω Κύριε, πως η αγάπη σου είναι πιο δυνατή από την αμαρτία μου.
Πιστεύω στην πιστότητά σου που είναι σταθερή, ακόμη και μπροστά στη δική μου απιστία.
Πιστεύω στη δύναμη της ανάστασης που συνεχίζει να  ζυμώνει την ιστορία.
Για αυτό θέτω στη διάθεση σου την φτώχεια μου, αληθινά πεπεισμένος πως,
έτσι μπορώ να συνεργαστώ στον ερχομό της Βασιλείας σου, που ήρθε, έρχεται και θα έρθει. Αμήν

(πηγή:episkopisyrou.gr)
πνρ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μνημόσυνο π. Εμμανουήλ Ρεμούνδου

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 17:30 στον Καθολικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Νάξου θα τελεστεί 40ήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του π.

Angelus, 10 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!  Αυτή τη Β’ Κυριακή της Παρουσίας, το Ευαγγέλιο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου