Μελέτη Ευαγγελίου της Παρασκευής 13 Αυγούστου 2021

ΤΗΣ 19ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (19,3-12)

          Τον καιρό εκείνο, πλησίασαν κάποιοι Φαρισαίοι, με σκοπό να τον πειράξουν, λέγοντας: “Επιτρέπεται κάποιος να χωρίσει τη γυναίκα του για οποιαδήποτε αιτία;” Κι εκείνος, απαντώντας, είπε: “Δε διαβάσατε ότι ο Δημιουργός, απ’ την αρχή, τους έπλασε άνδρα και γυναίκα; Και είπε: “Γι’ αυτό, θα εγκαταλείψει ο άνθρωπος τον πατέρα και τη μητέρα και θα ενωθεί με τη γυναίκα του, και θα είναι οι δύο μία σάρκα. Οπότε, δεν είναι πια δύο, αλλά μία σάρκα. Ό, τι, λοιπόν, ο Θεός συνένωσε, άνθρωπος να μη χωρίζει”. Του λένε: “Τότε, γιατί ο Μωυσής έδωσε εντολή να της δίνεται γραπτό διαζύγιο και να χωρίζεται;”. Ο Ιησούς τους λέει: “Για τη σκληρότητα της καρδιάς σας ο Μωυσής σας επέτρεψε να χωρίζετε τις γυναίκες σας. Απ’ την αρχή, όμως, δεν είχαν γίνει έτσι. Αλλά σας λέω, ότι όποιος χωρίσει τη γυναίκα του, εκτός από πορνεία, και παντρευτεί άλλη, διαπράττει μοιχεία”.

Του λένε οι μαθητές του: “Εάν είναι έτσι η σχέση του άνδρα με τη γυναίκα, δε συμφέρει να παντρευτεί κανείς”. Κι εκείνος τους είπε: “Δεν καταλαβαίνουν όλοι αυτό το λόγο, αλλά μόνο εκείνοι στους οποίους έχει χορηγηθεί. Υπάρχουν, πράγματι, ευνούχοι, οι οποίοι έτσι γεννήθηκαν από την κοιλιά της μητέρας τους και υπάρχουν ευνούχοι οι οποίοι ευνουχίσθηκαν απ’ τους ανθρώπους, και υπάρχουν ευνούχοι οι οποίοι μόνοι τους ευνουχίσθηκαν για τη βασιλεία των ουρανών. Όποιος μπορεί να καταλάβει, ας καταλάβει”.

Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Είναι λόγια ξεκάθαρα αυτά του Ιησού και αξίζει τον κόπο, παντρεμένοι ή όχι, να τα στοχαστούμε. Ο Ιησούς μας οδηγεί στην πηγή της δημιουργίας: όταν “ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο άνδρα και γυναίκα”, ώστε να είναι ένας ζωντανός έπαινος στο Θεό, μέσα σε ένα ύφος πιστότητας, όμοιο με εκείνο που χαρακτηρίζει τα πρόσωπα της Αγίας Τριάδας.

Τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδας είναι ένας και μοναδικός Θεός, έτσι και ο άνδρας και η γυναίκα, που ενώνονται με το μυστήριο της αγάπης στο χριστιανικό γάμο, και σύμφωνα με τον Ιησού είναι «μία σάρκα, μια μόνο αγάπη, αδιαχώριστη όπως και κάθε αρμονική ενότητα που γεννιέται από το σχέδιο του Θεού».  Για αυτό ο Ιησούς δε θέλει το διαζύγιο. Εκείνος ήρθε να τελειοποιήσει το νόμο του Μωυσή που μόνο εξαιτίας της σκληροκαρδίας έδινε αυτή τη δυνατότητα.

Λέγεται από πολλούς: ο άνθρωπος είναι αδύναμος, κυκλοθυμικός, αδυνατεί να τηρήσει μια εντολή πιστότητας για την οποία δεν έχει τη δύναμη. Ιδού, εδώ είναι το πρόβλημα. Όλη η Γραφή υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος, από μόνος του, δεν έχει τη δύναμη να κάνει το καλό. Ο Ιεζεκιήλ λέει ότι για να κρατήσει τη διαθήκη με το Θεό, έπρεπε να είναι ο ίδιος ο Θεός που “άλλαξε την πέτρινη καρδιά του». Μια νέα καρδιά, σάρκινη, μια καρδιά πιστή, την αποκτούμε μόνο με την ικεσία, μέρα με τη μέρα, προς το Άγιο Πνεύμα. Διαφορετικά, όλα γίνονται πολύ δύσκολα και αδύνατα να πραγματοποιηθούν.

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ…

Ιησού, κάνε ο ήχος της φωνή Σου να αντηχεί πάντοτε στα αυτιά μου,
ώστε να μάθω να καταλαβαίνω πως η καρδιά μου, η διάνοιά μου και η ψυχή μου μπορούν να σε αγαπήσουν.
Χορήγησέ μου να σε δέχομαι στα πιο κρυφά μέρη της καρδιάς μου,
Εσύ που είσαι το μοναδικό αγαθό μου, η πιο γλυκιά χαρά μου, ο αληθινός μου φίλος.
Ιησού, έλα στην καρδιά μου, προσευχήσου με μένα,
ώστε και εγώ να μάθω να προσεύχομαι σε Σένα. Αμήν.

πνρ
(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου