Μελέτη Ευαγγελίου της Πέμπτης 5 Αυγούστου 2021

ΤΗΣ 18ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (16,13-23)

          Τον καιρό εκείνο, όταν έφτασε ο Ιησούς στα μέρη της Καισαρείας του Φιλίππου, ρώτησε τους μαθητές του λέγοντας: «Οι άνθρωποι ποιος λένε ότι είναι ο Υιός του Ανθρώπου;». Κι εκείνοι είπαν: «Άλλοι λένε ότι είναι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, άλλοι λένε ο Ηλίας, και άλλοι ο Ιερεμίας ή κάποιος από τους προφήτες». Τους λέει: «Εσείς όμως, ποιος λέτε ότι είμαι;». Απαντώντας ο Σίμων Πέτρος, είπε: «Εσύ είσαι ο Χριστός, ο Υιός του Θεού του ζωντανού».

Κι ο Ιησούς απαντώντας, είπε: «Μακάριος είσαι, Σίμωνα Βαριωνά, επειδή δε σου το αποκάλυψε αυτό σάρκα και αίμα, αλλά ο Πατέρας μου που είναι στους ουρανούς. Και εγώ σου λέω: Εσύ είσαι Πέτρος και επάνω σ’ αυτή την πέτρα θα οικοδομήσω την Εκκλησία μου, και οι πύλες του Άδη δε θα την κατανικήσουν. Θα σου δώσω τα κλειδιά της Βασιλείας των ουρανών, και ό,τι θα δέσεις επάνω στη γη θα είναι δεμένο στους ουρανούς, και ό,τι θα λύσεις επάνω στη γη, θα είναι λυμένο στους ουρανούς». Τότε διέταξε τους μαθητές να μην πουν σε κανένα ότι αυτός είναι ο Χριστός.

Από τότε ο Ιησούς άρχισε να φανερώνει στους μαθητές του ότι πρέπει να πάει στα Ιεροσόλυμα και να πάθει πολλά από τους πρεσβύτερους και τους αρχιερείς και τους γραμματείς και να σκοτωθεί και την τρίτη ημέρα να αναστηθεί. Κι ο Πέτρος, αφού τον πήρε κατά μέρος, άρχισε να τον μαλώνει λέγοντας: “Ο Θεός να σε ελεήσει, Κύριε. Να μη σου συμβεί αυτό!”. Αλλά εκείνος, γυρίζοντας, είπε στον Πέτρο: “Πήγαινε πίσω μου, Σατανά! Είσαι σκάνδαλο για μένα, επειδή δε σκέπτεσαι αυτά που ανήκουν στο Θεό, αλλά αυτά που ανήκουν στους ανθρώπους!”.

Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Σε κάθε κατάσταση της ζωής, σε όποια κατάσταση και αν βρισκόμαστε, ό,τι και αν βιώνουμε, ο Λόγος του Θεού έρχεται πάντοτε σε βοήθειά μας.
Σήμερα έρχεται να μας βοηθήσει, με την ερώτηση του Ιησού στους μαθητές του, δηλαδή και σε εμάς: «Εσείς ποιος λέτε ότι είμαι;»
Μαζί με τον Πέτρο μπορούμε να απαντήσουμε: «Εσύ είσαι ο Χριστός, ο υιός του ζωντανού Θεού».
Αυτή η ομολογία πίστεως είναι πολύ επίκαιρη, γιατί αν την υιοθετήσουμε για τον εαυτό μας, εμπνέει κάθε μας ενέργεια.
Ο Ιησούς μας θυμίζει πως δεν είναι αρκετό να ομολογούμε  πως Εκείνος είναι ο Μεσσίας, ο Υιός του Θεού, αλλά πρέπει να κατανοήσουμε όλη την αλήθεια για Εκείνον. Εκείνος είναι ο Λόγος του Θεού που έγινε άνθρωπος, ενσαρκώθηκε. Είναι αληθινός Θεός και αληθινός άνθρωπος. Ο Θεός που ταπεινώθηκε για να έρθει σε μας, που πέθανε επάνω στο σταυρό για μας, αλλά και αναστήθηκε για μας, ώστε να μπορούμε να έχουμε την πληρότητα της ζωής και μάλιστα σε αφθονία.
Ζωή και θάνατος, χαρά και λύπη, δόξα και σταυρός. Η πίστη  αγκαλιάζει αυτά τα παράδοξα της ζωής.
Ομολογώ την πίστη ως μαθητής, θέλει να πει ότι πιστεύω στο Χριστό, Υιό του Θεού, και στον Ιησού, αληθινό άνθρωπο. Ό, τι είναι έξω από αυτό, δεν είναι αληθινή πίστη.

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ…

Σ’ Εσένα θέλω να έρθω Κύριε: σου ζητώ τα μέσα για να φθάσω.
Δίδαξέ με, λοιπόν, να σε αναζητώ: ελευθέρωσέ με από το λάθος και στην αναζήτησή μου,
χορήγησέ μου να μην συναντήσω τίποτε άλλο, αλλά μόνο Εσένα.
Τίποτε άλλο δεν επιθυμώ παρά μονάχα Εσένα: χορήγησέ μου να σε βρω Κύριε.
Εάν σε μένα βρίσκεις κάποια επιφανειακή επιθυμία, καθάρισέ με: κάνε με να δω.
Θέλω μονάχα να επικαλεστώ τη μεγάλη σου ευσπλαχνία ώστε να με στρέψεις ολοκληρωτικά προς Εσένα,
και τίποτα να μην εμποδίσει τις προσπάθειές μου να φθάσω σε Σένα. Αμήν.

πνρ
(πηγή:episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

7η Κυριακή του Πάσχα (B)

7η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (Β)               ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ.27(26),7-9                     ΕΙΣΑΚΟΥΣΕ, Κύριε, τη φωνή μου, με την οποία κραυγάζω. Για Σένα είπε η καρδία

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου