Μελέτη Ευαγγελίου της Πέμπτης 3 Ιουνίου 2021

 

της 5ης εβδομάδας του Πάσχα

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (15,9-11)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές του: «Όπως ο Πατέρας με αγάπησε, κι εγώ αγάπησα εσάς. Παραμείνετε μέσα στη δική μου αγάπη. Αν τηρήσετε τις εντολές μου, θα παραμείνετε μέσα στην αγάπη μου, όπως κι εγώ έχω τηρήσει τις εντολές του Πατέρα μου και παραμένω μέσα στην αγάπη του.
Αυτά σας τα είπα για να είναι η χαρά μου μέσα σας και η χαρά σας να είναι πλήρης».
Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

“Ώστε η χαρά σας να είναι πλήρης”

Είδατε πόσο όμορφο είναι το σημερινό Ευαγγέλιο;
Καταλάβατε ποια είναι η ανησυχία του Ιησού για μας;
Εκείνον δεν τον ενδιαφέρει αν έχουμε πολλά υπάρχοντα. Δεν τον ενδιαφέρει αν διαθέτουμε πολλά χρήματα ή αν φοράμε επώνυμα ρούχα. Όχι. Η ανησυχία του Ιησού είναι αν έχουμε χαρά και όχι λίγη χαρά, αλλά πλήρη χαρά. Μπορεί να φαίνεται σχεδόν ασήμαντο και πράγματι είναι τόσο απλό!
Όμως εσείς βλέπετε όλη αυτή τη χαρά στον κόσμο; Στον πολιτισμένο κόσμο μας έχουμε νέους όμορφους και εύθραυστους. Ντυμένους πολύ καλά και στους οποίους δεν έλειψε ποτέ τίποτα. Ωστόσο μέσα τους είναι νεκροί. Και έχουν ανάγκη από διάφορες ουσίες για να αισθανθούν ζωντανοί. Εξαπατήθηκαν από το διάβολο και από τον κόσμο που τον υπηρετεί. Τους είπαν ότι για να είναι ευτυχισμένοι πρέπει να ζουν χωρίς το Θεό και τελικά ζουν δυστυχισμένοι. Τους διδάξαν ότι η “χαρά” είναι “η ευχαρίστηση” και μπέρδεψαν τα πράγματα. Και ότι δεν μπορούν να είναι χαρούμενοι αν δεν έχουν ωραία εμφάνιση, αν δεν ξοδεύουν, αν δεν ταξιδεύουν και αν δεν απολαμβάνουν το σώμα τους.
Αλλά η χαρά είναι κάτι άλλο. Η χαρά είναι ο Ιησούς. Τη χαρά τη βρίσκεις, παραμένοντας ενωμένος μαζί Του, παραμένοντας στην αγάπη Του και μπορείς να την έχεις παντού, οπουδήποτε, στο σπίτι, αλλά και σε ένα μοναστήρι εσώκλειστης ζωής ή ακόμα και σε ένα νοσοκομείο. Είναι αδιανόητο για τον κόσμο, αλλά τη χαρά τη βρίσκεις στην υπακοή των εντολών Του. Μπορώ να το πω και να δώσω μαρτυρία, διότι πριν από σαράντα χρόνια, ήμουν ένας από εκείνους τους ανικανοποίητους νέους, από τους οποίους ο κόσμος είναι γεμάτος. Πήγαινα για ύπνο θυμωμένος. Ξυπνούσα εκνευρισμένος. Μόνο ο Ιησούς καθόρισε την αλλαγή μου. Μόνο ο Ιησούς έδωσε νόημα σε μια ζωή που σερνόταν ανάμεσα σε ντίσκο και διασκεδάσεις που δε με διασκέδαζαν πλέον.
Ο Ιησούς σε αγαπά με μια μεγάλη αγάπη. Και αν το ανακαλύψεις αυτό, τότε ανακαλύπτεις και τις εντολές του. Ανακαλύπτεις ότι έχουν δοθεί για μας, όχι εναντίον μας. Επειδή η υπακοή σ’ αυτές εμποδίζει να υποβαθμιστούμε στο επίπεδο των θηρίων.
Οι εντολές μπορούν να συνοψιστούν σε: “Αγάπα το Θεό, αγάπα τον πλησίον”. Πότε αισθανόμαστε πραγματικά χαρούμενοι; Όταν είμαστε ερωτευμένοι. όταν νιώθουμε πως μας αγαπούν κι όταν κάνουμε κάτι καλό για τους άλλους. Αισθανόμαστε πιο ευτυχισμένοι από ό, τι αν λαβαίναμε κάτι για εμάς.
Λοιπόν, θα μπορούσε να πει κάποιος, “εσύ είσαι πάντα χαρούμενος;” Όχι γιατί δεν αγαπώ πάντα. Δεν παραμένω πάντοτε στην αγάπη του Ιησού. Δεν υπακούω πάντα σε όλες τις εντολές του. Επειδή η αγάπη, και κατά συνέπεια η ευτυχία, είναι μια πορεία καθημερινή. Υπάρχουν μέρες που δεν αισθάνομαι αγαπημένος και δεν αγαπώ τον εαυτό μου. Υπάρχουν ημέρες κατά τις οποίες το γαλάζιο του ουρανού αντικαθίσταται από το μαύρο του σύννεφου. Αλλά και αυτό χρειάζεται, για να αναζητήσω και να επιστρέψω στην αγάπη. Ξέρω ότι πάνω από τα σύννεφα υπάρχει ο ήλιος, ο δικός μου ήλιος. Ο ήλιος μου είναι ο Ιησούς. Τα μαύρα σύννεφα θα περάσουν και οι ακτίνες του θα με ζεστάνουν πάλι. Και εγώ χαίρομαι σ’ Αυτόν.

Σας εύχομαι μια ηλιόλουστη ημέρα. Μια μέρα γεμάτη με τον Ιησού και πλήρη χαρά. Και αν κάποιος δεν την έχει, να ξέρει ότι θα έρθει…
Ας παραμείνουμε στην αγάπη Του. Θα έρθει. Ο Ιησούς το είπε. Το πιστεύω.

Στοχασμός του don Pino Terranova

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Το Πνεύμα σου Κύριε, ας μας χορηγήσει αγάπη και χαρά.
Έχουμε μεγάλη ανάγκη να μείνουμε ενωμένοι με Εσένα
και να φέρουμε άφθονους καρπούς πίστης, ειρήνης και χαράς.
Ο δρόμος γι’ αυτή την ολοκληρωμένη χαρά είναι να αγαπάμε όπως Εσύ μας αγαπάς,
γιατί μόνο δίνοντας στους άλλους την αγάπη, με την οποία Εσύ μας αγάπησες,
μόνο δίνοντας ζωή και χαρά μπορούμε να κατακτήσουμε αυτά τα δώρα
και να επιτρέψουμε να ωριμάσουν μέσα μας.
Κύριε, δίνε μας πάντοτε τη δική Σου χαρά. Αμήν.

πνρ

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Διάσκεψη για ειρήνη στην Ουκρανία

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΕΙΡΗΝΗ Με την ευκαιρία της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου για την ειρήνη στην Ουκρανία(διεξήχθη 15 και 16 Ιουνίου 2024, στο καντόνι του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου