Μελέτη Ευαγγελίου της Πέμπτης 24 Ιουνίου 2021

Πανήγυρη Γεννήσεως Αγίου Ιωάννη Βαπτιστή και Προδρόμου

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (1, 5-17)

Στην εποχή του Ηρώδη, του βασιλιά της Ιουδαίας, υπήρχε ένας ιερέας ονόματι Ζαχαρίας, από την ιερατική τάξη του Αβιά, και η γυναίκα του ήταν απόγονος του Ααρών και το όνομά της ήταν Ελισάβετ. Και οι δυο ήταν δίκαιοι μπροστά στο Θεό, τηρώντας κατά τρόπο άμεμπτο τις εντολές και τις διατάξεις του Κυρίου. Αλλά δεν είχαν παιδί, καθότι η Ελισάβετ ήταν στείρα, και ήταν και οι δυο προχωρημένοι στα χρόνια τους.
‘Όταν ήλθε η σειρά της ιερατικής του τάξης για να ιερουργήσει εμπρός στο Θεό, σύμφωνα με το έθιμο του ιερατείου, του έπεσε ο κλήρος να μπει στο Ναό του Κυρίου για να προσφέρει τη θυσία του θυμιάματος. Και όλο το πλήθος του λαού παρέμενε έξω προσευχόμενο, κατά την ώρα του θυμιάματος. Του εμφανίσθηκε τότε ένας Άγγελος του Κυρίου, που στεκόταν στα δεξιά του θυσιαστηρίου του θυμιάματος. Ταράχθηκε ο Ζαχαρίας όταν τον είδε και φόβος τον κυρίεψε. Του είπε τότε ο Άγγελος: “Μη φοβάσαι, Ζαχαρία, διότι εισακούσθηκε η δέησή σου, και η γυναίκα σου η Ελισάβετ θα σου γεννήσει ένα γιο και θα τον ονομάσεις Ιωάννη. Θα αισθανθείς χαρά και αγαλλίαση και πολλοί θα χαρούν για τη γέννησή του. Θα είναι, πράγματι, σπουδαίος στα μάτια του Κυρίου, και δε θα πιεί κρασί ή μεθυστικά ποτά, αλλά θα είναι γεμάτος από Άγιο Πνεύμα ήδη από τα σπλάχνα της μητέρας του. Θα κάμει να επιστρέψουν πολλοί απ’ τους γιους του Ισραήλ στον Κύριο το Θεό τους. Αυτός θα προπορεύεται μπροστά του, με το πνεύμα και τη δύναμη του Ηλία, για να κάμει να στραφούν οι καρδιές των πατέρων προς τα παιδιά, οι άπιστοι στη φρόνηση των δικαίων, να ετοιμάσει ένα λαό προδιατεθειμένο για τον Κύριο”.

Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Ο Ιωάννης είναι ο τελευταίος προφήτης της Παλαιάς Διαθήκης και ο πρώτος της Καινής, διότι, ενώ οι άλλοι ανήγγειλαν τον ερχομό του Μεσσία, αυτός έδειξε: «Ιδού ο Αμνός του Θεού, ιδού ο αίρων την αμαρτία του κόσμου».
Το Ευαγγέλιο μας θυμίζει τα θαυμαστά γεγονότα σχετικά με τη γέννησή του.
Σήμερα, μπορούμε να μπούμε στο βάθος της καρδιάς του Θεού, ο οποίος διαλέγει ανθρώπους για να υπηρετήσουν τα αδέλφια τους.
Ο Ιωάννης Βαπτιστής είναι ο μοναδικός Άγιος, εκτός από την Παναγία βεβαίως, του οποίου εορτάζουμε όχι μόνο την ημέρα της επιστροφής του στον Πατέρα, αλλά και την ημέρα της γέννησής του στη γη.
Ο ίδιος ο Ιησούς, μιλώντας για τον Ιωάννη, τον υπέδειξε ως Προφήτη, και μάλιστα ανώτερο από Προφήτη, φανερώνοντας το βαθύ μεγαλείο του. Παρόλα αυτά, στα χείλη αυτού του ανθρώπου δε βρίσκομε άλλα λόγια παρά εκείνα με τα οποία αναγνωρίζει με ταπεινοσύνη τη μικρότητά του!
Σε όποιον τον ακολουθεί με ενθουσιασμό και τον θεωρεί πως είναι ο αναμενόμενος Μεσσίας, ο Ιωάννης λέει χωρίς περιστροφές: «Δεν είμαι εγώ αυτός που νομίζετε!».
«Δεν είμαι εγώ!» έρχεται σε αντίθεση με το «εγώ είμαι!», που είναι το όνομα του Θεού (όπως ο ίδιος ο Θεός το φανέρωσε στο Μωυσή, στην καιόμενη βάτο).
Εδώ ριζώνει το αληθινό μεγαλείο του ανθρώπου: στο να αναγνωρίσει πως ο Θεός είναι Θεός, Εκείνος που μόνο «είναι», και ο Ιωάννης αναγνωρίζει πως δε ζει για τον εαυτό του αλλά για τον Κύριο, ζει μόνο σε στενή εξάρτηση από το Δημιουργό.
Για τον Ιωάννη, όπως και για την Παναγία, η συνειδητοποίηση πως ο Θεός είναι ο μόνος Άγιος, ο μόνος Μέγας, είναι αιτία χαράς, και μάλιστα πλήρους και τέλειας χαράς.
Η σημερινή πανήγυρη μας παρέχει λοιπόν, μια πολύτιμη ευκαιρία για να αναγνωρίσουμε την πορεία που πρέπει να διατρέξουμε για να φτάσουμε να αντλήσουμε χαρά, απευθείας, από την Πηγή!

Προσευχήσου…

Ευλογητός ο Κύριος, ο Θεός του Ισραήλ, που επισκέφτηκε και λύτρωσε το λαό του.
Και φανέρωσε για μας μια δύναμη σωτηρίας,  μέσα στη γενιά του Δαβίδ, του δούλου του.
Όπως είχε πει με το στόμα των αγίων προφητών του,  πριν από αιώνες.
Να μας σώσει από τους εχθρούς μας  και από το χέρι όλων αυτών που μας μισούνε.
Να σπλαχνιστεί τους πατέρες μας  και να θυμηθεί την αγία του διαθήκη.
Τον όρκο που έδωσε στον Αβραάμ, τον πατέρα μας,  πως θα μας ελευθερώσει από τα χέρια των εχθρών μας.
Για να τον λατρεύουμε, χωρίς κανένα φόβο,  αλλά με αγιοσύνη και δικαιοσύνη, ενώπιόν του,  όλες τις ημέρες της ζωής μας.
Και συ, παιδί μου, θα ονομαστείς προφήτης του Υψίστου.
Διότι θα προχωρείς ενώπιον του Κυρίου,  για να προετοιμάσεις τους δρόμους του.
Για να κάνεις να γνωρίσει ο λαός του τη σωτηρία,  στην άφεση των αμαρτιών του.
Χάρη στη σπλαχνική καλοσύνη του Θεού μας,  θα μας επισκεφτεί από ψηλά ο ήλιος που ανατέλλει.
Αυτός θα φωτίσει όσους βρίσκονται στο σκοτάδι,  και κάθονται κάτω από τη σκιά του θανάτου…

(πηγή:episkopisyrou.gr)
πνρ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 24 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024     Κατήχηση. Τα πάθη και οι αρετές. 16. Η ζωή της χάριτος

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου